סקירת המניות השבועית בעולם

בארה"ב סיום צורם לשבוע מדשדש. שבוע המסחר התנהל בעצלתיים כאשר החברות המשיכו לפרסם את דוחותיהן.
עינת סקורניק |

רוב החברות הכו את התחזיות כאשר הגידול הממוצע (בחישוב שנתי) ברווחי 131 חברות ה- S&P500 אשר כבר פרסמו את דוחותיהן, עומד כיום על 8.1%, בינתיים מעל התחזיות המוקדמות אשר עמדו על גידול של בין 4.5%-5%. עם זאת, למרות המגמה החיובית, פרסום דוחות חלשים של חברת Google וחברת Caterpillar, הובילו את המדדים לצניחה חדה, ושבוע המסחר נצבע באדום. עדותו של ברננקי בפני הסנאט תרמה אף היא למגמה השלילית כאשר לצד עדכון כלפי מטה של תחזית הצמיחה האמריקאית המשיך הנגיד, למגינת ליבם של המשקיעים, לדבר על כך שהסכנה העיקרית היא האינפלציה ולא ההאטה בצמיחה. החששות מכיוון משכנתאות ה- SubPrime אף הם תרמו לסנטימנט השלילי.

בסיכום שבועי איבד מדד ה- S&P500 כ- 1.2% מערכו. מדד ה- Nasdaq ממשיך להגדיל את הפער בין שני המדדים עם ירידה שבועית של כ- 0.7%. הגדיל לעשות, או ליתר דיוק, הקטין לרדת, מדד ה- Dow Jones אשר איבד כ- 0.4% מערכו בלבד. ראוי לציין כי למרות הסיום הצורם של השבוע, בסה"כ, אם מסתכלים על התמונה הכוללת, דוחות החברות בינתיים טובים מהצפוי, כאשר ניכרת מגמה ברורה של גידול משמעותי במכירות לחו"ל על חשבון המכירות בארה"ב ונראה כי המשקיעים היו מעט רגישים מידי.

טכנולוגיה – למרות Google, מפגן העוצמה נמשך

למרות שחלק מהחברות המובילות לא סיפקו את הסחורה, המשיך מדד ה- Nasdaq להכות את מדד ה- S&p500 זה שבוע תשיעי ברציפות. הובילה את המאכזבות חברת Google, אשר הוצאות גבוהות מהצפוי על מחקר ופיתוח וגידול לא צפוי בכוח האדם גרמו לחברה לפספס את התחזיות המוקדמות. המניה צנחה בתגובה בכ- 5.2%. חברת Microsoft, לעומתה, הצליחה לעמוד בתחזיות הרווח המוקדמות ואף עקפה במעט את תחזיות ההכנסות. המניה אמנם איבדה כ- 1.1% מערכה לאחר הפרסום, אך בסיכום שבועי התחזקה בכ- 4.5%. מפרסמות נוספות שבלטו השבוע לחיוב היו IBM (5.7%) ו- SanDisk (4%). מתוך 15 חברות מדד ה- Nasdaq100 היוקרתי, 9 חברות הכו את התחזיות המוקדמות לעומת 6 שכשלו בכך. להערכתנו, הסה"כ חיובי כאשר גם הכישלונות נראו יותר כבעיות ספציפיות של החברות (ע"ע ההוצאות הגדולות מהצפוי ב- Google או שחיקת שולי הרווח של Intel) ולא כבעיה מהותית בסקטור.

המנצח השבועי – תעשייה

סקטור התעשייה, אשר נמצא בתקופה חיובית, המשיך להפגין עוצמה כאשר בשבוע חלש הצליח להוסיף כ- 0.6% לערכו, כאמור, למרות הדוחות החלשים של Caterpillar. הסקטור נהנה מהאצת הייצור התעשייתי (כפי שמשתקף בתקופה האחרונה מנתוני ה- ISM, הן של הסחורות והן של השירותים, אשר מצביעים על עוצמה) וסנטימנט חיובי במניית General Electric בעקבות דוחות טובים והודעה חיובית לגבי רכישה חוזרת של מניות החברה. השבוע בלטה לחיוב חברת הרכבות Union Pacific, אשר פרסמה דוחות טובים והוסיפה 4.2% השבוע.

המאכזבים הגדול – פיננסים ותרופות

משבר משכנתאות ה- SubPrime ממשיך להכות בחברות הפיננסים. לכאורה לא התחדש שום דבר השבוע והערכות הנגיד האמריקאי על ההפסדים הצפויים היו ידועות. מעבר לכך, מרבית הדוחות של החברות הפיננסיות השונות, החל מ- Bank of America ו- Citi (לשעבר Citigroup) ועד בית ההשקעות Merrill Lynch היו טובים מהצפוי, אך אפילו הדוחות הטובים לא עזרו לסקטור אשר רשם ירידה שבועית של כ- 3.5%. בתי ההשקעות חטפו את המכה החזקה ביותר השבוע כאשר איבדו כ- 7.1% מערכם בשבוע אדום במיוחד. סקטור התרופות אף הוא אכזב עם ירידה שבועית של 2.2%. הירידות תודלקו ע"י דוחות חלשים של Pfizer, אשר איבדה כ- 4% מערכה.

הפגינו עמידות – תשתיות, אנרגיה וסחורות

סקטור התשתיות נעזר השבוע בירידת תשואות האג"ח ע"מ להציג ירידה מתונה יחסית של כ- 0.5% בלבד. עם זאת, המגמה בכללותה הייתה דווקא שלילית כאשר מרבית חברות הסקטור רשמו ירידות. מספר חברות מצומצם "החזיקו" את הסקטור מעל פני המים, מביניהן בלטה החברה הגדולה בסקטור, Exelon, אשר לאחר שבוע תנודתי למדי במהלכו הודיעה החברה על הקמת תחנת כוח חדשה ועל התפטרות סמנכ"ל החברה סיימה עם עליה של כ- 1%. סקטור האנרגיה נתמך במחירי הנפט הגואים תוך שהוא מוסיף לערכו כ- 0.4% נוספים, מגדיל בכך את הפער בינו לבין שאר הסקטורים מתחילת השנה. סקטור הסחורות הפגין אף הוא עמידות עם ירידה של 0.6%. ירידה שהייתה הופכת לעליה אלמלא צניחה מצטברת של כ- 9% במחיר מניית חברת האלומיניום Alcoa לאחר שעיתון אוסטרלי דיווח כי BHP Billiton אינה עומדת לרכוש את החברה. יצוין כי החברה עצמה נסקה בחודשים האחרונים, טרם הירידה, בכ- 30%, בין השאר בעקבות הערכות כגון אלו.

כל הכותרות

אירופה – ארה"ב הכתה בשווקים

המדדים השונים באירופה ממשיכים לעקוב אחר המדדים האמריקאים אם כי, נראה כי בניגוד לעבר הקורלציה בין המדדים האירופאים השונים נחלשת. אמנם ביום חלש מרבית המדדים יורדים, אך השונות ביניהם גדולה יותר. כעקרון ה- DAX הגרמני, ובתקופה האחרונה גם ה- CAC, נוטים לעלות יותר בעקבות עליות בארה"ב אך גם הראשונים ליפול. מהצד השני ה- FTSE100 האנגלי רגיש פחות לתנודות בארה"ב.

נוסף על הירידות בארה"ב, גם המשך התחזקותו של המטבע המקומי עוררה חששות לפגיעה ברווחי היצואניות האירופאיות. יחד עם זאת, ירידת תשואות האג"ח האירופאיות לרמה נוחה יותר, עשויה לבוא לידי ביטוי חיובי בתקופה הקרובה במדדי המניות.

מדד ה- Dow Jones Stoxx600 האירופי קטע רצף של שלושה שבועות ירוקים כאשר השיל השבוע כ- 1.6% מערכו. מדד ה- Euro Stoxx50 המרכז את 50 המניות הגדולות בגוש האירו, צנח בכ- 2.2%.

גרמניה – התנודתיות ממשיכה לעלות

כצפוי, ה- Dax הגרמני הוביל את היורדות כאשר השיל השבוע כ- 2.7% מערכו. במקביל חלה עליה נוספת ברמת התנודתיות של המדד. אחת הסיבות לפגיעה הקשה השבוע, הייתה התחזקותו של האירו אשר תדלקה את המגמה השלילית. חברות הרכב השונות, אשר חלק גדול מהן גרמניות, היו מהנפגעות. כך, למשל, חברת DaimlerChrysler, יצרנית הרכב המובילה במדינה, איבדה כ- 4.8% מערכה ואילו יצרנית מכוניות היוקרה Porsche, איבדה כ- 5.4%. לחיוב בלטה יצרנית התוכנה הענקית SAP אשר התחזקה השבוע בכ- 5.7% לאחר דוחות טובים במיוחד. ה- CAC הצרפתי אכזב השבוע אף הוא כאשר השיל כ- 2.6% מערכו.

הצליחה לשרוד - ספרד

ה- IBEX35 הספרדי, אשר לא מצליח להתרומם מאז שהחלו החששות ממשבר נדל"ן במדינה, הפגין עוצמה השובע כאשר איבד כ- 0.6% מערכו בלבד. בדומה לארה"ב, גם בספרד אנחנו נמצאים בעונת הדוחות, כאשר בשבוע הקרוב הולכות לפרסם כמה חברות מפתח את דוחותיהן, ביניהן חברות התשתיות הענקיות Endesa ו- Iberdrola, הבנק הגדול במדינה Banco Santander וחברת הנפט הענקית Repsol. דוחות טובים עשויים להחזיר את המדד הספרדי לימיו היפים.

הרכישה השבועית

השבוע נפוצה שמועה על כך שחברת התקשרות הענקית Vodafone עשויה לרכוש את Verizon האמריקאית בעסקה של 160 מיליארד דולר. השמועה אמנם הוכחשה לאחר זמן קצר, אך רק הזמן יגיד אם אכן יש עשן בלי אש. בכל מקרה, גם אם השמועה לא תתממש, היא בהחלט מעידה על המשך מגמת המיזוגים והרכישות.

אסיה – Saved By the Bell

למזלן של בורסות אסיה, המסחר בהן הסתיים בטרם הירידות החדות שנרשמו בארה"ב ובאירופה. אם כי סביר כי ההשפעה של הירידות בארה"ב תורגש כבר הלילה עם חידוש המסחר באסיה, בינתיים הצליחו מרבית המדדים ביבשת לסיים שבוע ירוק נוסף. מדד אסיה פסיפיק של מורגן סטנלי רשם שבוע שלישי ברציפות של עליות עם עליה נאה של כ- 0.8%. למעשה מתחילת השנה, כל חודשי המסחר, ללא יוצא מהכלל, היו ירוקים ונראה כי חודש יולי אף הוא יצבע בצבע ירוק (החודש העשירי ברציפות).

ביפן, ה- Nikkei ממשיך בהתאוששות, אם כי, כאמור, הירידות החדות בארה"ב טרם הורגשו. נתוני המאקרו במדינה ממשיכים להיות סבירים עם נטייה לחיובי ואפילו התאוששות המטבע המקומי לא הצליחה לבלום את עליות השערים. בסופו של שבוע רשם המדד עליה נאה של קרוב לאחוז, מעמיד בכך את התשואה מתחילת השנה על רמה של 5.4% תוך שהוא מתקרב מאוד לתשואות באירופה ובארה"ב. גם הודו בלטה לחיוב כאשר התשואה השבועית שרשם ה- Sensex עמדה על 1.9%, שבוע שישי רצוף של עליות שערים.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל. מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה