נתוני האבטלה ביפן ורמת הנזילות הגלובלית

בעשור האחרון חלה התחזקות משמעותית בתנועות ההון הפיננסיות בין מדינות שונות בעולם.
אבינועם נחום |

התחזקות תנועות ההון נובעת בין השאר כתוצאה מהליברליזציה, שחלה במדיניות הכלכלית של המדינות ומהשיפורים הטכנולוגיים. גורמים אלו יחד עם הבדלי ריביות בין מדינות שונות מאפשר למשקיעים גדולים כשהבולטים בניהם הן קרנות הגידור לקחת הלוואות בריבית היפנית הנמוכה ולהשקיע את הכספים בנכסים פיננסים בעולם. האסטרטגיה הידועה גם בשם CARRY TRADE מגדילה את הנזילות בעולם ותומכת במחירי הנכסים הפיננסים בעולם כולו.

נתוני האבטלה ביפן לחודש אפריל יצאו טובים מהצפוי. האבטלה ביפן ירדה לשיעור של 3.8% שיעור האבטלה הנמוך ביותר מאז מרץ 1998. נתוני האבטלה מצביעים כי שוק עבודה ביפן מתחזק ויחד עם עליה בשיעור שנתי של 1.1% בהוצאות משקי הבית מתחזקות הערכות כי הביקושים המקומיים בכלכלה היפנית מתחזקים. התחזקות הביקושים המקומיים עשויה לבוא לידי ביטוי בעליית מחירים ולכן גם לעליה בריבית היפנית. עליה בריבית היפנית מקטינה את כדאיות לקיחת הלוואות ביפן ולכן מקינה את הנזילות הגלובלית. ירידה ברמת הנזילות הגלובלית עשויה לבוא לידי ביטוי בירידת שערים בנכסים הפיננסים בעולם.

להערכתנו, אמנם ניתן לזהות בנתוני המקרו התגברות של הביקושים המקומיים, אך מנגד האינפלציה ביפן עומדת על 0% במונחים שנתיים ועל כן במידה ויחליט הבנק המרכזי היפני לעלות את הריבית הוא יעשה זו בצורה הדרגתית ומתונה (העלאה של 0.25% בכול פעם). יתרה מכך, הריבית היפנית צפויה לעלות בשיעור של 0.5% לכול היותר במרוצת השנה הקרובה. כיום הריבית היפנית עומדת על 0.5%, כך שגם לאחר עליה של 0.5% נוספים, הריבית היפנית עדיין תהיה נמוכה מאד בהשוואה בינלאומית ועל כן צמצום הנזילות הגלובלי, במידה ויתרחש, יהיה מינורי בלבד.

מאת: אבינועם נחום - כלכלן מקרו ראשי, כלל פיננסים בטוחה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה