שוקי המטבעות: לשמור על ניטרליות בדולר-אירו

רון אייכל מגיש לכם את רשימת ההשפעות על הדולר בעולם - עם כיוון תנועה צפוי, לפחות לדעתו, להמשך השנה
רון אייכל |

בשנים 2003 עד 2006 ראינו את "גירעון התאומים" האמריקני (מאזן תשלומים ופיסקלי) גדל. לאחרונה, חל שיפור משמעותי בשני אלה. כך, הגירעון במאזן התשלומים בארצות הברית הסתכם ברבע הראשון של 2007 ב-5.7 אחוזים מהתוצר, לעומת 6.8 אחוזים מהתוצר ברבע האחרון של 2005.

הגירעון הפיסקלי של ארה"ב ב-12 החודשים האחרונים היה נמוך מ-1.5 אחוזים מהתוצר.

בתקופה הנוכחית אנו שומרים על גישה של ניטראליות כלפי השער החליפי של הדולר האמריקני כנגד האירו. זאת, עקב העובדה כי יש גורמים התומכים בהתחזקות ה-USD כנגד EUR וגם ההפך.

הגורמים התומכים בהיחלשות ה- USD כנגד ה- EUR הם:

(1) המשך צמיחה חלשה של הכלכלה האמריקאית בטווח הקצר. ענף הנדל"ן וגם הנפט הגולמי ממשיכים להשפיע לרעה על הכלכלה. הכלכלה האמריקאית צפויה לצמוח בשיעור הנמוך מן הפוטנציאל השנה וככל הנראה גם במרבית 2008.

(2) פוטנציאל להתמתנות ה-Carry Trade ובמיוחד בהשפעת הין היפני. המשך צמיחה נאה ביפן צפויה להביא לעליית ריבית במדינה. זו עשויה להביא לצמצום בפוזיציות ה-Short הפתוחות כנגד הין היפני. הין הוא אחד המטבעות ה"זולים" מבין המטבעות המרכזיים.

(3) השקעות של ניירות-ערך אמריקאיים על ידי זרים. בתקופה האחרונה נוצרה מגמה של פיזור השקעות ברחבי העולם על גבי ה-USD (דולר אמריקני). אמנם, השקעות של זרים בניירות-ערך אמריקאיים בחודש אפריל הציגו תמונה חיובית, אך התמונה הכוללת של החודשים האחרונים היא חלשה.

מנגד, גורמים התומכים ב-USD כנגד ה-EUR (אירו) הם:

(1) רמת הריבית הדולרית הגבוהה, לעומת האירופית. הריבית הדולרית לא צפויה לרדת בחודשים הקרובים. לפיכך, פער הריבית יישאר חיובי לטובת הדולר.

(2) רמת תשואות נאה בשוק ההון האמריקני. מחירי השוק הנוכחיים מהווים עמדה נוחה לרכישה.

(3) הצמיחה בגוש האירופי צפויה להתמתן. קצב הצמיחה בגוש האירו הוא גבוה מן הפוטנציאל. דבר זה לא יכול להימשך לאורך זמן. לפיכך, אנו צפויים להיות עדים להתמתנות של אינדיקטורים בטווח הבינוני. במידה מסוימת האינדיקטורים המובילים כבר מאותתים על כך.

לאור המגמות הכלכליות אנו ממשיכים לשמור על גישה של ניטראליות בין ה-USD ל-EUR וצופים כי שער החליפין בין המטבעות יישאר בהמשך השנה ברמה של 1.35-1.30.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, אי.בי.אי. בית-השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה