שוקי הסחורות: איך אתם יכולים לעשות כסף מפחם?

ארי גורן ממשיך לסייר איתנו בשוקי הסחורות ומגלה, מי הם מניות הפחם הבולטות בעולם? במה כרוכה השקעה בחוזים בשוק? ועוד...
אריה גורן |

הפחם, הזמין וזול בארצות רבות, מהווה מקור אנרגיה עיקרי לייצור חשמל בעולם: כ-50% מהחשמל בעולם מיוצר מפחם. בשל הצריכה הגוברת של החשמל צפוי לעלות הביקוש לפחם בעולם, בעיקר בסין ובהודו. גם בארצות הברית, צרכנית החשמל הגדולה בעולם, הביקוש לחשמל הולך וגדל במהירות. בתי אב והתעשייה והמסחר בארצות הברית מוציאים 210 מיליארד דולר בשנה על חשמל, למעשה החשמל והמזון הם הסחורות הנמכרות ביותר שם. בשנים האחרונות גבר הביקוש לחשמל בעקבות התפתחות הטכנולוגיות החדשות: למשל השימוש באינטרנט בארצות הברית דורש כ-8% מכלל צריכת החשמל. בין השנים 1970 ל-1999 גדלה צריכת החשמל בארצות הברית ב-130%, והערכה היא שהצריכה תגדל ב-45% בעשרים השנים הבאות.

לכן, מעריכים שקצב הגידול בייצור החשמל בעולם עוד יעלה בשנים הקרובות ב-2%-3% לשנה. כמו כן, מאחר שתפוקת הפחם בארצות הברית צפויה לרדת השנה ב-3.5%, כפי שהסברתי בשבוע שעבר, רבים מהמומחים צופים עלייה במחיר הפחם בשנים הקרובות.

לאלו המעריכים שמחיר הפחם צפוי להוסיף לעלות ומחפשים להרוויח מכך – אביא כאן את הדרכים העיקריות להשקיע בפחם. חשוב לציין שמטרת המאמר היא לספק לקורא מידע על ההשקעה בפחם, אך אין לראות בו המלצה לקנייה או למכירה.

חוזה עתידי ((future contract: מסחר בחוזים עתידיים בפחם מתנהל בבורסת הסחורות של ניו יורק (NYMEX) החל משנת 2001. המסחר בבורסה הזו מתייחס בעיקר לפחם ממרכז הרי האפאלצ'ים בתכולת גופרית של עד 1% וערך קלורי של 12,000BTU לפאונד. חוזה סטנדרטי מתייחס ל-1,550 טון פחם, ובמחיר של 41 דולר לטון ב-25 במאי היה ערכו 63,550 דולר. הדרישה לביטחונות היא 6,750 דולר לכל חוזה. העסקות בפחם בבורסת NYMEX מתנהלות בנפח נמוך ומתאימות יותר לצרכני וספקי פחם; למשקיע הפרטי המחפש להרוויח מעלייה במחירי הפחם מתאים יותר להשקיע באחת החברות הכורות פחם, כפי שמפורט בהמשך מאמר זה.

עסקות בחוזים עתידיים ובייחוד באופציות על החוזים האלו הן ממונפות וכרוכות בסיכון רב, אך גם בפוטנציאל לרווחים גדולים מאוד כשמצליחים לצפות את מגמת מחירי הפחם. עסקות מסוג זה אינן מומלצות למי שאינו מקצוען.

חברות ציבוריות העוסקות בפחם:

חברת Peabody Energy, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול BTU, היא החברה הציבורית הגדולה ביותר בעולם העוסקת בפחם. Peabody Energy נוסדה בשנת 1883 ובשנת 2001 הפכה לחברה ציבורית. מרכז החברה בעיר סט לואיס במדינת מיסורי, והיא מעסיקה 9,200 עובדים. הפחם ש-Peabody Energy מייצרת מספק כ-10% מתצרוכת החשמל של ארצות הברית וכ-3% מתצרוכת החשמל העולמית. ל- Peabody Energy בעלות מלאה או חלקית על 40 מכרות פחם בארצות הברית ובאוסטרליה ושותפות במכרות פחם בוונצואלה. החברה גם משווקת, מתווכת וסוחרת בפחם. כמו כן, החברה מחזיקה מפעלים בפתח המכרות להפקת גז טבעי מפחם ודלק נוזלי מפחם. יש לה רזרבות פחם גדולות מאוד, שהיו יכולת להספיק לכל תצרוכת החשמל של ארצות הברית במשך חמש שנים.

כיום יש ל-BTU צבר הזמנות למיליארד טון פחם בחוזים להספקה בין שנה אחת לתשע-עשרה שנה, בממוצע החוזים הם להספקה לחמש שנים. מחיר החוזים ייפתח מחדש אם תהיה עלייה בלתי צפויה בעלות הפקת הפחם. שווי השוק של החברה 14.3 מיליארד דולר, הכנסותיה השנתיות מסתכמות ב-5.3 מיליארד דולר, מכפיל הרווח הנוכחי הוא 26 ומכפיל הרווח הצפוי לשנת 2008 הוא 15.6. תחזית השוק לצמיחה ברווחים של החברה היא 20% בשנה.

חברת Arch Coal, הנסחרת בבורסת ניו יורק בסימול - ACI, היא חברת הפחם השנייה בגודלה בארצות הברית. Arch Coal נוסדה בשנת 1969, מרכז החברה בעיר סט לואיס במדינת מיסורי, והיא מעסיקה 4,050 עובדים. החברה עוסקת בכרייה, בעיבוד ובשיווק פחם ביטומני בעל תכולת גופרית נמוכה בארצות הברית. החברה מפעילה 21 מכרות, ויש ברשותה רזרבות מוכחות של 2.9 מיליארד טון פחם. ACI מוכרת את תוצרת הפחם שלה לתחנות כוח, ליצרני פלדה ולמפעלים תעשייתיים. שווי השוק של החברה 5.9 מיליארד דולר, הכנסותיה השנתיות מסתכמות ב-2.4 מיליארד דולר, מכפיל הרווח הנוכחי הוא 26 ומכפיל הרווח הצפוי לשנת 2008 הוא 14.6. תחזית השוק לצמיחה ברווחים של החברה היא 14.3% בשנה.

חברת Yanzhou Coal Mining מהונג קונג נסחרת בבורסת ניו יורק בסימול YZC. החברה עוסקת בהפקת פחם ממכרות תת-קרקעים ובעיבוד, בשיווק ובהובלה של פחם. לחברה בעלות מלאה וחלקית על מכרות פחם רבים בסין וגם באוסטרליה. שווי השוק של החברה 6 מיליארד דולר, הכנסותיה השנתיות מסתכמות ב-1.8 מיליארד דולר, מכפיל הרווח הנוכחי הוא 24 ומכפיל הרווח הצפוי לשנת 2008 הוא 11. תשואת הדיבידנד של מניית החברה היא 2.4% לשנה.

חברות ציבוריות נוספות שעוסקות בפחם: Westmoreland Coal סימול – WLB; Foundation ,Coal סימול – FCL ו-,Canadian trust Fording סימול – FDG.

אם כן, אפשר להשקיע באחת מהחברות העוסקות בפחם למי שצופה שמחיר הפחם יעלה בשנים הקרובות.

*מאת: אריה גורן, אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של פחם, או מניה כלשהי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה