פורסטר: סין מאבדת בהדרגה את מעמדה כמעצמת מיקור חוץ לטובת הודו והפיליפינים

במהלך השנתיים האחרונות ירד חלקה של סין בשוק מיקור החוץ בכ-15%. הקונצנזוס בין מקבלי ההחלטות שראיינה פורסטר היה שסין לא הצליחה להתגבר על מספר חששות מרכזיים של הלקוחות הבינלאומיים, בין היתר בכל הנוגע לכישורי השפה האנגלית של המהנדסים הסינים, וכן הגנה חלשה שמעניקים הסינים לקניין רוחני

למרות ההבטחה שהייתה גלומה בה רק לפני שנים ספורות, סין מאבדת כיום בהדרגה את מעמדה ותפקידה בתור מעצמה בתחום מיקור חוץ (Offshore) לטובת הודו והפיליפינים, כך אומרת חברת המחקר והייעוץ הבינלאומית פורסטר ריסרץ' במחקר חדש. למעשה, אומרת פורסטר, למעט חברות יפניות וכן חברות רב-לאומיות הפועלות בסין ומפנות פרויקטים לתעשיית מיקור החוץ הסינית, מעדיפים רוב הארגונים האמריקנים והאירופאים להפנות פרויקטים למדינות אחרות, ולא לסין.

"רק לפני שנתיים, נחשבה סין כמתחרה קשה להודו וכיורשת האפשרית שלה בתחום מיקור החוץ. תימוכין לכך היוו מספר המהנדסים הסינים המסיימים אוניברסיטאות מדי שנה, וכן תמיכה נרחבת מצד הממשלה הסינית, שמטרתה הייתה להפוך את סין למדינת מיקור החוץ המובילה בעולם", אומרת פורסטר.

אולם מחקר חדש שביצעה פורסטר לאחרונה, ואשר במסגרתו רואיינו מקבלי החלטות בחברות רב-לאומיות, בחברות שירותים וכן שרים במספר ממשלות, מגלה תוצאות מעניינות; בעוד חברות השירותים הסיניות אכן תומכות בשוק המקומי ופועלות מולו, הרי סין נכשלה בהשגת מטרות הצמיחה בתחום מיקור החוץ, שכולם ציפו ממנה להשיג.

יפן היא המדינה העיקרית אשר מפנה עסקי מיקור חוץ לסין, אולם היא לבדה אינה מצליחה להוות מנוע צמיחה לתעשייה הסינית. במקביל, מגיעה לסין גם עבודה מארה"ב ומאירופה, שהיא בעיקרה עבודה מבוססת פרויקטים. הקונצנזוס בין מקבלי ההחלטות שראיינה פורסטר היה שסין לא הצליחה להתגבר על מספר חששות מרכזיים של הלקוחות הבינלאומיים, בין היתר בכל הנוגע לכישורי השפה האנגלית של המהנדסים הסינים, וכן הגנה חלשה ביותר שמעניקים הסינים לקניין רוחני. אחד המרואיינים אף ציין, כי על מנת שסין תהפוך אטרקטיבית למיקור חוץ, התעריפים בה צריכים להיות זולים מהודו בכ-20%, בעוד כיום התעריפים הסינים זהים למדי לאלו ההודים.

התוצאה של דרישה חלשה מצד הלקוחות היא שרוב השירותים שניתנים על-ידי הסינים ללקוחות בינלאומיים הם שירותים בסיסיים בלבד. בעיות נוספות כוללות מחסור במנהלים מנוסים ובמובילים טכנולוגיים בקרב הסינים, וכן בעיית שערי החליפין של היואן הסיני מול הדולר.

"למרות תמיכה נמרצת מצד הממשלה הסינית, ולמרות החשיפה האדירה לה זכתה סין, הרי האמת הפשוטה היא שסין אינה מצליחה להוות מתמודדת שוות ערך מול מדינות אחרות בתחום הזה", אומרת פורסטר. במודל שבנתה פורסטר, ואשר בה נבחנים היקפי הפעילות של חברות רב-לאומיות שונות מול מדינות המספקות שירותי מיקור חוץ והחברות המובילות במדינות אלו, עולה תמונה עגומה בכל הקשור לסין. לפי המודל של פורסטר, הרי במהלך השנתיים האחרונות ירד חלקה של סין בסך היקפי מיקור החוץ בכ-15%. במקביל, מדינות כמו הפיליפינים וברזיל חוו גידול מואץ בהיקפי מיקור החוץ הזורם אליהן.

"לצמיחתה האיטית של סין יש משמעויות רבות לגבי שוק מיקור החוץ העולמי, והניסיון הסיני יכול להוות שיעור חשוב עבור מדינות אחרות", אומרת פורסטר. בפורסטר נוקבים בשורה ארוכה של פעולות שאותן צריכות לבצע מדינות אשר מנסות כיום לבנות את מעמדן כספקיות של שירותי מיקור חוץ לשוק העולמי, ובהן תאילנד, מלזיה, מצרים ומרוקו. במקביל, בפורסטר אומרים כי במקום הניסיון הסיני להיאבק מול ההודים בתחומים בהם ההודים מובילים בצורה ברורה, צריכה הממשלה הסינית לעודד את החברות המקומיות לפתח יכולות בתחומים אחרים, בהם יש להן סיכוי טוב יותר להצליח בזירה העולמית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה