שוקי המטבעות: סוף התיקון מול האירו קרוב או כבר כאן
אחרי תיקון מורט עצבים של 4 שבועות, אותו חוו המטבעות האירופאים כנגד הדולר האמריקני, תיקון בו המלצנו לשבת על הגדר או לפחות לסחור בצמדים כמו הדולר יין אשר נהנו מהתחזקותו - נראה שאפשר להתחיל לצחצח חרבות.
על פי התנהלות השווקים בימים האחרונים נראה שאנו בתחתית או די קרובים אליה. חשוב לזכור ששבוע המסחר הקודם היה דל בנתונים, ולכן השוק היה טכני בעיקרו ללא הדלק הפונדמנטלי היקר כל כך וההכרחי לתחילת מהלך באירופאים וחזרה למסלול המוביל צפונה.
אולם השבוע מכפר על הואקום משבוע שעבר וכמו שניתן לראות יומן הנתונים עמוס לעייפה גם בכמות וגם באיכות . ולכן כאן ישנו מקום למפנה. שוב לא כדאי להסיק מסקנות חפוזות ,להיות ערני כן אבל לא לנסות לרכב על הגל לפני שהוא מתחיל ולכן עדיף לעקוב מקרוב מאוד אחר התנהלות השוק וכיצד מגיבים הצמדים לנתונים שיפורסמו במהלך השבוע-לבחון בעצם האם השוק אוהב אותם או לא?
בין הנתונים החשובים ניתן למצוא את ההערכות הראשונות של התמ"ג בארה"ב .אלה יפורסמו מחר - 31.5 בשעה 15:30 שעון ישראל.
תוצר מקומי גולמי (תמ"ג) הנו המדד המקיף ביותר להערכת הפעילות הכלכלית. המדד מתפרסם בכל רבעון במונחים שנתיים והוא משקף את סך התפוקה הכלכלית. התוצאות עשויות להיות תנודתיות ולהשתנות מחודש לחודש, בעיקר בשל משתני המלאים והיצוא נטו. נתוני המכירות הסופיים (ללא מלאים) עשויים לסייע בזיהוי מגמות צמיחה מאחר והמלאים מייצגים סחורות שלא נמכרו ומלאים גבוהים עלולים להעלות את התמ"ג אך תוך כדי כך לסמן חולשה ולא עוצמה.
הצפי במקרה הנוכחי עומד על 0.8% שהוא חלש יחסית לרבעון הקודם ,אז עמדה התוצאה על 1.3%. ולכן כל תוצאה מעל 0.8% תהיה חיובית לדולר. מנגד כל תוצאה מתחת יכולה לספק רוח גבית לאירופאים.
אולם יום שישי הקרוב עומד היות סוער ולרכז את מירב העניין. היום עמוס בנתונים חשובים ביותר ואין אפשרות למנות את כולם ,לכן נתמקד בעיקריים. בשעה 11:00 ו-11:30 צפויים להתפרסם באירופה ובריטניה מדד מנהלי הרכש במגזר היצרני.
מדד מנהלי הרכש (PMI) הוא הרכיב העיקרי בדו"ח הייצור שמפרסם המכון לניהול ההיצע (ISM Manufacturing Report On Business) ונחשב למדד האמין והיציב ביותר למדידת התרחבות או התכווצות הפעילות במגזר היצרני.
את הסקר עורכים ב-ISM בקרב 2500 חברות המספקות מידע אודות שינויים בתפוקה, בהזמנות חדשות, יצוא, יבוא, תעסוקה, מלאים, מחירים וזמן אספקה. עיבוד התשובות מאפשר קבלת תמונה כלכלית ברמה הארצית. המדד הראשי הוא ממוצע משוקלל של חמישה תתי סעיפים: הזמנות חדשות (30%), ייצור (25%), תעסוקה (20%), משלוחי ספקים (15%) ומלאים (10%). מאחר והסקר מפורסם ביום העבודה הראשון של כל חודש, הוא הראשון לסקור בצורה מפורטת את המגזר היצרני, עוד לפני הדו"ח החשוב של נתוני התעסוקה. המדד מוערך במיוחד בשל עומק המידע שבו כמו גם בשל דייקנותו הרבה. מהמידע ניתן לנתח את מגמות הביקוש וההיצע.
הצפי באירופה עומד על 55.5 ובבריטניה על 53.7 . כל תוצאה מעל תהיה חיובית לאירופאים.
חצי שעה אחריו, ב-12:00 בצהריים, צפוי להתפרסם באירופה התמ"ג הרבעוני עם צפי של 0.6%. בשעה 15:30 צפויים לנחות במקביל מבול נתונים מארה"ב. הנתון החשוב ביותר הינו מספר המועסקים - הידוע בכינויו המאיים כ-Non-Farm Payroll.
דו"ח התעסוקה מורכב למעשה משני דו"חות שונים המשקפים סקרים שונים. "סקר משקי הבית" נערך בקרב כ-60,000 משקי בית ועל פיו נקבע שיעור האבטלה. "סקר הממסד" נערך בקרב 375,000 בתי עסק וממנו נגזרים: מספר המועסקים (ללא המגזר החקלאי), אורך שבוע עבודה ממוצע ושכר ממוצע לשעה. שני הדו"חות מודדים את רמות התעסוקה, אך מזווית שונה. לאור ההבדל המשמעותי במספר המשתתפים בכל סקר, עשויות להתקבל תוצאות שונות משמעותית בין חודש אחד למשנהו. השוק מתמקד יותר בדו"ח מספר המועסקים, דו"ח המבוסס על מספר משתתפים רב יותר. שני הדו"חות נחשבים למשמעותיים מאוד בהערכת הפעילות העסקית.
הצפי במקרה הנוכחי עומד על 130,000 עובדים חדשים .כל תוצאה מעל תהיה חיובית לדולר ויש לציין שהנתון טוב בהרבה מהחודש הקודם אבל יש לשם לב שברוב המקרים מתפרסם במקביל גם תיקון לתוצאה הקודמת שלרוב מנער את השוק בחוזקה ויכול לגרום לתזוזה של 100 פיפסים בדקות ספורות לעיתים גם לכיוונים שונים.
*מאת: רובי סלם, אנליסט בכיר ומרכז אסטרטגיות המסחר באפיקס . אין לראות בכתבהה המלצה לפעולה כלשהי.