אנגליה כמקלט מס: טוב לאברמוביץ'? מתאים גם לנו

מי ששם לב לעובדה כי חלק לא קטן מהאוליגרכים הרוסים חי בלונדון, ושאל עצמו למה בעצם? מקבל מעוה"ד אלי דורון, עו"ד ואסף הופמן תשובה

אנגליה נמנעת מלחייב במס חלק מתושביה בגין הכנסות אשר הופקו ו/או נצמחו במדינות זרות. נתון זה מפתיע לאור העובדה, כי שיטת המס הנהוגה באנגליה, כמו גם ברוב מדינות העולם ואף בישראל, הינה שיטת מס פרסונלית, הממסה רווחיו של כל תושב ללא קשר למקום הפקתם. נתון זה גם הופך את אנגליה ל"מקלט מס" לאנשי עסקים ממדינות שונות כגון רוסיה, המאמצים את אנגליה כמדינת תושבותם, נתון המעניק להם פטור מהכנסות שהופקו מחוץ לאנגליה.

מציאות זו היא תוצר הדין האנגלי, המבחין בין שלושה סוגים של תושבים לצורך חבות במס: תושב (RESIDENT) - אדם נחשב תושב אנגליה אם: הוא חי בה דרך קבע; מתגורר בה תקופה שלא תפחת משלוש שנים; מגיע לאנגליה למטרה (למשל עבודה) המחייבת אותו לשהות במדינה לפחות שנתיים. בנוסף, קיימות מספר חזקות שבהתקיימותן אדם נחשב תושב אנגליה: נוכחות פיזית במדינה במשך 183 יום או יותר לאורך שנת המס.

אדם הנוהג לבקר באנגליה דרך קבע במשך 4 שנות מס, כאשר אורך הביקור שלו בממוצע הוא 91 יום או יותר בשנת המס.

תושב קבע (ORDINARY RESIDENT) - תושב קבע הוא אדם, המתכוון לחיות באנגליה דרך קבע או אדם המתכוון להתגורר שם תקופה שלא תפחת משלוש שנים. כמו כן, אדם המתכוון לבקר באנגליה דרך קבע, כאשר אורך הביקור הממוצע הוא 91 יום או יותר או אדם שיש לו/משכיר/קונה דירה ומתכוון להישאר באנגליה על בסיס קבוע יחשב תושב קבע.

DOMICILE - באופן כללי ניתן להגדיר, כי אדם הוא DOMICILE במדינה בה נמצא בית הקבע שלו. לרוב, אדם רוכש את ה - DOMICILE של אביו ביום שבו הוא נולד. ה -DOMICILE של קטין נקבעת בהתאם ל-DOMICILE של האפוטרופוס שלו. לאחר גיל 16 יכול אדם לשנות את ה-DOMICILE שלו, על ידי עזיבתו את מדינתו ומעברו למדינה אחרת בכוונה להתגורר ולחיות שם לצמיתות.

על מנת לזכות במעמד של DOMICILE באנגליה חייב אדם להראות, כי נטש את כל קשריו עם מדינתו הקודמת וכי עתה הוא מתכוון להפוך את אנגליה לבית הקבע שלו. לשם כך צריך הוא להוכיח כי: מכר את כל רכושו במדינתו הקודמת וכי במקביל רכש נכסים באנגליה; העביר את כל השקעותיו לאנגליה; הינו בעל עסקים באנגליה; העביר את משפחתו לאנגליה; הצהיר כי ברצונו להיקבר באנגליה, נוקט בפעולות לשם קבלת אזרחות אנגלית וכד'. אדם שאינו מבצע את הפעולות דנן יהיה בגדר תושב ו/או תושב קבע באנגליה, אך לא יתפס כ DOMICILE.

משמעות המס של אי הכרה בתושב אנגליה כ-DOMICILE היא קריטית, הואיל ו-NON-DOMICILE אינו חייב במס בגין הכנסות/רוח הון/ירושות אשר הופקו/התקבלו בחו"ל, אלא אם הביא את ההכנסות/הכספים לתוך אנגליה.

כל הכותרות

לאור הקלות שבהשגת מעמד של תושב או תושב קבע באנגליה, ולאור הקלות בה יכול תושב, שאינו יליד המקום, לבחור שלא להיתפס כ-DOMICILE באנגליה, הרי שאנגליה מהווה מקלט מס לאזרחים זרים המנצלים את ההטבות המס הגלומות במעמד של NON-DOMICILE.

כך לדוגמא, אנשי עסקים ישראליים העוברים להתגורר באנגליה, כך שמרכז חייהם אינו בישראל, יכולים ליהנות מהכנסות מהשקעות במדינות בהן שיעורי המס הם נמוכים, הואיל ויחויבו במס רק באותה מדינה. כאמור, אינם חייבים במס באנגליה (אינם DOMICILE) או ישראל (אינם תושבי ישראל לצורך פקודת מס הכנסה), בהן שיעורי מס הכנסה ומס רווח הון גבוהים ועלולים להגיע עד לשיעור של 50%.

יתר על כן, בשונה מישראל, אנגליה נמנעת מלהטיל "מס יציאה". פקודת מס הכנסה הישראלית מטילה מס ("מס יציאה") על נכסים המוחזקים בחו"ל, אך בשל העובדה כי בעליהם חדל להיות תושב ישראל, זאת אף אם בפועל נכסיו בחו"ל לא נמכרו לאף גורם. באנגליה המצב שונה. באופן כללי, תושב אנגליה אינו חייב במס רווח הון בגין נכסיו בעולם כל עוד לא ביצע מכירה בפועל, זאת ללא קשר להפסקת היותו תושב אנגליה.

במידה וביצע מכירה בפועל של נכסיו בשנת המס בה הפסיק להיות תושב אנגליה יחוייב במס רווח הון באנגליה, אלא אם לא היה בגדר תושב במשך ארבע שנות מס במהלך שבע שנות המס שקדמו לעזיבתו את אנגליה. יחד עם זאת, במידה והפרט ביצע את המכירה בשנת המס שלאחר שנת המס בה חדל להיות תושב אנגליה לא יחוייב הפרט ברווח הון באנגליה.

*מאת: עוה"ד אלי דורו (בתמונה) ואסף הופמן, ממשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה