שוקי המטבעות: הדולר ניו הזילנדי מושך אש
שבוע המסחר בשוק המט"ח העולמי התנהל על רקע שני אירועים מרכזיים: (1) העלאת הריבית בניו-זילנד לרמה של 8%. (2) חששות מפני התגברות של אינפלציה גלובלית.
מחד, העלאת הריבית בניו-זילנד חיזקה את מידת האטרקטיביות של המטבע במיוחד אל מול שווקים מתעוררים. מאידך, החשש העולמי מפני התגברות האינפלציה בעולם הגביר את הפאניקה בשווקים והביא ליציאה מנכסים מסוכנים כגון איגרות בשווקים מתעוררים.
אלו הביאו למכירת חיסול, לעליית תשואות באיגרות החוב של השווקים המתעוררים ולפיחותים מהירים. כך לדוגמא, נרשם פיחות חד למדי בקרונה האיסלנדית (4.2%), בריאל הברזילאי (2.9%) ובשקל הישראלי (2.85%, לפי בלומברג ולפיכך עלול להיות שונה במעט מנתוני בנק ישראל).
למעשה, הריאל הברזילאי רשם את הפיחות השבועי החד ביותר מאז אירועי מאי 2006.
מנגד, הן ה-NZD (דולר ניו זילנדי) והן ה-AUD (דולר אוסטלריה) רשמו השבוע התחזקות כנגד ה-USD (דולר ארה"ב) בשיעור של 2.5% ו-1.4%, בהתאמה. שני המטבעות הללו אטרקטיביים למשקיעים הבינלאומיים עקב הריבית הגבוהה הנקובה על מטבעות אלו ובמיוחד על רקע העובדה כי מדובר השווקים מפותחים. בסוף השבוע נסחר ה-EURUSD (אירו) בשער של 1.3373 דולרים לאירו, ייסוף של 0.57% בערכו של ה-USD כנגד האירו. ה-USDJPY (ין יפני) נסחר בשער של 121.73 ינים לדולר ארה"ב, ייסוף של 0.29% בשערו של הין.
העלאת הריבית בניו-זילנד תתמוך במטבע
השבוע העלו את הריבית בניו-זילנד בפעם השלישית מאז חודש מארס. מהלך הריסון המוניטרי הביא לכדי התחזקות של הדולר הניו-זילנדי בשיעור של 8.5% מראשית השנה. העלאת הריבית האחרונה הביאה לידי כך שהדולר הניו-זילנדי נסחר רמת שיא של 22 השנים האחרונות – 76.39 סנטים של דולר ארה"ב לדולר ניו-זילנדי.
העלאת הריבית האחרונה הרחיבה את פער הריביות בין ניו-זילנד ליפן לכדי 7.5% ,2.75% מעבר לריבית ה-Fed Fund האמריקאית ו- 2.5% מעבר לריבית האנגלית. למרות הערכותינו כי המטבע יקר מדי ולא מתאים למסד הכלכלי של ניו-זילנד (Fundamentals) לטווח הארוך, אין ספק כי התרחבות זו של הפער אל מול משקים אלו תתרום לשמירה על חוזקו של הדולר הניו-זילנדי בהמשך 2007.
נציין, כי לפי הערכות קרן המטבע העולמית צפויה הכלכלה הניו-זילנדית לצמוח בשיעור של 2.5 בכל אחת מן השנים 2007 ו- 2008.
היום (11.6) התערב הבנק המרכזי הניו-זילנדי במסחר במט"ח כשמכר 120 מיליוני דולרים ניו-זילנדים מתוך קרן של 7 מיליארד דולר ניו-זילנדי (5.3 מיליארד USD) המיועדת למטרה זו. הבנק המרכזי מעוניין להחליש את הדולר הניו-זילנדי שלדעתו הוא חזק יתר על המידה.
כתוצרה מכך נחלש המטבע ב-1.8%. יחד עם זאת, נציין שההיסטוריה מלמדת כי ההצלחה של בנקים מרכזיים בהתערבות בשוק המט"ח הייתה חלקית ביותר.
*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, אי.בי.אי. בית-השקעות