"ה-IT מאפשר יצירת מגע מהיר בין החיילים בשטח לבין האויב"

"אנו מסייעים ללוחמים להשיג יתרון מבצעי בעזרת מגוון אמצעי לחימה. המטרה היא לנצל את ה-IT, על מנת שהיתרון המבצעי יקבל מימוש בעת הלחימה", אומר תא"ל גלעד רז, ראש החטיבה הטכנולוגית ליבשה במז"י
יוסי הטוני |

"אנו מסייעים ללוחמים להשיג יתרון מבצעי בעזרת מגוון אמצעי לחימה. המטרה היא לנצל את המיטב מה-IT, על מנת שהיתרון המבצעי יקבל מימוש בעת הלחימה. גם מערכות השו"ב מסייעות לנו להשגת אפקטיביות מבצעית זו. ה-IT מאפשר יצירת מגע מהיר בין החיילים בשטח לבין האויב, על בסיס שינוע של המידע", כך אומר תת-אלוף גלעד רז, ראש החטיבה הטכנולוגית ליבשה במפקדת זרוע יבשה (מז"י), בראיון בלעדי ל-The People. לדבריו, "כל תחום מערכות השליטה והבקרה לזרוע היבשה מפותח אצלנו. וכן יש לנו ענף העוסק בפיתוח מערכות מידע ניהוליות, דוגמת מערכת בטיחות, ומערכת כשירויות צה"לית".

בהתייחסו לביקורת שהושמעה על כך שמפקדי צה"ל 'התמכרו' למסכי הפלזמות, אומר רז, כי "אף פעם אין תשובה אחת, יחידה ונכונה, בנוגע לשאלה איפה צריך המפקד להיות ממוקם - מול הפלזמה או בשטח. מערכות השו"ב תורמות תרומה אדירה ליכולת המבצעית של הלוחמים ומפקדיהם. בכל קרב יש רמה של אי ודאות, אותה ניתן לצמצם בעזרת המערכות. מקומו של המפקד הוא תלוי-סיטואציה, יש כאלו שנדרש שישהו לצד מערכות השו"ב, ויש שצריכים להיות בשטח, עם הלוחמים. הכל הוא תלוי משימה".

מה עושה החטיבה שבראשותך?

"החטיבה היא גוף העוסק בכל הקשור לפיתוח ולהכנסה של אמצעי לחימה לזרוע היבשה. כאשר מגיעה מהשטח דרישה לפיתוח מסויים של אמצעי לחימה, או דרישה מבצעית לאמצעי לחימה חדש, אנו מלווים את כל השלבים - פיתוח האמל"ח, ייצורו, ההטמעה והקליטה בקרב הלקוחות - דרג הלוחמים. המדובר באמצעי לחימה מכל סוג שהוא - כלי רכב, טנקים, נג"משים, כלי נשק, תחמושת, טילים, אמצעים מעולם האלקטרו-אופטיקה, אמצעים לראיית לילה, מכ"מים אופטיים, ומערכות אוטומטיות נוספות".

צבא יבשה דיגיטלי צי"ד היא מערכת שליטה ובקרה של זרוע היבשה בצה"ל. במסגרת תוכנית צי"ד מספקת אלביט מערכות, יחד עם חברות נוספות - לצה"ל, מערכות תיקשוב לדרג הלוחם. מערכות אלו מאפשרות העברת תמונת מצב אינטגרטיבית ועדכנית, אשר משלבת בין כלל הגורמים המשתתפים בלחימה והמנהלים אותה. עלות הפרויקט מוערכת בארבעה מיליארד שקלים.

ממשק המשתמש של מערכת צי"ד כולל עמדות שו"ב ותקשורת, ומערכות לעיבוד והפצת מידע. כמו כן, כוללת המערכת מחשבי כף יד שחולקו למפקדי כוחות החי"ר, ומאפשרת להם קשר עם כטבמ"ים (כלי טיס בלתי מאויישים), צפייה במפת מטרות ואיומים שמספקים להם כוחות המודיעין, ותצפית ומעקב אחר מיקומו של כל לוחם בכוח.

מערכת צי"ד מאפשרת תיאום בין הכוחות בדרגים השונים, מתן תמונת מצב עדכנית, יכולת מבצעית מערכתית כוללת, הגדלת שרידות הכוחות ושיפור הדיוק בעת הפעלת אש, תוך שימוש יעיל וחיסכון בכוח אדם ואמצעים. אחת המערכות במסגרת פרויקט צי"ד, היא "משואה 100", מערכת שו"ב מבצעי לדרג הטקטי. לפי תוכנית הפרויקט, בשנת 2012 צפויה צי"ד להיכנס למבצעיות מלאה בכל כוחות צבא היבשה.

כל הכותרות

לדברי רז, "פרויקט ציד כולל כמה מערכות, המאפשרות לכוחות בשטח לתקשר באמצעות מחשבים ניידים. היא כוללת את מערכת 'משואה 100' מתוצרת אלביט מערכות, המאפשרת לכוחות לתקשר זה עם זה. זוהי מערכת הפועלת באמצעות מחשבי כף יד ומחשבים ניידים, והיא מחברת בין חדרי הפיקוד ובין הלוחמים בשטח, ומאפשרת למפקדים לקבל תמונת מצב עדכנית ומדויקת על צג המחשב בנוגע לנעשה בשטח.

כל מערכות השו"ב הללו נמצאות אצלנו, אם בפיתוח עצמי, ואם בשיתוף פעולה נרחב עם התעשיות הביטחוניות. אנו הגוף שמגדיר את הדרישות המבצעיות והטכנולוגיות, ופועל מול משרד הביטחון – לוודא שהמערכות עונות על הדרישות. תחת הכותרת 'מערכת השו"ב המרכזית', שהיא ליבת פרויקט צי"ד, יש הרבה מאד תחומים. יש שו"ב של טנקים, של ארטילריה. יש עשרות תתי-פרויקטים, יש מיחשוב שצריך לספק, וכמובן נדרשת גם שכבת תקשורת.

הדגש הוא על יצירת מגע מהיר ככל האפשר בין החיילים בשטח לבין האויב, על בסיס שינוע של המידע המדויק עבורו, Sensor2Shooter, תוך שיתוף מידע בין גורמים שונים. מערכת נוספת היא מערכת 'צבע אדום' של פיקוד העורף, אותה סיפקנו לתושבי הדרום".

מה לגבי מערכות ניהוליות?

"אנו פועלים לפיתוח ולהטמעת כמה מערכות כאלו. כך, מערכת הכשירויות של הצבא, אשר צריכה לספק נתונים על 'תקן מול מצבה', רמת אימונים, הכשרות הלוחמים, הציונים שלהם, ניהול ומעקב אחר כל הנתונים הללו - תוך יצירת תמונת מצב למפקדים, אודות הכוחות שבאחריותם. המערכת נכנסה לשלב הטרום מבצעי, פיילוט, ועד סוף שנת 2007 היא תהיה מבצעית.

מערכת ניהול נוספת היא מערכת ניהול אירועי בטיחות, שכשמה כן היא - מערכת וובית המספקת מידע למפקדים ברמות השונות בטרם הם יוצאים לאימון. הצרכנים שלה הם גורמי במצעים ואימונים במז"י: אם מישהו יוצא לתרגיל, כחלק מההיערכות אליו, הוא נכנס לפורטל, דולה את הנתונים הרלוונטים לו, ומתכנן את האימון, תוך התייחסות להיבטי בטיחות. הכלי הוא מבוסס SharePoint ולקוחותיו הם עד רמת מפקד הגדוד".

לאחרונה נערך שבוע האיכות הצה"לי, מה משמעותו מבחינתך? "איכות היא תרבות ארגונית, חשיבה, ניהול ותפיסת עולם הכוללת איסוף נתונים מתמיד. הדגש הוא למנוע מצבים אקראיים, וזה יכול לקרות רק אם מתכננים. השאיפה היא להגיע לתהליכים ולנהלי עבודה ברורים, ותקני איכות.

אנו עוסקים בפיתוח אמצעי לחימה, ושם אתה חייב להיות מאד מדויק בתכנון ובהערכת הסיכונים – שאם לא כן, לא תגיע ליעד בהיבטי לו"ז ותחולה. על מנת לממש את יעדי האיכות הללו, נדרש IT: בלא IT לא ניתן לעשות את כל זה – תכנון, תכנון מול ביצוע, מדדי בקרה. זה לא יכול להתממש עם מחברות ופנקסים. לוח מחוונים להקפצת חריגים הוא מחוייב המציאות. יש לי מאות פרויקטים, וה-IT תומך בהם. בסופו של תהליך, האיכות היא המבטיחה את ההצלחה שלהם".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה