לידיעת בר-און: אלה הנושאים הבוערים אצל התעשיינים
ההיסטוריה של הכלכלה העולמית מתחלקת לתקופות של צמיחה, מיתון או קיפאון. כך היה וכך גם יהיה בעתיד ואיש לא יוכל לשנות זאת. שאלת "מיליון הדולר" היא מתי מסתיימת תקופה אחת ומתחילה אחרת.
בשנים האחרונות נהנתה התעשייה הישראלית מצמיחה מואצת שהתבטאה, בין היתר, בירידה "בתלונות התעשיינים", בהקטנת התלות בגורמי הממשל ויצירת עצמאות בהתנהלות הכלכלית. בין הגורמים לחיזוקה של התעשייה היו הירידה המשמעותית בעלויות המימון, הפריחה בענפי הבניה ואיתם הביקושים בענפי התשתיות. יחד עם הצמיחה והפריחה נמשכה העלייה במחירי חומרי הגלם, האנרגיה והעבודה. היקפי ההשקעות עלו במטרה לפגוש את הביקושים הגוברים, תוך ניצול העלות הנמוכה יחסית של מימון ההשקעות.
התעשייה הישראלית מתבססת בעיקר על השווקים בארה"ב ומערב אירופה אליהם נוספו שווקי מזרח אירופה וחבר המדינות. השווקים "החמים" של הודו וסין עדין לא מהווים נתח משמעותי, יציב ובטוח.
לאחרונה נשמעים "קולות" המבטיחים האטה בשווקים העיקריים של התעשייה הישראלית, החל משווקי הנדל"ן אל מוצרי התשתיות שהשפעתן תקרין על כלל השווקים. על מנת לשרוד בתקופות קשות, ובוודאי שעל מנת להמשיך ולצמוח, על התעשייה להיות מסוגלת לספק את מוצריה באיכות גבוהה, במחיר תחרותי ובזמנים קצרים. לשם כך, הכרחי שתשתיות התחבורה שלנו, בדגש על נמלי הים, תהינה זמינות וללא שביתות, תפעלנה ביעילות ובמחירים סבירים. הכרחית ההשקעה במו"פ על מנת להמשיך המובילות באיכות וחדשנות ונדרשת השקעה בציוד חדשני ויעיל. נושאים אלו דורשים תשומת לב של הממשלה שהאחריות על התחבורה בידיה, שעידוד המו"פ וההשקעות אמורות להיות בטיפולה ובעדיפות גבוהה.
בימים אלה נמצא בהכנה תקציב הממשלה לשנת 2008 ובקרוב יחלו התעשיינים להכין את תוכניות העבודה לשנה הקרובה. על הממשלה להיות קשובה לצורכי התעשייה, לאלטרנטיבות לביצוע השקעות הקיימות לתעשיינים ולהקצות את המשאבים בהתאם, אך לא פחות מכפי שהיה בעבר הלא רחוק.
על התעשיינים להתייחס לשינויי מגמות הצמיחה כפי שמסתמנות, לעלייה הנמשכת בהוצאות האנרגיה וכלל עלויות היצור ולטפל בשמירה על יכולת התחרות בשווקי היעד. סעיף הוצאות המימון אליו התרגלנו בממדיו הנמוכים עשוי לגדול ולהשפיע באופן משמעותי על רווחיות החברות התעשייתיות. שוק ההון עלול לשנות גוון ולהקשות על זמינות הכספים הרבים הנמצאים היום בשוק. קצב השינויים בשוק מהיר ביותר, אנו צופים בשינויים מבניים של השווקים במגזרים השונים, חלקם כנגזרת של רכישות ומיזוגים וחלקם כפועל יוצא של כניסת מתחרים וטכנולוגיות חדשות. חלקם משינויים בדרישות השוק, או כולם יחד. האסטרטגיה של היום לא בהכרח תהיה נכונה בעוד שנה או פחות. קיים צורך וחובה לבחון את השינויים החלים בשוק ולבצע את התגובות המתחייבות.
*מאת: יונתן מלמד, יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית