שוק קרנות הנאמנות: מדוע הסולידיות יורדות בחדות?

ירון גולומב מציג את הגרסה שלו לסיבות החותכות את קרנות הנאמנות הסולידיות - אם או בלי קשר לירידות האחרונות בבורסה
ירון גולומב |

בשבועות האחרונים חוו המשקיעים בשוק ההון הישראלי ירידות שערים חדות. ירידות אלה לא פסחו על חלק ניכר מקרנות הנאמנות הסולידיות. תופעה זו מעלה את השאלה - מדוע קרנות אלה, אשר אמורות להיות סולידיות, יורדות לפעמים בצורה חדה? נראה כי ישנן שלוש סיבות מרכזיות לדבר.

הראשונה הינה, שחלק מקרנות אלה מחזיקות נכסים מסוכנים (כגון נגזרים בפוזיציה ספקולטיבית) שקשה להבחין בהם בתיק הנכסים שלהן. החזקת נכסים אלו יכולה לשפר את תשואת הקרן בתקופות מסוימות, אך יש לה מחיר. המחיר הינו הגדלת הסיכון של הקרן, אשר באה לידי ביטוי במיוחד בתקופות של ירידות שערים. בתקופות אלה, נִצפֶה, על פי רוב, בירידות שערים חדות יותר בקרב הקרנות שהשתמשו בכלים אלו למטרות ספקולטיביות.

הסיבה השניה לירידת שערי הקרנות הסולידיות בחדות, הינה המח"מ של אגרות החוב שהן מחזיקות. על פי התיאוריה הכלכלית, משקיעים צריכים להחזיק תיק אגרות חוב עם מח"מ אשר דומה לטווח ההשקעה שלהם. החזקה בתיק כזה "מחסנת" את המשקיע מפני תנודות בשערי אגרות החוב (בהנחה שהוא מחזיק אותן עד לפדיון). הבעיה הינה שחלק גדול מקרנות הנאמנות הסולידיות מחזיקות גם באגרות חוב בעלות מח"מ מאוד ארוך (כולל אג"ח ממשלתיות מסוג "שחר" ו"גליל" לטווחים של 10 שנים ויותר) אשר אינו מתאים לקרנות נאמנות אשר טווח ההשקעה של המחזיקים בהן הינו, בדרך כלל, קצר יחסית (החזקת אג"ח אלה מתאימה יותר לאפיקי חסכון פנסיוני). כפי שניתן לראות בגרף, התנודות של אגרות אלה יכולות להיות חדות, ולהניב למשקיעים בהן הפסדים משמעותיים בתקופות מסויימות.

הסיבה השלישית לירידת הקרנות הסולידיות, אשר רלוונטית פחות לירידות של השבועות האחרונים, היא ההחזקה שלהן באגרות חוב קונצרניות בכלל, ובאגרות חוב "עתירות תשואה" בפרט (ביניהן גם אג"ח מסוג mezzanine של חברות הנדל"ן). החזקה באגרות חוב מסוג זה משפרת את תשואת הקרן בתקופות של עליות שערים, אך היא עלולה להעצים את הפגיעה בתקופות של ירידות שערים. בתקופות אלה, אגרות חוב קונצרניות נפגעות משני גורמים, הן מהעליה בריבית חסרת הסיכון (כמו אג"ח ממשלתיות) והן מהעליה בפרמיית הסיכון שלהן.

תקופה של ירידות שערים בבורסה, הינה הזדמנות מצויינת למשקיעים לבחון את הסיכונים האמיתיים אליהם חושף אותם מנהל ההשקעות, לעיתים בניגוד לפרסומים על "סולידיות", "ללא מניות" וכדומה. משקיעים בשוק ההון יודעים כי בתמורה לתוחלת התשואה שהם מקבלים על השקעותיהם הם "משלמים" בסיכון מסויים. בתקופה של ירידות שערים נחשף "מחיר הסיכון" ש"גובות" קרנות הנאמנות השונות, וזו הזדמנות עבור המשקיעים לבחון את השקעתם ביחס של תשואה מול סיכון.

מאת: ירון גולומב, ילין לפידות בית השקעות

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה