סקירת המניות השבועית בעולם

בארה"ב – חזרו המימושים. שבוע מסחר עצבני במיוחד עבר על המדדים השונים בארה"ב.
עינת סקורניק |

השבוע התחיל על מי מנוחות, אך ביום שלישי חזר המשבר בשוק ה- Sub Prime להכות בשווקים כאשר תשומת לב המשקיעים הופנתה לשתי קרנות גידור של בית ההשקעות Bear Stearns אשר רשמו הפסדים של כ- 10% וכ- 20% מתחילת השנה. המלווים לקרנות, בעיקר Merrill Lynch, ביקשו למכור את נכסי הקרנות ששימשו כבטוחות להלוואות, דבר שעורר חששות בשוק. למחרת היום, לאור מספר נתוני מאקרו טובים, המדדים תיקנו מעט, אך ביום חמישי, לאחר ש- Bear Stearns הודיע כי הוא מעמיד קו אשראי של מעל 3 מיליארד דולר לטובת הקרנות שלו, הירידות התחדשו.

בסיכום שבועי איבד מדד ה- S&P500 כ- 2% מערכו, מדד ה- Dow Jones רשם ירידה של כ- 2.1% ואילו מדד ה- Nasdaq הצליח להפגין עמידות יחסית עם ירידה של כ- 1.4% בלבד.

עונת הדוחות בפתח ונראה כי תשומת הלב של המשקיעים תעבור מנתוני המאקרו אל נתוני המיקרו. להערכתנו עונות הדוחות הנוכחית צפויה להיות טובה. מבין המפרסמות הבולטות בשבוע הקרוב מצויות חברות Nike, Oracle ורשת הסופרמרקטים Kroger.

בלט בכותרות – הסקטור הפיננסי

שבוע קשה עבר על הסקטור הפיננסי אשר איבד כ- 2.9% מערכו. את הירידות הובילו בתי ההשקעות השונים למרות דוחות מצוינים של בית ההשקעות Morgan Stanley אשר עקפו את התחזיות המוקדמות ביותר מ- 20%. הפגיעה בסקטור הפיננסי בכלל ובתת הסקטור של בתי השקעות בפרט (ירידה של כ- 4%) נגרמה לאור הקשיים של קרנות הגידור של בית ההשקעות Bear Stearns. מהצד השני בלטה לחיוב חברת הפרייבט אקוויטי Blackstone אשר רשמה הנפקה מוצלחת במיוחד. ביום המסחר הראשון זינקה מניית החברה בכ- 13%. למרות ההנפקה המוצלחת וההערכה הרווחת כי קרנות נוספות ילכו בעקבותיה (השם החם ביותר כרגע הינו KKR) המשקיעים בשוק העדיפו להתרכז בחדשות הפחות טובות. רכישה מעניינת בתחום ניהול הנכסים הייתה רכישתה של חברת Nuveen Investments ע"י חברת Madison Dearborn בעסקה של 5.75 מיליארד דולר.

המאכזב השבועי – סקטור התשתיות

סקטור התשתיות ממשיך לסבול מסביבת הריבית הגבוהה והשבוע הוא צנח בכ- 4.4% נוספים, משלים בכך ירידה של קרוב ל- 10% מרמות השיא שלו. כמו בפעמים קודמות גם הפעם הירידה הייתה רוחבית ונראה כי מדובר בתיקון לרמות המחירים הגבוהות אליהן הגיע הסקטור. הובילה את הירידות מובילת הסקטור, חברת החשמל Exelon, שאיבדה כ- 6% מערכה. כזכור, הורדנו את ההמלצה החיובית שלנו לסקטור לפני כחודש וחצי ונכון לעכשיו אנחנו ממשיכים להיות זהירים ביחס אליו.

בלט לחיוב – סקטור הטכנולוגיה

סקטור הטכנולוגיה, המומלץ על ידינו, ממשיך להפגין ביצועים עודפים. מדד הטכנולוגיה של גולדמן זאקס סיים את השבוע הקשה עם ירידה מתונה של כ- 0.7% בלבד. בלטה בעליות חברת Google אשר חצתה במאי את סף 50% משוק הפרסום המקוון, מגדילה בכך את הפער ממתחרותיה, חברת Microsoft וחברת Yahoo!. חברת Apple המשיכה ליהנות מכניסתו הצפויה לשוק של iPhone, הטלפון הסלולארי החדשני של החברה. החברה הודיעה כי הבטרייה של המכשיר תחזיק זמן ארוך ממה שהיא העריכה בתחילה והמשקיעים המעודדים שלחו את המניה לעליות. בסיכומו של שבוע הוסיפו Google ו- Apple כ- 3.8% וכ- 2.1% לערכם בהתאמה. חדשות מעניינות הגיעו מכיוון אסיה כאשר נודע כי מחירי השבבים עלו, חדשות אלו טובות לחברות המוליכים למחצה השונות אשר איבדו השבוע כ- 0.3% מערכן בלבד. אם "מנטרלים" את מובילת תת הסקטור האמור, חברת Intel אשר איבדה כ- 2.2% מערכה, מגלים כי מרבית החברות בתחום רשמו עליות שערים בשבוע לא קל.

כל הכותרות

בלט לשלילה – תת הסקטור של חברות הנדל"ן למגורים (Home Builders)

אחד מתתי הסקטורים החבוטים ביותר השנה הוא תת הסקטור של חברות הנדל"ן למגורים אשר נפגע, כמובן, מהחולשה בשוק המגורים האמריקאי. הסקטור אשר רשם את אחד החודשים הקשים בתולדותיו איבד השבוע כ- 4.5% נוספים והגיע לתשואה שלילית של כ- 24.3% מתחילת השנה. השבוע פורסם כי קצב בניית הבתים החדשים המשיך להיחלש והמשך המשבר בשוק משכנתאות ה- Sub Prime, רק הוסיף שמן למדורה. אחד החששות הגדולים הוא שאותם לווים בסיכון גבוה אשר נקלעו לקשיים לא יצליחו לעמוד בהחזרי המשכנתאות וכתוצאה מכך יאלצו למכור את בתיהם, דבר שייצור לחץ גדול עוד יותר על מחירי הבתים ויפגע בהכנסותיהן של חברות הבניה. בשבוע הקרוב עומדות לפרסום את דוחותיהן החברה הגדולה בסקטור, Lennar corp, וחברת KB home. בינתיים אנחנו ממשיכים להמליץ על הימנעות מהשקעה בסקטור הבניה למגורים בארה"ב.

אירופה – מימושים בעקבות ארה"ב

המדדים האירופאים ממשיכים להתנהל בצל המדדים בארה"ב. מדד ה- Dow Jones Stoxx600 האירופאי, איבד השבוע כ- 1.7% מערכו כאשר הירידות של יום המסחר האחרון בארה"ב טרם באו לידי ביטוי במדדים האירופאים. מלבד המגמה השלילית בארה"ב, השפיע לרעה על המסחר מדד ה- Zew הגרמני שהיה נמוך מהצפוי. מדד ה- Zew שהוא מדד אמון המשקיעים הגרמני, עדיין נמצא ברמה גבוהה, אך המשקיעים שקיוו ליותר, שלחו את המדדים המובילים לירידות שערים. מיתנה מעט את הירידה מגמת המיזוגים והרכישות הבלתי נגמרת. השבוע תפסה את תשומת הלב דחייתה של חברת Imperial Chemical Industries האנגלית את ההצעה לרכישתה בטענה כי היא נמוכה מידי. המניה, בתגובה זינקה במעל 15% על בסיס ההערכות כי תוגש הצעה גבוהה יותר. עוד עוררה עניין חברת הביטוח Allianz על רקע הערכות כי היא עשויה למכור את בנק Dresdner שבבעלותה. החברה הוסיפה כ- 2.3% לערכה.

גרמניה – השיא של כל הזמנים נשבר

כפי שהערכנו בזהירות בשבוע הקודם, שיא כל הזמנים של ה- DAX נשבר השבוע. עם זאת, המדד הגרמני הצליח להישאר ברמת השיא החדשה למשך יום אחד בלבד ואת השבוע הוא סיים מתחת לרמת 8,000 הנקודות. מדד ה- Zew המאכזב יחסית והמגמה השלילית בארה"ב הכריעו את ה- DAX אשר בסיכום שבועי איבד כ- 1% מערכו. מבין החברות השונות, בלטה לחיוב חברת התוכנה הגרמנית SAP אשר בתחילת השבוע רשמה עליות נאות מסיבה לא ברורה. יתכן כי העלאת מחיר יעד ע"י Credit Suisse, בהמשך השבוע, הייתה הסיבה לעליות. התבטאות מעניינת של סמנכ"ל החברה נרשמה בהקשר לפעילות החברה בישראל, לדבריו החברה תמשיך להשקיע ב 850 עובדיה בישראל אם כי רכישת חברות High-Tech ישראליות אינה בראש סדר העדיפויות.

ספרד ואנגליה – ירידות חדות

שתי מדינות שנפגעו יותר מהשאר השבוע היו ספרד ואנגליה. המדד הספרדי המוביל, ה- IBEX35 איבד השבוע כ- 3.1% מערכו. את הירידות הובילה חברת התשתיות Iberdrola, חברת ייצור חשמל מאנרגיית רוח הגדולה בעולם, החולשה במניה הייתה שילוב של החולשה הכללית בסקטור התשתיות בצירוף ידיעה על כך שהחברה עשויה לרכשות חברת חשמל אמריקאית בהיקף של כ- 6.7 מיליארד דולר.

ה- FTSE100 האנגלי איבד השבוע כ- 2.5% מערכו כאשר כל ימי המסחר הסתיימו בירידות שערים. החולשה העולמית הצטרפה לפרוטוקול של הבנק המרכזי לפיו הריבית הושארה על כנה בהחלטה האחרונה ברוב דחוק של 5:4, דבר שאותת למשקיעים כי הריבית במדינה צפויה להמשיך ולטפס בהמשך. לשלילה בלטה חברת המזון Tesco, אשר הודיעה כי רווחיה צמחו בקצב איטי תוך שהיא חוזה המשך קשה לאור הריבית הגבוהה במדינה ולאור התחרות המתגברת. המניה איבדה כ- 6.4% מערכה.

אסיה – השמש זורחת

מדד ה- Nikkei225, אשר אכזב בתחילת השנה, ממשיך, לאט לאט, להחזיר את הצבע ללחיי המשקיעים בו. למרות הירידות בארה"ב ובאירופה, רשם המדד היפני האמור עליה נאה של כ- 1.2% תוך שהוא כמעט וסוגר את הפער בינו לבין המדדים באותם אזורים. אחת הסיבות לתקופה הטובה בה המדד נמצא הוא חולשתו הרבה של הין היפני אשר מעודדת את היצואניות היפניות המובילות, ולכך צריך להוסיף את התגברות הצמיחה בארה"ב ואת נתוני המאקרו הטובים של המדינה.

בסין, לעומת זאת, חזר הצבע האדום למסכים. חששות כי הבנק המרכזי יעלה את הריבית פעם נוספת הכו במדדים השונים במדינה בסוף השבוע (ירידות שנעו בין 3%-5%). עם זאת, בסיכום שבועי התמונה הייתה מעט פחות אדומה ומדד ה- CSI300 הסיני, איבד כ- 1.2% מערכו. לעומת סין, בהונג קונג המגמה החיובית נמשכת. מדד ה- HSI ההונג- קונגי הוסיף כ- 4.7% לערכו, בחגיגה ירוקה של עליות שערים אשר נתמכה בנתוני אבטלה נמוכים ואינפלציה נשלטת.

מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה