הצעת חוק: לחייב את הבנקים לשלם ריבית על העו"ש

ועדת הכלכלה תדון השבוע בהצעת חוק המחייבת את הבנקים לשלם ריבית על היתרות בחשבון השוטף. ההצעה כבר מעוררת תרעומת בקרב הבנקים. בנק ישראל והאוצר צפויים להתנגד
יהודה שרוני, NRG |

עוד לפני שהספיקו הבנקים להתאושש מחוק הפיקוח על העמלות, הם צפויים להתמודד השבוע עם מכה נוספת: ועדת הכלכלה של הכנסת תדון ביום רביעי הקרוב בהצעתם של חברי הכנסת אורית נוקד ואמנון כהן, שלפיה יחויבו הבנקים לשלם ריבית מינימלית עבור יתרות זכות בחשבונות העו"ש.

ההצעה כבר עוררה תרעומת רבה בבנקים, הסבורים שהיא מהווה התערבות גסה בפעילותם העסקית. במערכת הבנקאית אומרים כי אין מקום בעולם שבו מחייבים את הבנקים לשלם ריבית על יתרות זכות, ואין סיבה שהדבר יקרה דווקא בישראל. למרות ההתנגדות ההצעה כבר אושרה בכנסת בקריאה טרומית, והשבוע יעלה אותה לדיון יו"ר הוועדה, גלעד ארדן.

ההערכות הן כי בנק ישראל ומשרד האוצר יתנגדו להצעה. יצוין כי כשנידונה אפשרות דומה בעבר, היא נדחתה הן על-ידי הממשלה והן על-ידי בנק ישראל. בבנק ישראל אומרים כי במסגרת הוראות הפיקוח מחויבים הבנקים להחזיק בבנק ישראל יתרות זכות נזילות עבור הפיקדונות השקליים שברשותם, לכן לא ייתכן שהם ישלמו ריבית עבור פיקדונות אלה.

כבר היום נוהגים חלק מהבנקים - במסגרת התחרות ביניהם - לשלם מדי פעם ריבית על יתרות זכות נזילות, במיוחד ללקוחותיהם המועדפים. יתרות הזכות הנזילות בחשבונות העו"ש גדלו מאוד בעקבות הירידה באינפלציה. הבנקים משתמשים במקורות אלה לצורכיהם השוטפים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה