קרנות סולידיות? או קרנות זאב בעור של כבש
"הפסדתי ביומיים ריבית של שנתיים", סיפר לי אחד המשקיעים עמם שוחחתי במהלך היממה השניה לירידות בשבוע שעבר. ושוב הבורסה שצוללת מעלה את השאלה השחוקה - האם כאשר משקיע מחליט להשקיע בקרן נאמנות מסוימת הוא מודע לכל הניואנסים והסיכונים שכרוכים בה?
לדעתי חלק לא קטן מהמשקיעים אינו מודע באמת לאופי ההשקעות אותן בחר.
בחודשים האחרונים נכנס הציבור בהמוניו להשקעה בקרנות נאמנות שלא ניתן להגדירן אחרת אלא כ"קרנות זאב בעור של כבש". הכוונה היא לקרנות אג"ח כללי בעלות רכיב מנייתי משתנה אשר הוקוס פוקוס נמכרו כקרנות סולידיות.
המשקיעים בקרנות האלו הפסידו בימים האחרונים תשואה אלטרנטיבית המשתווה לזו של ריבית פק"מית במשך שנתיים. בנוסף לירידה בשערי המניות, ההפסד נובע גם מירידות חדות בשוק אגרות החוב הממשלתיות והאחרות. לדוגמא, אג"ח שחר לטווח 5 שנים ירד בשלושת החודשים האחרונים בכ-4.9% ואג"ח שחר לטווח של עשר שנים ירד בכ-7.5%. נכסים אלה נתפסו בטעות על ידי חלק מציבור המשקיעים כהשקעות סולידיות שיצליחו לעמוד בירידות אם תהיינה, מה עוד שנכסים אלה מניבים ריבית שוטפת ורכיב המניות עשוי לתרום לתשואה הכוללת.
האירועים של החודשיים האחרונים באג"ח הממשלתיות והקונצרניות הפתיעו את המשקיעים, ומחייבים את כולנו להפיק לקחים. האם באמת הקרנות האלה מתאימות לרמת הסיכון שאנו מוכנים להיחשף אליה?
איננו יכולים לחזות את ההתפתחויות בשוקי ההון לימים הקרובים. על המשקיעים ומנהלי ההשקעות להפנים סיכונים ולנצל את ידיעותיהם, כישוריהם וניסיונם להשבחת תיק ההשקעות אותו הם בונים לטווח הבינוני, וכמובן להתאים את אופי ההשקעות לאופי וצרכי הלקוח.
ראוי לציין שהירידות החדות בשוקי ההון בארץ ובעולם באו על רקע של נתונים כלכליים חיוביים. קרן המטבע הבינלאומית, עדכנה לפני מספר ימים את שיעור הצמיחה העולמי לשנים 2008-2007 מ-4.9% ל-5.2%, שיעור הנמוך ב-0.3% מקצב הצמיחה בשנת 2006. בארץ, האינדיקטורים הכלכליים לשנה הנוכחית חיוביים, אם כי הצמיחה תהיה נמוכה במקצת מזו של 2006. כך שבשונה מאירועים קודמים, קיימת הסתברות שהשווקים יתייצבו במהרה, אולי ברמות שערים נמוכים יותר.
במכשירים המוגדרים כסולידיים, כמו איגרות חוב ממשלתיות, רמת התשואות לפדיון גבוהה כיום בכ-1.5%-1% לעומת רמתן לפני חודש-חודשיים. כיום, קיימת ההזדמנות לארגן מחדש את תיק הנכסים הסולידיים ולצרף מספר אגרות חוב של חברות שהתשואות עליהן כמעט והוכפלו בחודשים האחרונים. הכוונה היא לחברות איכותיות שעברו "מבחן קבלה", חברות שהסיכוי ששווי השוק שלהן יעלה בשנה שנתיים הקרובות גבוה.
בהשקעה באקוויטי, על המשקיעים לאתר חברות "ערך" בעלות פוטנציאל, שעשויות להיפגע בימים כמו אלה בשיעור נמוך יחסית ולהתאושש מהר יותר בימים טובים יותר. יצוין שכיום שווי השוק שלהן נמוך במספר אחוזים מאשר לפני חודש חודשיים, מה שמגדיל את הפוטנציאל לרווחי הון בטווח הבינוני.
על המשקיעים לנקוט משנה זהירות בבדיקת מכפילי הרווח. יתכן שחלקם נמוכים כתוצאה מרווחי עבר גבוהים ומירידות שערים. יש לבחון את המכפילים בהתאם לציפיות לרווחים העתידיים. חשוב לנסות לראות את התסריט המלא לשנתיים הקרובות ולא את תמונת התשואה היפה של היום.
*מאת: שלומי אוזמו, מנכ"ל אתגר ניהול תיקי השקעות מקבוצת מזרחי טפחות.