שוקי המטבעות: יורים מט"ח של הזדמנויות

ליאור פינקלר מסביר את בסיס המונח פורוורד ומגלה כיצד ניוטון קשור לשוק המט"ח
ליאור פינקלר |

לאחרונה ניתן למצוא בעיתונים דעות שונות מקצה לקצה על עתידו של השקל. בנקים, בתי השקעות וחברות מט"ח מפרסמות תחזיות שונות זו לזו ונראה שהשקל נתון להשפעות רבות ממספר כיוונים שונים אשר את אף אחד מהם לא ניתן לצפות באופן ברור. מכרים רבים מתקשרים אליי ומבקשים לדעת מה לעשות עם הכסף ששוכב בבנק וצובר ריבית כל כך נמוכה עד כדי כך שאין סיבה להשאירו בבנק. במקרים רבים עדיף פשוט לא לנסות לחזות את כיוון השקל ביחס למטבעות אחרים ורק להגן על חשיפות מט"ח במידה ויש.

עבור אנשים שכבר נכנסו להתחייבויות עתידיות בדולרים או בכל מט"ח אחר, ניתן לגדר את ההתחייבות או התקבול על-ידי עסקת פורוורד (ליאור פינקלר).

עסקת פורוורד היא פעולת גידור-ביטוח פשוטה אשר דורשת ביטחונות נמוכים מאוד (הנעים בין 3% ל-15% מסך העסקה), ללא צורך בכיסוי הסכום המלא של העסקה. עלות עסקת פורוורד היא מינימאלית ומורכבת מהשער הרציף כפול הריבית של חיי העסקה בצמד מטבעות שאנחנו מבטחים. עסקת פורוורד מספקת לנו את הביטוח הגידור הנוח ביותר שמגן על הנכס באופן מלא.

לרבים נראה, כי שוק המט"ח אינו מובן ושישנם זמנים בהם חוקי הכלכלה היבשים אינם משפיעים כלל על המטבע. החוק השלישי של ניוטון קבע, כי לכל פעולה יש תגובה, אך התגובה לא בהכרח מגיעה מהר כמו נפילת התפוח מהעץ. כך למשל, מדינות המגיבות לשינויים החלים בכלכלה - בין אם מדובר בשינוי ברמת האינפלציה ובין אם מדובר בשינויים במשתנים אחרים - לא תמיד התגובה של הבנק המרכזי גורמת לשינוי מיידי בשער המטבע. בסופו של דבר הביקוש וההיצע הם אלו שקובעים את השער בסוף היום ולא נגיד הבנק. דוגמה טובה לכך הוא המטבע המקומי שלנו, שלאחר שש הורדות ריבית הגיע לרמת שיא מול הדולר.

באופן מעשי, במטבעות בהם המחזורים אינם משמעותיים, גובה הריבית לא בהכרח גורם להשפעה מיידית בטווח הקצר והמטבע מושפע בעיקר מפעילות ספקולטיבית. המטבע המקומי שלנו מושפע לרוב מפעילות משקיעים זרים הפועלים בשוק ההון - בין אם זה בשוק המניות והאג"ח המקומי, ובין אם זה בעסקאות פיזיות של המרת מט"ח למטבע המקומי.

נראה כי בזמנים בהם הריבית המקומית נמוכה והפק"מ צובר ריבית אפסית מגיע הזמן להרים את המחסומים להשקעה בחו"ל. ישנן מדינות רבות המספקות ריבית הגבוהה מ-6% בהן יש מספיק מקום להשקעה עם צירוף פעולת גידור פשוטה של המטבע אשר תבטיח לנו לפחות חלק גדול מהאחוזים. אם ניקח לדוגמא את המטבע האיסלנדי, אשר מציע ריבית של 14.25%, וניקח בחשבון את עלויות הגידורביטוח וההמרה שיש לנו בעסקה כזו, עדיין ניתן להגיע לתשואה של מעל 8%-9% בשנה.

מהלכי שוק המט"ח המקומי אינם תמיד ברורים ולעתים נדמה, כי הם מנותקים מפעילות המט"ח בעולם עקב המחזורים הנמוכים יחסית וההשפעות השונות הסובבות את השקל בלבד. במקרים רבים עדיף לגדר את החשיפה למט"ח מאשר לבצע ספקולציות על סמך נתונים, סקירות ורגשות שאינן בהכרח נכונות בכל הנוגע למטבע המקומי.

כל הכותרות

החוקים בשוק המט"ח המקומי שונים וצריך להתנהג בהתאם לדינאמיות הקיימת בשוק. בכל הנוגע להשקעה במט"ח, בזמנים כאלו, כאשר הריבית הנמוכה ורמת הסיכון בשוק ההון המקומי עולה, עלינו לבדוק האם עדיף לפתוח את העיניים אל מעבר לים וליהנות מפירות הריבית שמציעות שאר המדינות בעולם תוך כדי שמירה על הסיכון נמוך (גידור) ככל האפשר בעזרת המכשירים הפיננסים שקיימים בשוק ההון.

*מאת ליאור פינקלר, מנהל מחלקת מט"ח בברוקרטוב *הזהרה: המסחר במט"ח על גווניו השונים הינו מסוכן. אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה