סקירת המניות השבועית בעולם
בסיומו של שבוע מסחר אופטימי הוסיף מדד ה- S&P500 כ 1.7% לערכו, מדד ה- Dow Jones הוסיף כ- 1.6%, ומדד הנסדא"ק הפגין ביצועי יתר עם תשואה שבועית של 2.1%.
רצף העליות החל ביום רביעי לאחר שהתפרסמו נתוני המכירות הקמעוניות לחודש מאי אשר היו גבוהים מהצפוי. עד לסוף השבוע התפרסמו מספר נתוני אינפלציה. למרות שהמחירים ליצרן היו מעט גבוהים מהצפוי, המשקיעים, אשר את חששם מהאינפלציה ניתן היה לראות בשבוע שעבר בנסיקת תשואות האג"ח ובירידות החדות בבורסה, נשמו לרווחה לאחר שעליית תשואת האג"ח ל-10 שנים התמתנה, ושלחו את המדדים המובילים לעליות. למחרת, כאשר התפרסם מדד המחירים לצרכן (ליבה) אשר היה נמוך מהצפוי, עליות השערים נמשכו בעוצמה גדולה יותר. חשוב לציין כי ההערכות המוקדמות הן אכן מוקדמות, ומרגע שהנתונים נאספים ועד לפרסומם, המשקיעים לעיתים מגלמים הפתעה לחיוב או לשלילה. כך, למשל, ניתן היה להניח כי לאור הירידות החדות במדדים המובילים המשקיעים גילמו את החשש כי נתוני האינפלציה הולכים להיות חזקים מהצפוי. כאשר התברר שהשד אינו כה נורא, המשקיעים מיהרו להזרים פקודות קניה. הערכתנו לגבי המשך מגמת העליות בשוק המניות האמריקאי לא השתנתה.
דוחות – פרסום בתי ההשקעות נפתח ברגל ימין ונמשך ברגל שמאל
חברות אחד מתתי הסקטורים המומלצים על ידינו, בתי ההשקעות, התחילו לפרסם את דוחותיהן. ראשון למפרסמים היה בית ההשקעות Lehman Brothers אשר הכה את התחזיות המוקדמות בכ- 18%, הישג מפתיע למדי, בייחוד לאור ההיסטוריה של הבנק אשר בדרך כלל הכה את התחזיות בשיעור חד ספרתי. המשקיעים המעודדים שלחו את מניית בנק ההשקעות לעליות חדות (6.6% בסיכום שבועי) אשר גררו איתן את שאר חברות הסקטור. יומיים לאחר מכן המגמה השתנתה כאשר Goldman Sachs ו- Bear Stearns פרסמו את דוחותיהם. Goldman, כהרגלו, הכה אמנם את התחזיות, אך עשה זאת בשיעור נמוך (3% בלבד). המשקיעים, אשר דוחותיהם של Lehman עוררו בהם תקווה, שלחו את המניה לירידות חדות שתיקנו את כל העליות שנרשמו לאחר פרסום הדוחות של Lehman. עם זאת, בסיכום שבועי, הוסיף הבנק כ- 0.5% לערכו. Bear Stearns פרסם דוחות חלשים יותר שהיו אף נמוכים מהתחזיות, עם זאת, המשקיעים דווקא הגיבו יחסית בחיוב והבנק סיים את שבוע המסחר עם תשואה חיובית של כ- 1.5%. תת הסקטור כולו רשם תשואה של כ- 1.6%, מעל הסקטור הפיננסי כולו שהסתפק בתשואה צנועה של כ- 1.2%.
המנצח השבועי – סקטור האנרגיה
סקטור האנרגיה נהנה מהעלייה במחיר הנפט וכבש בסערה את המקום הראשון במצעד התשואות השבועי והשנתי עם עליה של כ- 4.6% ו- 19.1% בהתאמה. ביצועיו העודפים של הסקטור השנה מורכבים ראשית מהתחזקות מחיר הנפט ושנית מרמת המכפילים הנמוכה מאוד בה נמצא הסקטור, אם כי ראוי לציין כי רמה זו עלתה מעט מתחילת השנה. בלטה לחיוב חברת Schlumberger (במקור הולנדית, אך נסחרת ופועלת בארה"ב), חברת השירותים הגדולה בסקטור, אשר נהנתה מהמגמה החיובית ומכניסתה למדד ה- Russell1000 היוקרתי (החברה נכנסה למדד לאחר שמדיניות עורכי המדד להכניס אך ורק חברות אמריקאיות, השתנתה). החברה הוסיפה השבוע כ- 7.4% לערכה. יש לציין כי ביום הכניסה הוסיפה המניה כ- 4.1% לערכה, כך שהאטרקטיביות של המניה להערכתנו דווקא ירדה.
במאסף – תקשורת ומוצרי צריכה
לאחר ראלי חזק בשבועות האחרונים, סקטור התקשורת נרגע בשבוע חלש כאשר השיל כ- 0.2% מערכו. הובילה את הירידות חברת Qwest המספקת חיבור מהיר לאינטרנט לאחר שמנכ"ל החברה הודיע כי הוא עוזב את תפקידו. Richard Notebaert, המנכ"ל הפורש, הצטרף לחברה בשנת 2003 ולמעשה "הציל" אותה מפשיטת רגל. תגובת המשקיעים הקשה (המניה צנחה ב- 8% לאחר ההודעה) היא העדות הטובה ביותר להערכה הרבה של המשקיעים לתרומתו לחברה. סקטור מוצרי הצריכה סיים את השבוע בעליה קלה של כ- 0.1%. מיתנה את הירידות אחת ממובילות הסקטור, חברת Wal-Mart, אשר נחלשה לאחר שמכירותיה בחודש יוני היו נמוכות מהציפיות המוקדמות. המניה איבדה כ- 1.5% בסיכום שבועי.
טכנולוגיה
סקטור הטכנולוגיה, המומלץ על ידינו, ממשיך להפגין ביצועים עודפים. מדד הטכנולוגיה של Goldman Sachs סיים שבוע אופטימי עם עליה של כ- 2%. הובילה את העליות חברת Intel אשר נהנתה מהמלצות חיוביות של מספר אנליסטים. ההמלצות הגיעו לאחר שמתחרתה הגדולה, חברת Advanced Micro Devices (AMD), הודיעה כי היא הולכת להגדיל את מיקור החוץ שלה. על פי ההערכות צעד זה עשוי לחזק את מעמדה של Intel שהודיעה השבוע כי היא הולכת לקצץ את מחירי המעבדים מרובעי הליבה שלה בכ- 50%. המניה רשמה שבוע מסחר מוצלח במיוחד עם עליה מרשימה של כ- 11%.
אירופה – נחשול של עליות
המדדים האירופאים פתחו את שבוע המסחר בסערה. המגמה החיובית התחזקה לקראת סוף השבוע ומדד ה- Dow Jones Stoxx600 סיים את השבוע עם עליה חדה של כ- 3.7%. כפי שקורה בדרך כלל, הסיבה לעליות באירופה נעוצה ברגיעה בשוק האג"ח האמריקאי והעליות במדדים המובילים, אם כי גם עליית האינפלציה באירופה שהייתה נמוכה במעט מהתחזיות עזרה למדדים לתקן את הירידות החדות שנרשמו בשבוע הקודם.
גרמניה – ל- DAX חסרים כ- 35 נקודות לשבור את השיא של כל הזמנים
לאחר המימושים הכבדים, חזר ה- DAX להוביל את אירופה תוך שהוא מוחק את כל הירידות שנרשמו בשבוע שעבר, פורץ את רמת ההתנגדות של 8,000 הנקודות בקלילות ומתקרב לשבירת השיא שנרשם במרץ 2000 – 8,065 נקודות. בסיכום שבועי רשם ה- DAX זינוק חד של כ- 5.8% בחגיגת עליות ששיאה נרשם ביומיים האחרונים של שבוע המסחר לאחר פרסום נתוני האינפלציה בגרמניה ולאור התמתנות עליית התשואות בארה"ב. את העליות הובילה החברה בעלת השווי הגבוה ביותר בגרמניה, חברת Siemens אשר הוסיפה כ- 12.5% בעקבות העלאות המלצה של מספר אנליסטים. אמנם קשה להעריך אם המדד יצליח לפרוץ את השיא כבר השבוע, אך האפשרות הזאת נראית סבירה. המלצתנו החיובית לגבי המדינה נשארת בעינה.
צרפת – עליות חדות
בניגוד לעמיתו הגרמני ה- CAC הצרפתי עדיין רחוק מהשיא שנרשם בשנת 2000, אך הכיוון עצמו נראה חיובי. השבוע הוסיף ה- CAC כ- 3.8% לערכו והתשואה מתחילת השנה חצתה את קו 10%. הסקרים במדינה צופים כי מפלגתו של סרקוזי תצליח להשיג רוב מוחלט בפרלמנט הצרפתי, דבר שעשוי לאפשר לנשיא הנבחר לממש את תוכניתו לביצוע רפורמות בכלכלה הצרפתית. כיוונו העתידי של ה- CAC תלוי במידה לא קטנה בהצלחה או בכישלון של רפורמות אלו. לשלילה בלטה חברת התרופות Sanofi-Aventis אשר צנחה ביותר מ- 6% לאחר שה- FDA לא אישר את גלולת ההרזיה החדשה של החברה בטענה כי היא מעוררת נטיות אובדניות. בסיכום שבועי השילה החברה כ- 7.3%.
אסיה – עליות מתונות
בשבוע שעבר הפגינו המדדים השונים ביבשת אסיה עמידות לירידות בארה"ב ובאירופה, עם זאת, השבוע הם גם לא השתתפו בחגיגות. בסיכום שבועי הוסיף מדד אסיה פסיפיק של מורגן סנטלי כ- 0.7% לערכו. הוביל את העליות מדד ה- Nikkei225 היפני אשר הוסיף השבוע כאחוז לערכו תוך שהוא מסתייע בהחלטת הבנק המרכזי (הצפויה) שלא להעלות ריבית.
בסין המדדים השונים השלימו את התיקון ולמעשה הירידות החדות שרשמו המדדים השונים במדינה כמעט ונמחקו. מדד ה- CSI300 הסיני אשר עמד על רמה של 4,168 לפני הירידות החדות וירד עד לרמת שפל של 3,511 נקודות, עומד כיום על רמה של כ- 4,100.
מדד נוסף שהפגין ביצועים משופרים הוא מדד ה- Hang Seng, ההונג-קונגי, אשר הוסיף כ- 2.5% לערכו. כיום המדד נסחר במכפיל של כ- 16 והניב למשקיעים בו תשואה של כ- 5.2% מתחילת השנה. בסינגפור המשיך מדד ה- STI להיסחר במגמה חיובית. השבוע הוסיף המדד כ- 2.6% לערכו.
מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.