חפשו בשווקים סימני זהירות
משקיעי שוק ההון פועלים בתנאי אי וודאות, לפעמים גדולה יותר ולפעמים קטנה יותר, אולם דבר אחד כל המשקיעים היו רוצים - למכור בשיא ולקנות בשפל. אז לנסות להעריך/לנחש את אותן רמות השפל או הפסגות קשה מאד ולא פעם נאמר גם על ידי המשקיעים הגדולים כמו וורן באפט שבלתי אפשרי לעשות זאת. ובכל זאת ניתן לנסות לעשות זאת על ידי תמרורי אזהרה. אז מה יכולים להיות תמרורי האזהרה בתקופה האופטימית הנוכחית? ראשית אציין שבראיה גלובלית וגם ישראלית אין בועה בשווקי ההון. יש שווקים יותר יקרים, יותר זולים, מסוכנים פחות או יותר אולם אנו לא נמצאים במצב של שנת בועת ההייטק לדוגמא. אבל, העליות של השווקים בשנים האחרונות יכולות להביא למימוש רווחים שיהיה מאד כואב.
אז ראשית נתחיל בידיעה האחרונה לגבי שוק המשכנתאות האמריקאי (סאאב פריים). על פי הדיווחים האחרונים ההפסדים בהם יכולים להגיע לסכום מטורף של 100 מיליארד דולר. הסיכון בסכומים אלה נובע מהעובדה שלצרכן האמריקאי יש היום פחות כסף לצרוך וזה יכול לפגוע בכלכלה האמריקאית ובכלכלות המייצאות לארה"ב דוגמת יפן, ואירופה. הבעיה השנייה היא שהפסדים הגדולים גרמו כבר להורדות דירוגים חדות על ידי סוכנויות הדירוג דבר שיכול להוביל למכירות מאסיוויות של אגרות חוב, לא רק משוק המשכנתאות, ועלול להיווצר מחנק נזילות.
תמרור אזהרה נוסף הינו העלייה בתשואות בעולם אשר מתורגם מיידית לעלייה בריבית. שווקי ההון הובלו בשנה האחרונה בעיקר על ידי רבית נמוכה. קרנות הפרייבט אקוויטי, קרנות גידור, וגם עסקים רגילים נטלו הלוואות על מנת להתפתח, ולרכוש מניות. העלייה בתשואות/ריבית יכולה להביא למצב של דרישת בטחונות גבוהה יותר ומכירת נכסים – קרי מכירת מניות.
נפט - רק לפני חצי שנה שכמחיר הנפט היה סביב 70 $ לחבית השווקים הגיבו בירידות כי מחיר נפט גבוה מהווה סיכון לכלכלות העולם. היום הדבר נשכח. מינוף ברמות שיא – יותר מדי שחקני אשראי פועלים היום בשווקי ההון. בנוסף לריבית הנמוכה הורגלו המשקיעים (שוב קרנות גידור, פרייבט אקוויטי, ומשקיעים גדולים אחרים) להתממן גם על ידי לקיחת הלוואות ביינים. רמות האשראי בעולם נמצאים בשיאים ומדד אינדקס דולר אשר נמצא בשפל של כמה שנים ממחיש שרוב האשראי כנראה ביינים. אז ברגע שהיין יתחיל להתחזק חדות (כמו התנועה שלו מאתמול) יהיה זה איתות לכך שאותם משקיעי האשראי ירוצו להחזיר הלוואות ביינים ויממנו זאת על ידי מימוש ההשקעות שלהם.
קרנות גידור- קרנות הגידור גדלו למימדים אסטורנומיים וקשה לכמת אותם. הבעיה שאותן קרנות סבלו מביצועי חסר בשנים 2004-2005 ולכן כולם היום רודפים אחרי תשואות מהירות תוך לקיחת סיכונים גבוהים. רוב האסטרטגיות של קרנות הגידור הינם : רכישת שווקים מתעוררים, רכישת סחורות, ושורט אג"ח אמריקאי ל 10 שנים. והיום הפוזיציות הללו גדולות יותר מיוני 2006 אז אותם קרנות גידור יכולות לגרום למימושים בשווקים יותר חדים משנת 2006. שאננות – בגלל הרביות הנמוכות "הורגלו" המשקיעים ללקיחת סיכונים גבוהים יותר ונראה שהשאננות היום גבוהה מדי.
שורטיסטים – אותם משקיעים שמוכרים בחסר תוך הערכה שהמחרים גבוהים מדי יכולים לווסת את הירידות על ידי רכישת מניות וסגירת הפוזיציה. אולם הראלי האחרון בשווקים כנראה מחק לא מעט שורטיסיטים ולכן להערכתי רמת השורטים היום נמוכה מדי והיא לא תוכל לווסת את הירידות. סין – רבות דובר על סין והבועה בה (להערכתי הבועה היחידה בעולם) ולאחרונה אף פורסם שחברות הסיניות רוכשות מניות בכספים שהן מגייסות בבורסה (לי זה מזכיר את תקופת 1993 בארץ). נסיונות ממשל סין לקרר את "תופעת שוק ההון" יכולה בהחלט להביא למיני מפולת בסין אשר תגרום לתגובת שרשרת.
העצבנות והתנודתיות לה אנו עדים לאחרונה בשווקי הון בטח לא מוסיפות נחת. כשהשווקים עצבניים מאד בנקודות קיצון (והיום זה רמות שיא) זה יכול להצביע על שינוי מגמה.
אז אם יהיה מימוש או לא קשה לדעת. והאם תהייה מפולת זה בטח לא נידע אלה רק אחרי מימוש כואב אולם היום ניתן לראות לא מעט סימני אזהרה. אז בשונה משנים שעברו, הקיץ הזה כנראה הולך להיות עם הרבה אקשן.