גייטס זכה לתואר ד"ר של כבוד מהרווארד וקרא לסטודנטים להילחם בעוני וברעב ברחבי העולם

בעזרת המיחשוב, האינטרנט והישגי הביו-טכנולוגיה, מקווה גייטס, ניתן יהיה להתחיל לפתור את הבעיות המורכבות של העוני והתחלואה, ולשפר את איכות החיים

33 שנים לאחר שנשר מהקולג' והקים את חברת מיקרוסופט, שב ביל גייטס בשבוע שעבר לאוניברסיטת הרווארד כדי לקבל תואר כבוד. "חיכיתי למעלה מ-30 שנים כדי להגיד את זה: 'אבא, תמיד אמרתי לך שיום אחד עוד אחזור להרווארד כדי לקבל את התואר'", אמר גייטס לקול צחוקו של הקהל. גייטס זכה בתואר דוקטור של כבוד למשפטים. גייטס כבר צבר תארי דוקטור של כבוד מאוניברסיטאות נוספות ברחבי העולם, ובחודש אפריל האחרון, למשל, קיבל תואר כזה מאוניברסיטת טסינגואה בסין.

כשהגיע הסטודנט הצעיר ביל גייטס לאוניברסיטת הרווארד, בשנת 1973, הוא התלבט באיזה מסלול לימודים לבחור, אך לא היה לו שום ספק באשר לאהבתו לתוכנה. הוא פרש מהרווארד במהלך הלימודים לתואר הראשון, כדי להקדיש את מלוא זמנו לחברת הסטרט אפ שלו - מיקרוסופט - אותה הקים ביחד עם חבר הילדות שלו, פול אלן.

גייטס סיפר כיצד עודד את חברו מספסל הלימודים בהרווארד, סטיב באלמר, כיום מנכ"ל מיקרוסופט, לפרוש מבית הספר למינהל עסקים ולהצטרף לחברה שהעסיקה אז רק 50 עובדים. "יש לי השפעה רעה", אמר יו"ר מיקרוסופט. "משום כך הוזמנתי להרצות בפניכם רק לאחר שסיימתם את לימודיכם. אילו הייתם שומעים אותי בשלב מוקדם יותר, חלק מכם לא היה כאן היום".

גייטס נזכר בערגה גם בתנאי המחיה בהרווארד, וסיפר שהמעונות היו מקום מגורים נפלא. "היו שם יותר בנות, ומרבית הבנים היו אנשי מדע ומתמטיקאים", אמר גייטס בחיוך. "תנאים אלה העניקו לי לכאורה סיכויים מצוינים, אתם מבינים למה אני מתכוון. ובכל זאת, למדתי אז לקח מר - העובדה שהסיכויים עמך, אינה מבטיחה בהכרח הצלחה".

אולם, למרות האנקדוטות המשעשעות, את מרבית נאומו, שנמשך 25 דקות, הקדיש גייטס לעוני ולתחלואה בעולם, ולניסיונות לעודד אנשים נוספים להשקיע מאמצים כדי לפתור בעיות אלה. "כשפרשתי מהרווארד, לא היה לי מושג קלוש על היעדר השוויון בעולם" אמר גייטס. "לקח לי שנים לגלות את המצב הקשה במדינות המתפתחות".

גייטס מעביר כיום את המשימות של הניהול השוטף במיקרוסופט על מנת להקדיש זמן רב יותר לעבודה בהתנדבות בקרן על שם ביל ומלינדה גייטס. העברת הסמכויות החלה ביוני 2006 והשלמתה צפויה ביולי 2008.

"ההישגים של האנושות אינם נמדדים בהמצאות, אלא באופן בו הן מיושמות כדי להפחית את חוסר השוויון" אמר גייטס. לדבריו, יש לפתח "קפיטליזם יצירתי יותר" שינתב את כוחות השוק לטובת אלו שלא שפר עליהם גורלם. "מי שמאמינים שכל בני האדם שווים, יזדעזעו לגלות עד כמה החיים של חלק מבני האדם נתפסים כזולים".

גייטס סיפר על התסכול שחש כשהשתתף בפאנל שעסק בבריאות בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שווייץ, לפני מספר שנים. "זה היה כל כך משעמם, עד שלא יכולתי לשאת את זה יותר", אמר גייטס. הניגוד היה חריף במיוחד בהשוואה לאירועי ההשקה של מיקרוסופט, בהם כולם מתלהבים מהשקה של גרסה 13 של תוכנה כלשהי. "אני שמח מאוד שאנשים מתלהבים מתוכנות. מדוע, אם כך, אי אפשר להלהיב אותם כשמדובר בהצלת חיים"?

לטענת גייטס, הבעיה אינה חוסר אכפתיות ביחס למחלות, אלא חוסר יכולת להתמודד עמן. "אפילו בעידן האינטרנט, בו אפשר להתעדכן בחדשות 24 שעות ביממה, עדיין קשה להמחיש את הבעיה", אמר גייטס. בעזרת המיחשוב, האינטרנט והישגי הביו-טכנולוגיה, מקווה גייטס, ניתן יהיה להתחיל לפתור את הבעיות המורכבות של העוני והתחלואה, ולשפר את איכות החיים.

גייטס קרא לבוגרים ולאנשי האקדמיה של הרווארד להשקיע משאבים רבים יותר בהתמודדות עם הבעיות, ולוודא שהסטודנטים שיוצאים מהאוניברסיטה ידעו על העוני, הרעב והמחלות שגובות את חייהם של מיליוני ילדים. הוא קרא לכל סטודנט להתמחות בבעיה אחת, בין אם כקריירה ובין כתחביב צדדי. "אין להירתע מהמורכבות, יש לפעול בצורה אקטיבית כנגד חוסר השוויון. זו תהיה אחת החוויות הגדולות של חייכם", אמר גייטס.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה