האם התחזקותו של הדולר כנגד השקל תמשך גם השבוע?
השבוע התחזק הדולר מול השקל מ-4.227 דולר לשקל, ל-4.321 דולר לשקל. זאת, למרות העלאת הריבית המוניטרית בתחילת השבוע ב- 0.25%., וזאת על רקע ההתחזקות שרשם הדולר בעולם ועל רקע התבטאותה של סוכנות הדירוג S&P כי היא עלולה להוריד את דירוג האשראי של ישראל מ"חיובי" ל"יציב" בעקבות חששם מהתרופפות המשמעת התקציבית בארץ.
מבנק לאומי נמסר כי התחזקותו של הדולר בעולם בשבוע האחרון באה על רקע מימושי רווחים של המשקיעים בעקבות הגעתו של הדולר לשפל של כל הזמנים מול האירו וכן על רקע פרסומו של ספר הבז' שצופה המשך צמיחה מתונה בארה"ב ב- 2007. כמו כן, גם הערכות המשקיעים כי המיתון בשוק הדיור בכלל והמשבר בשוק המשכנתאות המשני (ה-Subprime) בפרט מגולמים כבר במחירו של הדולר, תרמו להתחזקות השטר הירוק.
כלכלני לאומי מוסרים כי העלאת הריבית המוניטרית שביצע בנק ישראל השבוע, מהווה שינוי במגמת הפחתת הריבית שהתווה הבנק עד כה. מניתוח הודעות הריבית של בנק ישראל בשנים האחרונות עולה כי לא רק שבנק ישראל הרבה לשנות את הריבית לעיתים תכופות אלא גם שחלו שינויים רבים יחסית בכיוון בהשוואה למדינות אחרות.
מאפיין זה בלט לאחרונה, לאחר שבנק ישראל שינה את כיוון הריבית בתוך חודשיים: בחודש יוני הופחתה הריבית ל- 3.5% ואילו כעת היא הועלתה חזרה ל- 3.75%. מידת התנודתיות הרבה בריבית בנק ישראל איננה פועלת לטובת היציבות בשווקים הפיננסיים של ישראל ואינה תורמת להגדלת מידת הוודאות של הציבור בארץ לגבי ההתפתחויות הפיננסיות וכן עלולה להתפס כגורם מרתיע בעיני משקיעים זרים. עוד נמסר על ידי כלכלני הבנק, כי מסקר החברות והעסקים שפרסם השבוע בנק ישראל עולה כי במהלך הרביע השני של שנת 2007 עולה כי ממוצע הציפיות לשע"ח שקל-דולר ל- 12 חודשים קדימה עומד על 4.43 שקל לדולר, דהיינו צפי לגידול של כ- 3.5% בשער הדולר בשנה הקרובה. נציין כי בסקר דומה שנערך לפני שנה עמד ממוצע הציפיות ל-12 חודשים קדימה (דהיינו לסוף יוני השנה) על שער של 4.69 שקל לדולר, רמה הגבוהה בכ- 10% מהרמה שנרשמה בפועל.
ומה בעתיד? כלכלני לאומי מעריכים כי "פעילות הזרים מורגשת כעת ביתר שאת וכל עוד זו תמשך תהיה השפעתה דומיננטית על כיוון המסחר בשקל-דולר".
הפועלים: להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ-10%
לטענת כלכלני בנק הפועלים, המסחר בדולר בישראל יושפע בתקופה הקרובה גם מהתפתחות המסחר בדולר בעולם ומהמצב הביטחוני בישראל. יחד עם זאת, "הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן המשקיעים הזרים ממשיכים להשקיע בישראל, על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים. בעקבות הדברים, להערכתנו, השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת מול הדולר, תוך נטייה להתחזקות", מוסרים בבנק.
לאור האמור לעיל, אנו ממליצים להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ- 10%, תוך פיזור למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט.
פינוטק: רמת התנגדות הבאה היא 4.4000
מחדר המסחר של פינוטק נמסר כי המטבע הישראלי רשם ירידה ניכרת כנגד העיקרים והדולר בפרט. כאשר בסוף השבוע נסחר הזוג דולר/שקל בשיא של שמונה חודשים סביב הרמות של 4.3495. התחזקותו של השטר הירוק בעולם נותנת את השפעתו על השקל ומהווה גורם מכריע למשקיעים להעדיף לקנות את הדולר על פני השקל.
כמו כן,גורם נוסף להחלשות השקל הנו הירידות החדות באחד העם אשר מיישרות קו עם העולם ,כאשר המדדים הכבדים בארה"ב נפלו ביותר מאחוז וגגרו עמם מטה את הבורסות באירופה ובישראל. תופעה שמערערת את בטחונם של המשקיעים בכלכלה המקומית ובכך מהווה טריגר משמעותי למכירת המטבע המקומי.
לטענתם של כלכלני פינוטק, ניתן לראות, כי התחזקות הדולר במשק המקומי והגלובלי מוכיחה שוב שתרופת הריבית כמנגנון בקרה ושליטה על שערי המט"ח, מוגבלת. בשוק ההון צופים כעת כי הנגיד ימשיך בתהליך של עליות בריבית הבנק המרכזי עד לרמה של 4.5% עד תום שנת 2007. מבחינה טכנית הזוג דולר/שקל עשוי להסחר סביב רמת תמיכה של 4.3000 לרמת התנגדות של 4.3500 ,כאשר פריצת רמת התנגדות זו תהווה אינדיקציה משמעותית להמשך המגמה השורית עד לרמת התנגדות הבאה של 4.4000.