יאנקי גרופ: מצרים תהפוך ל"הודו של המזרח התיכון"
מצרים תהיה "הודו של המזרח התיכון" בכל הקשור למיקור חוץ וניהול תהליכים עסקיים (BPO) של IT, כך על פי מחקר חדש שפרסמה בסוף השבוע חברת המחקר יאנקי גרופ.
כזכור, לפני כחודשיים פורסם לראשונה ב-The People על התוכניות של ממשלת מצרים להרחיב את ההכנסות משירותי IT ותקשורת ולהגיע לייצוא בסך מיליארד דולרים עד שנת 2010, כפי שאמר זאת אז שר התקשורת וה-IT המצרי, ד"ר טארק כאמל. לדברי תום מרסון, אנלסיט בכיר ביאנקי גרופ, כבר כיום מספקת מצרים שירותי מיקור חוץ לחברות רב-לאומיות, כמו למשל ללקוחות אורנג' צרפת, החטיבה העסקית של פראנס טלקום, ולוודאפון אוסטרליה, כמו גם חברת XSEED שמספקת שירותי Call Center למיקרוסופט אירופה, סיסקו, גוגל, יבמ, אורקל וג'נרל אלקטריק. "כוח האדם המצרי בתחומים האלה מעולה, משום שהמצרים מסוגלים לדבר ללא מבטא בשפות אירופאיות רבות, דוגמת אנגלית, צרפתית, גרמנית, ספרדית ואיטלקית", אומר מרסון ל-DailyMaily. "הממשלה מבקשת להאיץ תהליך זה, אך מהמחקר עולה שהם עדיין חייבים להשקיע המון בתשתית. התוכניות המצריות מדברות על השקעות של 50 מיליארד דולרים בחמש השנים הקרובות, בבניה של תשתיות תחבורה".
עוד נכתב בדו"ח, כי על המצרים לשפר את מערכת החינוך שלהם, לעודד חברות לספק הכשרה והסמכות, לפתח בנוסף לקהיר גם את אלכסנדריה כמרכז לחברות ICT ולהתמקד בשוק המזרח תיכוני כמרכז לתהליכים עסקיים. לדברי מרסון, "חברות המעוניינות להוציא עבודות במיקור חוץ מחפשות אתרים בכל רחבי העולם ומצרים עשויה להיות יעד מועדף, אם תעמוד באתגרים". באשר לשוק התקשורת המצרי, אומר מרסון, מדובר בשוק חופשי יחסית למדינות ערב האחרות. "ישנן 3-4 שחקנים בענף הסלולר ו-10-15 ספקי אינטרנט, אך כאשר הוצעו רישיונות להקמת מפעילים קוויים נוספים, לא היתה לכך היענות. באופן כללי, מצרים מתקדמת יותר אפילו מהאמירויות וסעודיה, שם הליברליזציה בשוק התקשורת נמצאת בשלביה הראשונים".
קשרים עם ישראל – רק בשקט כזכור, טען שר התקשורת המצרי, כי מדינתו לא מתכוונת לקדם שיתופי פעולה עם ישראל, משום ש"מדובר בשוק קטן מדי" עבור מדינה גדולה כמו מצרים. מרסון אומר שברור שמדובר בתשובה פוליטית. לדבריו, שיתוף פעולה כזה יהיה אפשרי, אם ייעשה ב"שקט". "מובארק אינו סדאת - הוא הרבה פחות אמיץ ממנו והדבר משליך על הקשרים הכלכליים בין מצרים לישראל. המצרים רוצים לשפר את כלכלתם, אפילו באמצעות קשר עם ישראל, אך חוששים מביקורת מצד שכניהם האחרים. יש מקום, למשל, לשיתוף פעולה בידע, כפי שהמצרים מקיימים עם הודו וסין. אני משוכנע שאם השר היה נשאל על שיתוף פעולה עם ישראל באופן אישי ולא במסיבת עיתונאים פומבית, הוא היה עונה אחרת".
לדברי שלמה וקס, יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והמידע בהתאחדות התעשיינים, "כל אפשרות לשיתוף פעולה במזרח התיכון היא מבורכת וכדאי לבחון אותה בחינה מדוקדקת", מגיב וקס. "אם יש פוטנציאל וניתן לעשות עסקים - כדאי לקדם זאת".