האופציה הרומנית
כניסתה של טלדור לשוק הרומני, מבשרת ומאששת שתי מגמות חשובות בשוק ה-IT הישראלי והאזורי. האחת, היא מלמדת על התחרות החריפה, ההולכת ומתחזקת בין חברות ה-IT בצמרת הטבלה המקומית ועל כוונותה של טלדור להדביק במהירות את הפערים בינה לבין מתחרותיה - מטריקס, נס, One1, יעל ואחרות. טלדור, כמו מתחרותיה, מאששת את ההכרה כי השוק הישראלי רווי וצפוף, היקף העסקים שאפשר לעשות בו הוא מוגבל - גם אם הוא מניב מספרים יפים לבעלי המניות, וכי העתיד הוא מחוץ לגבולות המדינה. כמו מטריקס ו-One1, בחרה טלדור לטווח על מזרח אירופה. זאת, בניגוד לנס הגדולה, שהחלה את הפעילות הבינלאומית שלה במזרח אסיה, בהודו, אבל לוטשת גם היא עיניים למזרח אירופה.
הבחירה של מנכ"ל טלדור, דורון ספיר, ברומניה - אינה מקרית, אולם היא שונה מיתר החברות הישראליות שרצו לשם, ואחרות שבדרך. ספיר מדגיש בראיון ל-DailyMaily, כי בהבדל מחברות אחרות שרכשו פעילות מיקור-חוץ ברומניה, מה שקוראים אצלנו Offshore, הרי שטלדור רכשה את הבעלות על חברת IT רומנית שפועלת בשוק, וליבתה העסקית היא אינטגרציה.
רומניה הפכה בשנה האחרונה לגן עדן מזרח אירופי לאנשי עסקים ולחברות ישראליות. היא המדינה המזרח אירופית הממוסדת והמבוססת מבין שכנותיה שהצטרפו לאיחוד האירופי, וככזו היא מושכת אליה משקיעים זרים מכל העולם. למרות הפערים הכלכליים הגדולים שיש בין אוכלוסיות שונות במשק הרומני, מגלה הממשלה המרכזית פתיחות רבה כלפי משקיעים וכסף זר - מסיבות ברורות.
2,600 חברות ישראליות טלדור אינה החברה הישראלית הראשונה שפועלת ברומניה. יש בה לא פחות מ-2,600 חברות ישראליות, שהשקעותיהן מהוות כ-2.5% מהשקעות הזרות ברומניה. עיקר ההשקעה במדינה הייתה עד כה בתחום הנדל"ן, מפני שעלות הקרקע זולה. ההשקעה נעשתה תוך שימוש בחברות-בנות אירופיות, כי החוק הרומני אינו מתיר למשקיעים זרים לרכוש נכסים פרטיים. בכנס של גרטנר שנערך לפני שנה בפלורידה, השתתף שר המסחר והתעשיה הרומני, קוסטין ליאנו, ובנאומו שם סיפר על מאמצי המדינה למשוך אליה גם את תעשיות ההיי-טק וה-IT. התוכנית, חשף השר, היא אוסף של תוכניות לאומיות שאוגדו לתוך סדרה של חוקים ותקנות, אשר מבטאים את תפיסתה של רומניה, לפיה ה-IT הוא אחד ממנועי הצמיחה של הכלכלה הרומנית.
הממשלה הרומנית החליטה ליצור סביבת תשתיות, שתעלה את ערך ההשקעה ב-IT במדינה, תשתיות ממשל זמין שיקלו על הקשר עם האזרחים, שיבטיחו שהאזרחים, ובעיקר המשקיעים הזרים - יוכלו לתפקד בצורה חלקה, עם גישה ישירה ושקופה למקורות של השווקים שברצונם לפעול.
השר אמר כי רומניה רואה את עצמה כחברה מן המניין בקהילת הידע הבינלאומית וכי היא תמשיך להיות אחד השווקים היותר צומחים באירופה בכל הקשור לטכנולוגיות המידע. לדבריו, רומניה רואה עצמה כחברת מידע מודרנית ומפותחת, כחלק בלתי נפרד ממהלכי הכניסה שלה לשוק האירופי. השר הרומני התלהב מאוד בנאומו והגדיר את התקופה שבה רומניה נמצאת כעת, כלא פחות מאשר "תור הזהב".
ענף ה-IT היה ענף היצוא הראשון שרומניה רצתה להציגו בפני הקהילה האירופית, כחלק מהשינויים שהיא עוברת. בין התוכניות שהשר הרומני הציג ואשר מתקיימות כיום: הפקת מדריך טכנולוגי לעולם ה-IT הרומני; עיצוב מסגרת של טיפול במשקיעים, תחת הכותרת "שטיח אדום" - שתאפשר להם לפעול מהר ויעיל יותר; וכן מסע הסברה כלכלי על ענף ה-IT הרומני בקרב 20 נציגויות רומניות ברחבי העולם. "רומניה רוצה להיות מדינת ה-IT המתקדמת ביותר במזרח אירופה בשנים הבאות", סיכם השר.
מנתוני הבנק העולמי מלפני שנה, עולה כי רומניה דורגה במקום הראשון בין מדינות אירופה - שבהן אפשר לסגור עסקים הכי מהר. נתוני הבנק אומרים שברומניה אתה יכול ליזום עסק כלשהו - ולסגור אותו תוך 11 יום. משמע, 21 יום מהר יותר מכל מדינה אחרת. בדירוג עולמי, רומניה מדורגת במקום השביעי, ברשימת המדינות שהכי קל לעשות בהן עסקים. עובדה זו באה לידי ביטוי בהחלטתן של חברות רב-לאומיות גדולות לתקוע שם יתד. בין היתר אפשר להזכיר את אלקטל, מיקרוסופט, אורקל וסימנס. ברומניה יש עידוד השקעות בטכנולוגיות תקשורת וקול, תקשורת נתונים, WI-MAX וסלולר דור 3.
כניסתה של טלדור לשוק ה-IT הרומני, היא איפוא, חלק בלתי נפרד מהשינויים המרתקים שעוברים על מדינה זו. רומניה היא אחת משורת מדינות מזרח אירופה, בהן חברות ישראליות פועלות במתכונת של מיקור חוץ.
לא מכבר הודיעה מטריקס כי היא מרחיבה את זרוע ה-Offshore שלה במזרח אירופה ומקימה סניף במקדוניה. מטריקס רכשה את פעילות יוניקורדס הבולגרית והתוכנית היא להגיע למצבת של 220 עובדים עד סוף השנה. גם חברות תקשורת ישראליות משקיעות במדינות מזרח אירופה. לא מכבר נמסר כי מאגד הטלקום הישראלי, שהוא קונסוריום חברות ישראליות בתחום הטלקומוניקציה, ישקיע שבעה מיליון שקלים בחדירה לשווקים במזרח אירופה, וביניהם - רומניה. אם כך, נראה שטלדור עולה על גל גואה של זרימה ישראלית למזרח אירופה. האופציה הרומנית של טלדור היא עוד פריצת דרך, אשר משתלבת עם מגמותיה המעודדות של הממשל הרומני בתחום.