מיטב: הנגיד יותיר את ריבית חודש אוגוסט ברמת 3.5%

במיטב מעריכים כי הריבית המוניטארית תועלה ב-0.75%, לרמה של 4.25%, רק לקראת סוף שנת 2007
סיון איזסקו |

התחזקות השקל והאינפלציה הנמוכה הביאו את נגיד בנק ישראל להתחיל בחודש נובמבר 2006 בביצוע מדיניות מוניטרית מרחיבה, קרי להוריד את הריבית. מדיניות זו נתנה אותותיה לראשונה מאז אמצע מאי, מועד בו ביצע המטבע האמריקאי תפנית, כששערו רושם התחזקות משמעותית מול השקל. האינפלציה, בתגובה, המשיכה להראות סימני "התאוששות", ומדד המחירים לצרכן לחודש יוני, אף הפתיע את השוק וקפץ ב- 0.7%. שיעור השינוי ברמת המחירים, אמנם חריג, אך אינו מבטא עדיין לחצים אינפלציוניים ניכרים, בפרט לנוכח תיקון הטיית מחירים מהעבר.

בבית ההשקעות מיטב מעריכים, כי מוקדם להניח כי על בסיס המדד האחרון בלבד, יחליט נגיד בנק ישראל להעלות את שער הריבית. להערכת מיטב, הריבית המוניטארית לחודש אוגוסט תיוותר על כנה ברמה של 3.5%. זאת, נוכח הציפיות האינפלציוניות ל- 12 החודשים הקרובים, שעומדות בטווח יעד הממשלה.

בהודעות הריבית שמתפרסמות מדי חודש מדגיש בנק ישראל, כי הוא מנהל מדיניות מוניטרית שנועדה לשמור על יציבות המחירים במשק, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה. בשנת 2006 כולה ירד מדד המחירים לצרכן בשיעור של 0.1%, חריגה משמעותית מיעד הממשלה. זאת, בעיקר עקב היחלשות הדולר וירידה חדה במחירי הדלקים. ירידה זו הובילה להורדת הריבית בישראל בשיעור מצטבר של 2.0% עד כה. השפעת הפחתות הריבית האחרונות על פיחות השקל ועליית מחירי הנפט בעולם, יחד עם התעוררות הצריכה הפרטית, יצרו שינוי כיוון. סימן ההיכר הראשון היה מדד מאי, שנותר ללא שינוי, בעוד ההערכה הרווחת בשוק צפתה ירידה של 0.2%. סימן ההיכר השני ניתן במדד יוני, שהפתיע וטיפס ב- 0.7%, בעוד שתחזיות הכלכלנים צפו לו עלייה של 0.4% בלבד. מומחי מיטב צופים, שמדדי יולי ואוגוסט יעלו בשיעור מצטבר (יחד) של כ- 1.2%, ולכן קרב המועד שבו האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים תיכנס לתחום היעד, ובמועד זה או קרוב אליו יתחיל בנק ישראל בסדרה של העלאות ריבית.

כלכלני מיטב מעריכים, כי בנק ישראל ינקוט במדיניות זו (הותרת הריבית על כנה) גם בחודש - חודשיים הקרובים, שכן, לאחר תהליך ארוך של הפחתות ריבית מידי חודש, זקוק המשק להפוגה קלה לפני העלאת הריבית. במיטב מאמינים, כי לקראת סוף שנת 2007 תועלה הריבית בכ- 0.75%, ותעמוד על רמה של 4.25%, אלא אם כן, יחול שינוי חד בשערו של הדולר, כלפי מעלה או כלפי מטה, שיגרום לתפנית במדיניות המוניטארית של בנק ישראל.

בבית ההשקעות מיטב מסבירים, כי שוק המט"ח, ובכלל זה השינוי ביחסי הכוחות של השקל מול הדולר, היווה גורם מרכזי בהחלטות הנגיד האחרונות. השקל, שהתחזק משמעותית כלפי הדולר בשנה אחרונה, היה בין המרכיבים המהותיים שהשפיעו על סביבת האינפלציה ועל המדדים השליליים. השפעת תהליך הפחתת הריבית החלה לבוא לידי ביטוי בשוק ההון, כשמאז הפחתת הריבית האחרונה (28.5), עלה שערו של הדולר בשיעור נאה של 6.3%, ומאמצע מאי ועד היום עלה שערו בכ- 9.0%. זאת, בין היתר, על רקע עליית התשואות לפדיון בארה"ב בצורה משמעותית שהביאה ליציאת כסף מהארץ בעיקר מצד גופים זרים, יציאה שלוותה, כמובן, ברכישת מט"ח.

עוד מציינים במיטב, כי בעוד שבעבר, נושא הריבית בארה"ב היווה גורם מהותי במכלול השיקולים של בנק ישראל, נראה כי לאחרונה, נוכח הציפיות שהריבית בארה"ב תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים, הועבר מרכז הכובד אל הפרמטרים המקומיים, המהווים חלק מרכזי בהחלטת הנגיד. אחד השיקולים הינו קצב צמיחת המשק. קצב הצמיחה המהיר של המשק ותומך, בהמשך, בהעלאת הריבית נוכח סגירת "פער התוצר".

שקלול גורמים כנ"ל מביא את כלכלני מיטב להערכה, שהנגיד יודיע ביום שני (23.07) על הותרת הריבית על כנה, ברמה של 3.5%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה