על תשואות ודאגות משקיעים
בסיכומו של השבוע ירד מדד ה- S&P500 ב-0.6% ומנגד עלה מדד היורוסטוקס האירופאי ב-1.2% כאשר מדד הניקיי, הנהנה מרמת השפל אליו הגיע היין כנגד הדולר, עלה ב-2.3%. התשואה של האג"ח הממשלתית ירדה מרמתה הגבוהה ביותר מאז 2002 (5.32%) לרמה של 5.12% לאור שיפור בחזית המחירים וירידה נוספת בפעילות של ענף הדיור.
המשך הירידה בסביבת האינפלציה בארה"ב ודוח חלש על הפעילות היצרנית בחודש מאי הפיחתו את הסיכוי להעלאת ריבית מצד הפד. מדד המחירים לצרכן הצביע על התמתנות נוספת באינפלציה ובהמשך לירידה שנרשמה בחודש אפריל ירד מדד הליבה (ללא מזון ואנרגיה) לרמה של 2.2% במאי - רמתו הנמוכה ביותר מאז מרץ 2006. דוח חלש על הייצור התעשייתי ורמת הניצולת בתעשייה באותו החודש תרמו אף הם להערכה כי הפד לא צפוי להעלות ריבית. עם זאת, חברי הבנק הפדראלי עדיין ממשיכים לאותת כי ימשיכו לפעול להורדת רמת המחירים.
העליה ברמת התשואות בשבועיים האחרונים יצרה עליה ברמת הדאגה של המשקיעים ואף הובילה לתגובת יתר מצדם כאשר ליבו את עליית התשואות עם מכירות נוספות של אג"ח של ממשלת ארה"ב לצד מכירות בשוק המניות. החשש העיקרי כעת נובע מהחמרה אפשרית במצבו של שוק הדיור שממילא נמצא בעיצומו של משבר. שוק הדיור האמריקאי חווה עליה בריביות על המשכנתאות, עודף היצע הולך וגדל של בתים, ירידה במחירי הבתים ועליה ניכרת במספר המשכנתאות שבעליהם אינם עומדים בתשלומים או חווים עיקולים של בתים על רקע זה. החמרה נוספת במצבו של שוק הבתים עשויה להביא לפגיעה בהוצאות הצרכנים ולפגיעה בצמיחה של המשק ככלל. בנוסף, העליה ברמת התשואות עשויה להביא להאטה בפעילות המיזוגים והרכישות מצד החברות – פעילות שהייתה הכוח העיקרי לעליות בשוקי המניות השנה. לרמת התשואות הגבוהה יש השפעה שלילית על נכונות החברות ליטול הלוואות (גיוס באמצעות אג"ח או אשראי בנקאי) בכדי לממן את הרכישות והמיזוגים.
לאחר העלאת הריבית במרחב האירו לרמה של 4% וההערכה כי תחול העלאה נוספת בריבית שם בקרוב התקבלה הערכה דומה גם לגבי הריבית בבריטניה. פרסום פרוטוקול הישיבה מהשבוע הראשון של חודש יוני, בו הוחלט להותיר את הריבית על הכנה הצביע על רוב זעום של 5 כנגד 4 שהוביל להחלטה. הדבר עשוי לאותת על העלאת ריבית בבריטניה כבר בחודש הבא. בניגוד למצב בארה"ב שם ברוב המקרים כאשר מחליטים על שינוי ברמת הריבית הדבר נעשה תוך כדי שימוש ברצף של פעולות (העלאה או הורדה) הרי שבמדינות אחרות עדכון רמת הריבית עשוי להיות נקודתי. אין ספק, כי העלאות הריבית במשקים אחרים נמצאות תחת עינו הפקוחה של הפד אך הם חלק משלל של נתונים כספיים וריאליים עליהם מתבסס הפד בהחלטותיו.
בשבוע הקרוב יתפרסמו נתונים על הזמנות של מוצרים בני קיימא על שוק הנדל"ן בארה"ב ומדד האינדקטורים המובילים - נתונים אלה אמורים לספק קריאת כיוון לצמיחה במשק האמריקאי. בנוסף, צפויה ביום רביעי ישיבה של ועדת השווקים הפתוחים (FED) בארה"ב הצפויה להותיר את הריבית הבנק המרכזי על כנה. באירופה צפויים להתפרסם מספר מדדים של אמון העסקים וביפן צפויים להתפרסם סקר על פעילות המגזר היצרני והנתון על המכירות הקמעונאיות בחודש מאי.
מאת : רן בן חמו, כלכלן בכיר, פסגות אופק.