בועת המניות בסין

שוק המניות הסיני מככב בחדשות הפיננסיות העולמיות מאז הירידה היומית החדה שנרשמה בו בפברואר השנה – ירידה שגררה תיקונים בשוקי המניות בכל העולם.
יניב חברון |

אתמול נרשמה בו ירידה יומית חדה נוספת של 6.5%. 150 מתוך כ- 900 מניות שנסחרות שם ירדו במלוא 10% האפשריים לפני שהופסק בהן המסחר.

הירידה של אתמול מוסברת בצעד נוסף, המתווסף לשורה ארוכה מאוד של צעדים שננקטו בחודשים האחרונים ע"י הרשויות הסיניות לקרר את השוק. מס הבולים על עסקאות בבורסה הועלה אתמול מ- 0.1% ל- 0.3%.

חשוב לציין, שהבועה בשוק הסיני מתייחסת למחירי המניות בבורסות בשנגחאי ובשנזן, בהן נוכחות הזרים זניחה מטעמים רגולטוריים, ולא בבורסה של הונג-קונג, בה סוחרים זרים במניות סיניות, שחלקן רשומות גם בשנגחאי (מניות דואליות).

לכאורה, ניתן היה לחשוב שנפילות בבורסות בשנחאי לא אמורות להשפיע כלל על השווקים הפיננסים בעולם שכן הן סגורות לזרים, אולם זו אותה בורסה, שבפעם האחרונה שירדה ב-10% ביום – בפברואר השנה - גררה את כל שוקי המניות בעולם לירידות. אינדיקציה להתפתחות הבועה: ב-2006 עלה מדד המניות בשנגחאי ב- 130% ומראשית 2007 הוסיף השוק הסיני למעלה מ- 60% לערכו. אינדיקציה נוספת לקיומה של בועה בשוק הסיני, היא היחס בין רמת המחירים בו היום לרמתם בממוצע 200 הימים הקודמים – עליה של למעלה מ-80%. לשם השוואה, ערב נפילתו של מדד המניות של נסדא"ק היו המחירים גבוהים ב- 55% מרמתם ב-200 הימים שקדמו לכן. אינדיקציה שלישית הינה מכפילי הרווח שהגיעו שם כבר לרמה ממוצעת של 50. מכפיליהן של המניות הדואליות, הנסחרות בשני שוקי המניות, כפולים ומשולשים בשנגחאי לעומת אותן מניות בהונג קונג. הסיבות להתנפחותה של הבועה נוגעות לשינויים החדים בסין בשנים האחרונות. לא כל כך בגלל הצמיחה המואצת והעליה ברווחיות, אלא יותר בגלל קצב הגידול במעמד הביניים. מסתבר כי בסין אין ביטוח פנסיוני וביטוח רפואי מוסדרים, והתוצאה היא שמשקי הבית צריכים לדאוג לעצמם לחסכון ועל כן הם מהווים חלק נכבד מהתנפחות הבועה. הוסיפו לזה את הריביות הנמוכות (בין השאר, עקב ההצמדה של המטבע לדולר), והתוצאה היא שהכספים מגיעים למניות. אם לא די בכך, הגבלות על מט"ח, פירושן שקשה להשקיע את הכסף מחוץ לסין => הוא מושקע במניות סיניות ומנפח את מחיריהן.

הרשויות בסין מאוד מוטרדות מהסכנות הפוליטיות הגלומות בבועה בשוק המניות ועושות מאמצים מאוד רציניים ומאוד מתמשכים המתרכזים בהגדלת היצע המניות (ע"י הגמשת תנאי הרישום למסחר של חברות) והקטנת הביקושים ע"י אזהרות חוזרות ונשנות מפני השקעה בבורסה. הקשחת תנאי מתן האשראי, במטרה למנוע לקיחת אשראי לשם השקעתו בבורסה.

הנפילות בשוק הסיני אתמול גררו ירידות בשאר שווקי העולם כאשר באירופה רשמו המדדים ירידות של 0.5% בממוצע ובאסיה נרשמו ירידות בשיעור של 1% בממוצע. הבורסה האמריקאית דווקא התעלמה מהמתרחש בסין והגיבה אתמול בעליות בעקבות פרסום פרוטוקול הפד כאשר ה- S&P500 והנאסד"ק מוסיפים כ- 0.8% לערכן כל אחד. בינתיים נראה כי הסכנה המרחפת מעל הבועה בשוק הסיני תידחה למועד אחר כאשר מדד הניקיי והבורסה בהונג קונג רושמים עליות של 1.6% ו- 1.3% בהתאמה. הבורסה בשנחאי עוברת לעליות של 1.5% נכון לזמן כתיבת שורות אלו, ונראה כי גם הבורסות באירופה עומדות לפתוח בעליות שערים.

מאת: יניב חברון - כלכלן, פסגות אופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה