שוקי המטבעות: ההערכה כי הדולר יחלש - פגה

רון אייכל כותב, כי רמת תנודתיות נמוכה בשוקי המטבעות בעולם מספקת כר נוח לביצוע אסטרטגיות שונות ובהתאם, המטבעות נעים על פי להתפתחויות הכלכליות הפנימיות ופחות מושפעים מהעולם
רון אייכל |

בדומה לשבוע הקודם גם בשבוע המסחר האחרון בשוק המטבעות העולמי נרשמו מגמות מסחר מעורבת כאשר הדולר האמריקני מתחזק כנגד 8 מטבעות מתוך 16 מטבעות הסחר המרכזיים.

במיוחד נחלש הדולר כנגד מטבעות הסחורות, הדולר הקנדי (1.8%), ההדולר האוסטרלי (1.8%) והניו זילנדי (2.7%). יחד עם זאת, הסיבה להתחזקות של הקנדי הייתה שונה מזו של שני המטבעות האחרים. הדולר הקנדי התחזק מראשית השנה בשיעור של 9.9% כנגד האמריקני. למעשה, מתוך 16 המטבעות המובילים, רק הריאל הברזילאי התחזק בשיעור חד יותר כנגד ההאמרקיני 12.3%. הסיבות להתחזקות ה-CAD היו:

(1) התייקרות מחיר הנפט הגולמי, מוצר יצוא של הכלכלה הקנדית. (2) הערכות כי הבנק המרכזי הקנדי ימשיך להעלות את הריבית, בעוד הריבית בארצות-הברית נותרת ללא שינוי. בדיעבד, ריבית הבנק נותרה מראשית השנה וגם בשבוע האחרון היא לא שונתה. (3) המשך צמיחה כלכלית נאה. בשנת 2006 צמח המשק הקנדי בשיעור של 2.7%, לאחר 2.8% בשנת 2005.

לעומתו, הדולר האוסטרלי והניו-זילנדי התחזקו בשבוע האחרון כנגד ה- USD בעקבות פערי הריביות כנגד הין, אשר מושכים משקיעים מכל העולם להשקיע בריביות האטרקטיביות. הדולר הניו-זילנדי נהנה מהתחזקות על רקע ההערכות כי הבנק המרכזי יעלה בשבוע הקרוב את הריבית.

מספר פעמים כתבנו על כך שאסטרטגיית ה-Carry Trade אטרקטיבית למדי בזמן האחרון. המשקיעים באסטרטגיה זו מנסים לשפר את איכות האסטרטגיה באמצעות השקעה במדינות איכותיות. לדוגמה, הרנד הדרום-אפריקאי המשלם ריבית גבוהה יותר מאשר ה-AUD (האוסטרלי) או ה-NZD (ניו זילנדי), איבד מראשית השנה 1.3% מערכו כנגד האמריקני. הניו זילנדי והאוסטרלי התחזקו מראשית השנה כנגד ה- USD בשיעור של 5.6% ו-5.5%, בהתאמה.

בסוף השבוע נסחר היורו בשער של 1.3449 דולרים לאירו, פיחות של 0.05% בערכו של ה- USD כנגד האירו. הין היפני נסחר בשער של 122.08 ינים לדולר ארצות-הברית, פיחות של 0.23% בשערו של הין.

ירידה במתאם שבין המטבעות

בעבר דיווחנו על תופעה, לפיה חלה ירידה חדה למדי ברמת המתאם שבין השקל לאירו בזמן האחרון (שניהם כנגד הדולר). המעניין הוא שתופעה זו אינה מנת חלקו של השקל בלבד אלא היא תופעה רחבה הרבה יותר.

באופן כללי אפשר לומר כי רמת המתאם בשוק המטבעות היא הנמוכה ביותר זה 3 שנים. ירידה זו ברמת המתאם נובעת להערכתנו משני גורמים מרכזיים:

(1)ההערכות השוק כי הכיוון החד-סטרי, לפיו הדולר האמריקני אמור להיחלש פגה. נזכיר כי האמריקני החל במסע ההיחלשות שלו בעקבות היווצרות גירעון תאומים (פיסקלי וממשלתי). ההכנסות ממסים גדלו בארצות-הברית בשיעור חד מהצפוי והביאו לכדי ירידה חדה בשיעור הגירעון הממשלתי, לכדי פחות מ-1.5%. גם במאזן התשלומים חלה התייצבות של הגירעון ולא עוד הידרדרות. יתר על כן, הריבית הדולרית היא אטרקטיבית למדי.

(2) רמת תנודתיות נמוכה בשוקי המטבעות בעולם מספקת כר נוח לביצוע אסטרטגיות שונות ובהתאם, המטבעות נעים על פי להתפתחויות הכלכליות הפנימיות ופחות מושפעים מהעולם. לירידה זו ברמת המתאם, המייצגת בחלקה עלייה ברמת האי-ודאות, השלכה ישירה על השקעות. כעת, יש משמעות רבה יותר לבצע השקעות על פני מספר רב יותר של מטבעות.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, אי.בי.אי. בית-השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה