"אני מודאג שמא עוד עשור לא תהיה תעשיית היי-טק בישראל"

בראיון ל-The People לקראת כנס רעננה, שייערך בשבוע הבא, אומר ינקי מרגלית, מנכ"ל אלדין, כי "המדינה לא תמיד מאפשרת להיי-טק לפרוח פה, ומצב זה, עם עוד כמה גורמים, עלול להביא לכך שבעוד כעשור לא תהיה בישראל תעשיית היי-טק"
יוסי הטוני |

"המדינה לא תמיד מאפשרת להיי-טק לפרוח פה, ומצב זה, עם עוד כמה גורמים עלול להביא לכך שבעוד כעשור לא תהיה בישראל תעשיית היי-טק. זה מאד מדאיג אותי", כך אומר ל-The People מנכ"ל ומייסד אלדין, ינקי מרגלית, שצפוי לנאום בחריפות בשבוע הבא בכנס רעננה למדיניות היי-טק לאומית. "יש לחשש הסביר שלי כמה סיבות. הראשונה, נובעת מההתנהגות של סטארט-אפים, ההופכים לחברות. הם לא פועלים תוך ראייה ארוכת טווח", אומר מרגלית.

לדבריו, "אנו, היזמים, אין לנו שאיפות ארוכות טווח, בעלות אורך נשימה. אנו לא תמיד שואפים ליצור תנאים אשר מאפשרים ליצור, בנחת, חברות בינלאומיות משמעותיות. לבנות חברה שכזו, זהו תהליך שלוקח זמן ועשוי לארוך עשר, עשרים שנים. אנו 'קצרים' בזמנים, וזה גודע את היכולת לצמוח ולהתפתח כיאות. כולם מסתכלים רק על האקזיט העתידי - שיהיה כמה שיותר מהר".

"סיבה נוספת", אומר מרגלית, "היא האיומים וההזדמנויות שאני רואה בשווקים שונים בעולם, דוגמת הודו, סין אירופה וארה"ב. המציאות העולמית משתנה, ואם אנו לא נשכיל להשתנות בעקבות מציאות דינמית זו - אזי ניעלם, ולא תהיה פה כלל תעשיית היי-טק מקומית. הסיבה השלישית, קשורה לתשתיות במובנן הרחב. המדינה כמדינה, והממשלה - לא תמיד מסוגלת לתת להיי-טק לפרוח פה. זה מתחיל מהיעדר תהליך שלום, המאפשר יצירת אווירה טובה לשגשוג כלכלי בכלל ושל ההיי-טק בפרט, ממשיך בתשתיות תקשורת ותשתיות פיסיות, דוגמת כבישים ועורקי תחבורה לא פקוקים".

אז מה נדרש על מנת לשנות ולשפר את המצב? "ברמת היזמים יש לעודד יזמות ארוכת טווח, לעודד חברות לקחת אוויר לנשימה. אינני מפנה את הטענות בהיבט זה לאף אחד, למעט לעצמנו - חשוב ליצור חברות שמביטות רחוק. אינני רוצה לדבר על אלדין, אבל בהחלט אפשר לקחת כדוגמה מדהימה, את צ'ק פוינט, כמודל לחברה אשר רצה לטווח ארוך, חושבת הרבה קדימה, לא מסתכלת רק על ה'כאן ועכשיו'.

הבנתי שיש שמועות ש-ECI הולכת להימכר. אם זה נכון, אז לא תישארנה בארץ עוד הרבה חברות היי-טק מקומיות. כולן או נמכרו כבר - או צפויות להימכר. אנו מתנתקים מנכסי ההיי-טק הישראלי, וזו מגמה מאד מסוכנת. קרנות הון סיכון רוצות אקזיט - למכור או להנפיק. צריך לשנות את התרבות הזו, ולאפשר ליזמים לייצר אקלים תרבותי שונה מהמוכר לנו כיום. אם אנו לא נשכיל ליצור ונשאף לבנות חברות ארוכות טווח, אז המצב הקיים לא יימשך לעד. קצב המכירה של חברות ישראליות הנמכרות מדי כמה שבועות – מדאיג אותי".

השתלבות גלובלית "בהיבט של התנודות הגלובליות, יש להבין שעם כל הכבוד - מישראל לא באה כל החוכמה. סין והודו הופכות למדינות יזמיות, אשר רואות בהיי-טק נושא אסטרטגי, ופועלות בהתאם. עלינו להיפתח, להיות יותר גלובליים, ולעבוד עם החברות ממדינות הללו. אם לא נשכיל לעשות זאת, איך נצליח ליצור פה עמק הסיליקון מקומי? יש לפתוח את ישראל ברמת האוניברסיטאית לעולם, ברמת החברות וברמת היזמות.

כל הכותרות

באומרי 'השתלבות ברמה הגלובלית', אין הכוונה רק למענה לשאלה 'איך אני מוכר להם', אלא השתלבות אמיתית, דו-כיוונית, שמשמעה - איך אנו ממנפים את היכולות הסיניות וההודיות, על מנת ליצור פה תעשיה שתועיל לשני הצדדים. ליצור בסיס עבודה כך שהאיום ממזרח שכה מרבים לדבר עליו, יהפוך מאיום להזדמנות.

מהממשלה אני דורש בעיקר לא להפריע. הדרישה הקשה מכל היא ליצור תשתיות של שלום, כדי שתהיה פה אווירה נוחה למשקיעים, עם שקט ורוגע. אחר כך אני רוצה כבישים נורמליים וסלולים כהלכה, שדות תעופה מתפקדים, רמת חינוך נאותה, קווי תקשורת נקיים ללא הפרעות. אני לא רוצה מהממשלה תמיכה וסובסידיה, רק ליצור אווירה ותשתית נורמליים. אני רוצה סביבה שמזכירה את סן פרנסיסקו, ולא את דאר-א-סלאם או טהרן - סביבה פתוחה ואיכותית, שכאשר תהיה כזו - ההיי-טק לא יהיה זקוק לעזרה. בקיצור סביבה שתאפשר לי ליצור ולעבוד בשקט ובאווירה מפרה".

"המצב הנוכחי מאיים על העתיד של כלל התעשייה", מסכם מרגלית, "ולכן נדרש לשנותו באופן מהותי ובמהירות, שמא יהיה מאוחר מדי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה