האם הכלכלה האמריקנית עומדת בפני מיתון?

סקר המגזר הלא-יצרני בארה"ב ISM, ונתוני מאקרו אחרים מראים שכן. הסקר פורסם היום ורשם קריאה של 55.8 הנקודות לעומת צפי הכלכלנים ל-58.5 הנקודות. הצריכה הפרטית ברבעון האחרון רשמה עלייה של 1.3% בלבד, ומהווה את המנוע העיקרי של הכלכלה האמריקנית
שהם לוי |

הצמיחה הכלכלית בארה"ב מראה סימנים ניכרים להאטה זאת על פי סקר ה- ISM של הסקטור הלא-יצרני בארה"ב. ביום רביעי פורסם סקר המגזר היצרני והיום בהמשך פורסמו נתוני הסקטור הלא-יצרני. מדד ה-ISM רשם החודש קריאה של 55.8 הנקודות לעומת צפי הכלכלנים ל-58.5 הנקודות. נציין כי בחודש יוני רשם המדד קריאה של 60.7 הנקודות- כאשר הצביע על ירידה מובהקת בהזמנות החדשות, אלו היו ברמת 52.8 הנקודות.

מדד ISM לתעסוקה בעבור הסקטור הלא-יצרני נפל ל-51.7 הנקודות לעומת 55 הנקודות בחודש יוני. אנידיקטור ההזמנות ירד ל-52.8 הנקודות מ-56.9 הנקודות בחודש שעבר, ובכך רשם את הקריאה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2003.

נזכיר, כי כל קריאה שרושם המדד מעל ל-50 הנקודות מראה על צמיחה, בעוד כל קריאה מתחת ל-50 מראה על הצטמקות בפעילות הכלכלית.

הצריכה הפרטית

הדוחות האחרונים של הממשל האמריקני מצביעים על כך שהצריכה הפרטית בארה"ב במגמת ירידה, זאת לאחר שבחודש יוני עלתה בקצב בנמוך ביותר מזה חצי שנה. הצריכה הפרטית בארה"ב, היא המנוע העיקרי של הכלכלה, ומשקלה בתוצר האמריקני הוא כ-70%. ברבעון השני הואט הגידול בצריכה הפרטית ל-1.3% בלבד השיעור הנמוך ביותר מזה שנה.

צריכה פרטית חלשה היא כנראה בבואה של ההגבלות החדשות בקבלת הלוואות כתוצאה ממשבר האשראי, זאת הובילה את החברות לצמצם את היקפי הייצור. בנוסף לכך נתון המשרות רשם היום עלייה מתונה מאוד בעוד ששיעור האבטלה עלה ל-4.6%.

שוק האג"ח

מחירי אגרות החוב רשמו עליות בתגובה לנתוני המאקרו החלשים; גם תוספת המשרות היתה נמוכה משמעותית מהצפי וגם מדד הייצור בסקטור הלא-יצרני היה חלש מאוד. לפיכך, מסתמן שהמשקיעים מעדיפים לרכוש אגרות חוב מאשר לפנות לשוק המניות.

השקפת הכלכלנים

הכלכלנים מצפים שמנהיגי המדיניות המוניטרית בארה"ב, יותירו את הריבית על 5.25% ב-7 באגוסט. הפדרל ריזרב הותיר את הריבית על כנה כבר קרוב לשנה, ולאחרונה נשמעו קריאות על צמיחה כלכלית מתונה ברבעונים הבאים. עם זאת, יש גורמים בשוק המרחיקים לכת וקוראיפ לפדרל ריזרב להוריד את הריבית ב-0.25% במטרה לעודד את הביקושים ובמיוחד את הצריכה הפרטית.

תנועת החברות

ציפיות לצמיחה מואטת בכלכלה גורמת למספר חברות ברחבי ארה"ב לבחון מחדש את האסטרטגיה עסקית שלהן. חברות המזון המהיר, Pizza Hut ו- KFC הודיעו ב-11 ביולי כי מכירות חזקות ברחבי סין סייעו בידן להגדיל את הרווחים הרבה מעבר לציפיות האנליסטים. ראוי לציין כי 49% מהמכירות של חברות אלו נבעו מהמסעדות הבינלאומיות, לעומת 39% בשנה שעברה.

שוק העבודה- משבר זמני או האטה אמיתית?

הנתונים שפורסמו היום מראים על התקררות של שוק העבודה בארה"ב. רוב ההאטה בשוק העבודה, מיוחסת לפער העצום בין קונסנזוס האנליסטים לנתוני המשרות בפועל, שהיה 28,000 משרות. לעומת זאת נקודת אור מגיעה דווקא מתוספת המשרות במגזר הפרטי שהייתה 120,000.

הירידה במשרות במגזר הממשלתי הייתה בעיקר מיוחסת לקטגורית החינוך, שבתקופות הקיץ לעיתים עוברת שינויי הסתגלות לשנת הלימודים הבאה. ברמה הכללית הכלכלה האמריקנית נותרה באותו מצב כמו שהיתה בחודש שעבר. הירידה בקצב גידול השכר לשעה ל-0.3%, טובה למדיניות המוניטרית שאותה מנהיג הפדרל ריזרב, מאחר ועלייה בהוצאות השכר הן סממן מובהק להתפתחות של תנאים אינפלציונים. כמו כן, הפרספקיטיבה של הפדרל ריזרב גורסת כי שיעור האבטלה ברמה של 4.6% משקף את התעסוקה המלאה במשק, ולא 4.5%.

השורה התחתונה היא שאין בנתונים כדי להראות ששוק העבודה בארה"ב נכנס לכדי משבר לפי שעה. סביר להניח שהשווקים הפיננסים לא יחוו זעזוע קשה מהנתונים לאחר בחינתם לעומק הדברים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה