השוק מפנים את עיקשותו של הפד

בשבוע שעבר התרכזנו בנאומו של יו"ר הפד, בן ברננקי, שחזר על עמדת הפד, לפיה למרות התמתנות בקצב עליית המחירים, הם עדיין חוששים מאינפלציה.
יניב חברון |

בנוסף, למרות נתוני הצמיחה החלשים של הרבעון הראשון, הם לא חוששים מהאטה כלכלית משמעותית.

בסוף השבוע שעבר ובמהלך השבוע הנוכחי הגיבו שוקי המניות והאג"ח בעולם לשינוי באופן בו הם רואים את פונקצית התגובה של הפד. ההפנמה של מחויבות הפד להפחתת האינפלציה העלתה את ההסתברות שמיחסים בשוק להעלאת ריבית בארה"ב ומשכה את התשואות בשוק האג"ח כלפי מעלה, ל-5.25 – רמתה של ריבית הבנק המרכזי. רמת תשואות זו נרשמה בארה"ב לאחרונה ביוני 2005, אז הועלתה ריבית הפד בפעם האחרונה.

החשש להעלאת ריבית ועליית התשואות על האג"ח. השפיעו גם על שוקי המניות בעולם, שהגיבו בירידות ובתנודתיות גבוהה מהרגיל. שוקי מניות סובלים מריבית גבוהה ועל כן לא נדירים הם המקרים בהם במשק הצומח בקצבים מהירים, שוק המניות מדשדש. כך היה בשוק האמריקאי ב-2005, כאשר ריבית הפד הועלתה באופן עקבי מידי ישיבה. אלא שבניגוד למחזור העלאת הריבית הקודם של הפד, אשר החל בחוד יוני 2004 כשהריבית היתה 1%, הפעם אין תחזיות בדבר העלאה משמעותית כל כך של הריבית.

אי הבהירות סביב המשך מדיניות הריבית של הפד, צפוי ללוות את השווקים בשבועות הקרובים. נראה כי שוקי ההון ושוקי האג"ח בפרט צפויים להיסחר בתנודתיות גבוהה שתושפע מפרסום אינדיקטורים כלכליים בארה"ב. אינדיקטורים חיוביים התומכים בחוזקתה של הכלכלה האמריקאית, יובילו לעליית תשואות וירידות בשוקי האג"ח. מנגד, רצף של אינדיקטורים שליליים צפויים למתן את ההסברות להעלאת ריבית בעתיד ולקרר מעט את התשואות בשוק האג"ח.

בסוף השבוע הקרוב צפויים להתפרסם נתוני מדד המחירים לצרכן וליבת מדד המחירים לצרכן (מדד מנוכה השפעות של מחירי מזון ואנרגיה). ליבת מדד המחירים לצרכן עלתה ב-12 החודשים האחרונים ב-2.3% - התמתנות לעומת רמה של 2.8% שנרשמה בחודש שעבר. הפד, שעדיין רואה סיכונים ללחצים אינפלציוניים ממשיים בעתיד, מרגיש נוח יותר כשמדד זה ברמות של 1%-2% . תחזית הקונצנזוס היא שליבת מדד המחירים תעלה במאי ב-0.2%, כך שב-12 החודשים האחרונים תרשם עליה של 2.3%. עלייה במדד זה מעבר לצפי, תעלה את ההיסתברות להעלאת ריבית בארה"ב וסביר שתוביל לעליה נוספת בתשואות בשוק האג"ח.

באנגליה - יו"ר הבנק המרכזי של אנגליה, מרווין קינג, אמר השבוע שתיתכן ותתבקש עליית ריבית נוספת במשק על מנת לרסן את רמת האינפלציה. התבטאות זו היתה בין הגורמים שקיבעו את ההערכה בשבוע החולף, בדבר עליית סביבת הריביות העולמית.

ביפן נרשמה עלייה במדד המחירים ליצרן של 2.2% ב-12 החודשים האחרונים כאשר הצפי היה ל-2%. השוק לא הגיב לנתון, שכן הוא עדיין נמוך בהשוואה לנתוני האינפלציה שנרשמו בשנת 2006 כאשר אז רשם המדד שיא של 3.6% בחודש ספטמבר.

כל הכותרות

סין ממשיכה להציג נתוני אינפלציה גבוהים מדי לצד נתוני צמיחה מרשימים. מדד המחרים בחודש מאי רשם עלייה של 3.4% ב-12 החודשים האחרונים. גם נתון זה ליבה את אש החשש האינפלציוני והחשש מריביות גבוהות שנלווה לו, בשוקי העולם. הייצור התעשייתי בסין עלה ב-18.1% לעומת צפי לעלייה של 17% ומכירות קמעונאיות עלו בשיעור של 15.9% לעומת צפי ל-15.3% ב-12 החודשים האחרונים.

מאת: יניב חברון - כלכלן בבית ההשקעות פסגות אופק.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה