זרקור על מניות: הכלכלה תנצח את העדר
מאז יום חמישי בשבוע שעבר, שוק ההון חווה ירידות שערים שהמשקיעים בבורסה לא ראו הרבה זמן. בחודש מאי האחרון שוק ההון חווה ירידות שערים של כמה אחוזים בעקבות העלאת מס הבולים על ידי הממשלה הסינית. כמובן, שלאחר כמה ימים המשקיעים הבינו שכל קשר בין הבורסה הסינית לבורסה שלנו הוא תלוש מהמציאות ועליות השערים חזרו והמשבר נשכח מהר מאוד. היום הנושא החם הוא משבר משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב כגורם העיקרי לירידות השערים בשבוע האחרון.
אחרי שבוע של ירידות שערים, כולם כבר מכירים את משבר משכנתאות הסאב-פריים בארה"ב - משכנתאות הניתנות ללווים בעייתיים בארה"ב. אי היכולת של הלווים להחזיר את ההלוואות הוביל למשבר בחברות המשכנתאות הנותנות הלוואות סאב פריים. בעקבות המשבר, צנחו אתמול מניות חברת המשכנתאות אמריקן הום מורג'אג' ב-90%. גם קרנות גידור המשקיעות במשכנתאות סאב-פריים סובלות מן המשבר. התוצאה הישירה של המשבר היא ירידות שערים חדות בבורסות העולם וחששות המשקיעים הם מהמשך גל הירידות ומהתפשטות המשבר כמו כדור שלג לכלכלה העולמית.
גם בבורסה שלנו ניתן היה להרגיש את הפאניקה בקרב המשקיעים בכך שכל ירידה קטנה מעבר לים, הפילה את הבורסה שלנו עוד יותר. חלק הארי מן הירידות נבע כתוצאה מפדיונות בקרנות הנאמנות. ציבור המשקיעים אשר חושש לכספו בוחר לממש את השקעתו וביקש להוציא את כספו מקרנות הנאמנות. ריבוי הפדיונות של הציבור חייב את קרנות הנאמנות מחויבות לספק לציבור את כספו, ולכן קרנות הנאמנות "נאלצו" למכור ניירות ערך, איגרות חוב מכל הבא ליד וללא היגיון כלכלי, וכך נוצרה המפולת כמו כדור שלג.
ירידות השערים פגעו כמעט בכל המניות, אך בעיקר במניות היתר ששם מחזורי המסחר נמוכים יותר. ירידות השערים יצרו עבור המשקיעים הפונדמנטליים הזדמנויות קניה רבות לטווח ארוך בסקטורים אשר כל קשר בינם לבין משבר הסאב-פריים בארה"ב הוא מקרי ביותר.
הסקטור הראשון הוא סקטור הביוטכנולוגיה. כל מניות ה- "חלום" המפתחות מוצרים העשויים "לשנות את חיינו" בעתיד, ירדו בשבוע האחרון מסיבות לא כלכליות אך ורק בגלל פאניקה של הציבור, ולכן – ללא כל שינוי במצב החברה, אם מניית החברה נסחרת כיום ב-20% פחות לעומת המחיר לפני כשבוע - הרי שהדבר מהווה הזדמנות קניה, כיוון שהחלום הוא אותו החלום. הסיכון בהשקעה בחברת חלום הוא ברור למשקיעים (הכל או כלום), אבל אם ההשקעה הראשונית נעשית במחיר נמוך יותר, ללא כל הודעה רעה מצד החברה, הדבר יכול להפוך להזדמנות קניה.
ענף המזון אף הוא אינו מושפע ממשבר הסאב-פריים. כלל הציבור ימשיך ללכת לרשתות המזון הגדולות, לצרוך את אותם המוצרים, יקנה את אותן קופסאות השימורים ויאכל את אותו בשר קפוא. שתי חברות מזון כבר הספיקו לפרסם את תוצאותיהן הכספיות לרבעון השני מציגות שענף המזון הוא ענף צומח ושהביקוש למוצריו עולה. שתי החברות שופרסל וויליגר דיווחו הן על צמיחה בהכנסות והן על צמיחה ברווחים ברבעון השני.
ענף נוסף שאינו אמור להיות מושפע ממשבר הסאב-פריים הוא ענף המתכות. מניות כמו פקר פלדה, סקופ וחד מתכת סבלו מירידות שערים בשבוע האחרון ללא שקרה דבר בחברות, וירידות השערים נבעו מפאניקה נטו. הדבר בא לידי ביטוי בצורה הבולטת והמוגזמת ביותר בחברת חד מתכת הנסחרת בשווי שוק של 350 מיליון שקל כאשר הונה העצמי של החברה עומד על 387 מיליון שקל, וזה למרות שהחברה היא רווחית וצומחת משנה לשנה, הרוויחה בשנת 2006 כ- 69 מיליון שקל רווח נקי וברבעון הראשון של שנת 2007 הרוויחה 18.4 מיליון שקל ותמחור השוק את המניה לקוי.
באופן זה, ניתן לנתח כל אחד מן הענפים הקיימים בשוק כמו ענף התיירות, ענף הרכב, ענף הכימיה שאינם אמורים להיות מושפעים מן המשבר.
לעומת אלו, ענף שדווקא כן עלול לסבול מחולשה זמנית כתוצאה ממשבר הסאב-פריים הוא ענף השירותים הפיננסיים - בתי השקעות למשל המחזיקים תיקים גדולים של ניירות ערך עשויים לסבול מירידת ערך תיק הנכסים שלהם או מניות אשר מנהלות קרנות נאמנות וסובלות בימים אלו מפדיונות גדולים עלולים להיות מושפעים לרעה כאשר ידווחו את תוצאותיהן הכספיות לרבעון השלישי.
בסופו של דבר, הכלכלה תנצח את העדר. חוקי הכלכלה קובעים שבסופו של דבר מניה מתכנסת לערך האמיתי והכלכלי שלה. לאור העובדה שבשוק שוררת פאניקה, אני סבור שישנן בשוק הזדמנויות קנייה לטווח ארוך אשר אינן קשורות בדרך זו או אחרת למשבר הסאב-פריים.