חולים? אל תוותרו על זכויותיכם אל מול המעסיק

למרות חודשי הקיץ הצליחו מתקפות הוירוסים לגרום לרבים מאיתנו להישאר בבית חולים, ולשכירים שבינינו לתהות לגבי זכותם לדמי מחלה. להלן סקירה קצרה של זכות העובד לדמי מחלה
עו"ד תומר אלטוס |

מהם דמי המחלה?

תשלום דמי מחלה נועד לאפשר קיום לעובד ולבני משפחתו בתקופה בה נבצר ממנו לעבוד מחמת מחלה. על פי חוק דמי מחלה, התשל"ו–1976, עובד שחלה, נעדר מן העבודה והציג תעודה רפואית, זכאי לתשלום חלק משכרו בעד ימי המחלה. ככלל, מדובר בזכאות של עד שמונה עשר יום לשנה (יום וחצי לחודש) עם אפשרות צבירה של עד 90 יום.

מהו שיעור התשלום בעד ימי המחלה?

התשלום בעד ימי המחלה הוא חלקי: עבור היום הראשון אין תשלום ;עבור היום שני והשלישי - 37.5% משכר העבודה; עבור היום הרביעי ואילך - 75% משכר העבודה.

החוק אינו מחייב את המעביד לשלם פיצוי לעובד בגין אי ניצול ימי מחלה, אולם פדיון כזה מוסדר ונפוץ בהסכמים קיבוציים בשרות הציבורי (שירות המדינה, רשויות מקומיות, הסתדרות, וכו').

לנשים: כדאי לבדוק האם מקום העבודה נוהג לשלם דמי מחלה עבור תקופת שמירת ההריון

דמי מחלה כמוהם כשכר לכל עניין ודבר, והמעביד צריך לשלם לעובד דמי מחלה במועד שהיה משלם את שכרו של העובד אילו עבד, בתנאי שהעובד מסר למעביד את תעודת המחלה לפחות שבוע לפני המועד האמור. אי תשלום דמי מחלה במועד ייחשב כהלנת שכר.

מה דינה של היעדרות מחמת שמירת הריון? כידוע "הריון זה לא מחלה", וכך סבור גם המחוקק; ולפיכך ההיעדרות מעבודה אינה מזכה את העובדת בדמי מחלה מכוח החוק הנ"ל.

יחד עם זאת, ישנם מקומות עבודה שבהם נוהגים לשלם דמי מחלה עבור תקופת שמירת ההריון מכוח נוהג מחייב או הסכמים והסדרים החלים במקום העבודה; במקומות עבודה בהם לא נהוג תשלום כזה, זכאית העובדות להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי לשם קבלת גמלת שמירת הריון.

מתי ניתן לשלול דמי מחלה?

עובד שעבד בתקופת ימי מחלתו וקיבל שכר או תמורה אחרת, תישלל זכותו לקבל דמי מחלה עפ"י חוק.

מה דינה של היעדרות מעבודה בשל מחלת ילד?

עובד שיש לו ילד שגילו פחות מ- 16 שנה זכאי לשמונה ימי היעדרות בשנה בשל מחלת ילדו; בתנאי שבן זוג העובד לא נעדר מעבודתו בגין אותה מחלה (על מנת למנוע תשלום כפול של דמי מחלה בגין אותם ימים). אם הילד נמצא בחזקה בלעדית של ההורה (אמא חד-הורית, למשל) גדלה המכסה השנתית ל- 12 ימים.

כל הכותרות

כאשר מדובר במחלה ממארת של הילד, חו"ח, גדלה המכסה השנתית ל – 30 יום, ול – 60 יום במקרה של חזקה בלעדית, ובתנאי נוסף (על התנאים הקודמים) - שהעובד עבד אצל המעביד לפחות שנה.

מה דינה של היעדרות מעבודה בשל מחלת הורה?

עובד שלו או לבן זוגו הורה שמלאו לו שישים וחמש שנה, זכאי לשישה ימי היעדרות מעבודה בשנה בשל מחלת ההורה, ובלבד שבן זוגו של העובד לא נעדר מעבודתו בשל אותה מחלה, כאשר "מחלת הורה" מוגדרת בחוק כמחלה הגורמת להיותו "תלוי לחלוטין בעזרת הזולת לביצוע פעולות יום יום" - לבישה, אכילה, רחצה, וניידות עצמית בבית. כפועל יוצא מכך, לא ניתן לזקוף ימי מחלה של עובד בגין טיפול בהורה שנמצא במוסד סיעודי.

מה דינה של היעדרות מעבודה בשל מחלת בן זוג?

עובד זכאי להיעדר מעבודה עד שישה ימים בשנה מחמת מחלת בן זוגו, כאשר הגדרת מחלת בן זוג זהה להגדרת מחלת הורה - היותו תלוי לחלוטין בעזרת הזולת.

יודגש כי כל היעדרות בגין מחלת קרוב משפחה (ילד, הורה, בן זוג) הינה על חשבון מכסת המחלה הצבורה לזכות העובד.

*הערה:

רשימה זו הינה למידע כללי וראשוני בלבד ואינה נועדה בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת. *מאת: עו"ד תומר אלטוס, משרד עו"ד אדורם ושות'.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה