שוק המטבעות: התנודתיות מזנקת - שימו לב למתעוררים

רון אייכל מזהיר ומצביע על סיפורים כמו הזינוק של פי 34% בנתודתיות הריאל בברזיל מול הדולר
רון אייכל |

בשבוע המסחר האחרון התחזק הדולר (USD), כנגד 15 מתוך 16 מטבעות הסחר המרכזיים. המעניין הוא שלמרות החשש מפני אי-הודאות בכלכלה האמריקאית, המשקיעים חושבים שהסיכון מחוץ לארה"ב הוא גבוה יותר, ובהתאם פנו למטבע האמריקני.

במיוחד, נחלשו מטבעות ה-Carry. בסקירה האחרונה ניתחנו את הסביבה בה פועלים השחקנים בתחום והצבענו על כך שזו הפכה להיות פחות נוחה. אמנם, בסקירה התייחסנו לכך שפערי הריביות הופכים פחות אטרקטיביים, אך גם הצבענו על כך שהתנודתיות היא מפתח מרכזי לאסטרטגיה וככל שזו נמוכה כך האסטרטגיה מוצלחת יותר. העלייה המהירה בתנודתיות טרפה את הקלפים.

כאמור, השבוע חלה עלייה חדה מאוד ברמת התנודתיות בשוק המט"ח. לשם המחשה, בעוד שרמת התנודתיות היומית של הריאל הברזילאי (BRL) כנגד ה-USD הייתה לפני שבוע כ-2.5% או לפי 5 ימים אחרונים במונחים שנתיים. השבוע היא עלתה ל-34%, כמעט פי 14. רמת התנודתיות של סל המטבעות הדולרי (DXY), שהייתה לפני שבוע נמוכה מ-1% עלתה השבוע לכדי 8%. כך, בסיכום שבועי נחלש ה-USD אך ורק כנגד הין היפני (JPY) בשיעור של 2.23%. ה-USD התחזק במיוחד כנגד ה-NZD הניו-זילנדי (4.03%), ה-AUD האוסטרלי(3.23%) וה-ZAR - הרנד הדרום אפריקני (3.08%). בסוף השבוע נסחר הדולר בשער של 1.3634 לאירו ו-118.63 ינים יפניים ל-USD.

בשבוע האחרון בוצעה העלאת ריבית בניו-זילנד. אנו בסוף התהליך הריבית הרשמית בניו-זילנד הועלתה, כצפוי, בשבוע שעבר ב-25 נ"ב לרמה של 8.25%. הבנק המרכזי הניו-זילנדי העלה 4 פעמים את הריבית במהלך 2007 במסגרת מאבקו כנגד האינפלציה שהייתה לפני שנה ברמה של 4.0%. אולם, בשנה האחרונה זו החלה במסע התמתנות וב-12 החודשים האחרונים נרשמה עלייה של 2.0% במדד המחירים לצרכן.

ייתכן, כי ההתמתנות בסביבה האינפלציונית מהווה פתח לעצירה בהעלאות הריבית. ואכן, מן ההודעה שפורסמה לאחר ההכרזה נראה, כי זהו הכיוון אליו שואפים בבנק המרכזי. בבנק התייחסו לכך, כי קצב הגידול בהלוואות הולך ומתמתן ולפיכך, הביקושים הפנימיים החזקים יתמתנו גם הם.

בדומה לבנקים מרכזיים בעולם, גם הבנק המרכזי הניו-זילנדי נמצא בין הפטיש לסדן. מחד, הריבית הגבוהה הביאה לכדי התחזקות של המטבע, עודדה את היבוא ואת ההוצאה הפרטית, בעודה פוגעת ביצואנים. כלומר, פוגעת בצמיחה ומביאה להתרחבות של הגירעון במאזן התשלומים. מנגד, לא ניתן היה להפחית את הריבית (ולהחליש את המטבע), שכן אז הייתה נרשמת התעוררות נוספת בהלוואות במשק וגם בהוצאה הפרטית.

נזכיר, כי אנו נמצאים בעיצומה של תקופה בה בנקים מרכזיים בשווקים מפותחים בעולם מעלים את הריבית הרשמית. כך, הבנק המרכזי האנגלי העלה את הריבית ל-5.75% והבנק המרכזי הקנדי העלה את הריבית הרשמית לאחרונה ל-4.5%. גם הריביות בגוש האירו ובאוסטרליה צפויות לעלות בקרוב, בעיקר על רקע פעילות כלכלית חזקה ואינפלציה הגבוהה מעבר לטווח הנוחות. כתגובה להכרזת הריבית ולהודעה היונית נחלש הדולר הניו-זילנדי בעולם.

*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, אי.בי.אי. בית-השקעות.

*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה