השוק יורד והמניות מתחילות להראות זולות - מה עושים?
ימים לא פשוטים עוברים על המשקיעים מסביב לגלובוס בכלל, וברחוב אחד העם בפרט. ימים בהם גרף הדופק מתחיל להדמות לגרף המעו"ף (או לתמונת הראי שלו לפוטיסטים שבינינו). אלו ימים בהם המשקיעים הלא מתוחכמים מעדיפים לטמון את הראש בחול - פשוט לא להסתכל על המדדים, עד יעבור זעם. הרי כולם יודעים שבסופו של דבר מסתיימות הירידות והמגמה הכללית בטווח הארוך, כך מוכיחה ההסטוריה - היא של עליות.
המשקיעים המתוחכמים, לעומת זאת, מנסים להרוויח מהמצב החדש שנוצר. זאת על ידי הצטיידות באופציות פוט, תפיסת פוזיציות שורט או מעבר למסחר במט"ח. יש ספקולנטים שיעבירו גם ימים שלמים בקניה ומכירה בהפרשים של שניות ויימנעו מהשארת כספם בבורסה בתום יום המסחר. כמובן שאופציה נוספת להרוויח מהמצב החדש היא על ידי ניצול המחירים החדשים בשוק להצטיידות ארוכת טווח במניות. על אופציה זו ברצוני להתעכב.
על פניו, הרבה מניות נראות היום "זולות" ואטרקטיביות במיוחד, לא רק בהשוואה למחירים לפני שבועיים שלושה, אלא גם באופן אבסולוטי בהתחשב בשווי הריאלי של החברות ובפוטנציאל הצמיחה שלהן. אבל האם אכן זה כך? הלא (עם כל הצער שבדבר...) המושג "זול" או יקר בשוק נקבע לא רק לפי ערך הדבר עצמו, אלא בעיקר על פי הביקוש וההיצע, את זה למדנו כבר בשיעור הראשון בכלכלה.
אז מה כדאי לעשות? רבים וטובים ממני נותנים עצות השכם וערב למשקיעים: לקנות, למכור, ובעיקר : "לשבת על הגדר" עד שהתמונה תתבהר. או במילים אחרות: "תנו לנו להצטייד לאט לאט במניות בשוק יורד וחכו. כשהמחירים יעלו, תקנו גם אתם ותעלו לנו עוד את ערך המניה". אפשר גם לא להיות צינים ולהאמין שהכונות בסך הכל טובות - הרי בסך הכל הגיוני שהמקצוענים שכושר הספיגה שלהם גבוה יותר "יעשו את העבודה" כשהסיכון יותר גבוה, ואילו לאחרים עדיף להרוויח קצת פחות אבל גם להסתכן הרבה פחות.
מה שבטוח הוא, שלזהות את קצה הירידות לא ניתן, אולם בהנחה שלא מדובר במפולת, אלא בתיקון, יש בהחלט הזדמנויות קניה בשוק ומי שיידע לזהות אותן יוכל להרוויח הרבה מאוד כסף.
אורי פישמן: לנצל הירידות ולבחור מניות טובות בפינצטה
מנכ"ל בית ההשקעות אור גאפ, אורי פישמן ידע ימים אופטימיים מאלו. כך למשל, בימי מלחמת לבנון השניה, פישמן שב ואמר ללא היסוס, כי הירידות בשווקים מספקות הזדמנויות קניה מצויינות. אולם בתקופה האחרונה פישמן התריע לא אחת מפני המימושים ההולכים וקרבים.
ומה השתנה היום? לדבריו של פישמן, "אנו יכולים לראות שלמרות הירידות יש לא מעט אופטימיות בשוק. מרבית הכלכלנים מעריכים, כי מדובר בתיקון קצר ומהיר ומגמת העליות תחזור על עצמה". זו גם ההערכה שלי", אומר פישמן, אך מדגיש: "השאלה היא מה תהיה עוצמת התיקון. עד היום היינו רגילים לראות תיקונים של 5%-6% בממוצע והפעם יש סיכוי לא מבוטל שהתיקון יכול להיות גם 15%".
עם זאת, הירידות האחרונות הביאו אותנו למצב שונה מזה שהיה לפני שהתחילו הירידות המאסיביות ביום חמישי שעבר. לדבריו, "בהחלט מתחילות לצוץ היום הזדמנויות קניה מצויינות. לא צריך הפעם ללכת רוחבית, אולם ישנן מניות שמתחילות להגיע היום למחירים זולים, וזו בהחלט התקופה שבה אפשר להתחיל לאסוף סחורה". פישמן ממליץ להגדיל אחזקות באופן הדרגתי.
הוא מוסיף, "בתקופה הזו כל הפרמיות נעלמות: פרמיות השליטה, כמו במניות גאידמק נחתכות, פרמיות ניהול טוב כמו בחברת אפריקה ישראל נמחקות, כמו גם פרמיות של השקעה במדינות אטרקטיביות, כמו שאנו רואים בחלק ממניות הנדל"ן. לפיכך הרבה מניות מתחילות לשקף את הערך הכלכלי נטו של החברות, ובתקופה זו יש לבחור בפינצטה מניות שירדו לאחרונה ועשויות להנות לפחות מאחת הפרמיות הנ"ל בעתיד. זו לא משימה פשוטה, מדגיש פישמן, אך שכרה בצדה. הדגש כאמור הינו על סלקטיביות בבחירה ועל השקעה באופן הדרגתי".
מנכ"ל אילנות בטוחה, גיא חכמי: הזדמנויות לטווח ארוך במניות ה-75 שוק המניות בישראל עלה מתחילת השנה עד סוף יוני בכ-25%. לדברי מנכ"ל אילנות בטוחה, גיא חכמי, "המחצית השנייה של השנה לא תהיה דומה ואף לא באותו הקצב, אך אנחנו לא ממליצים לתזמן את שוק המניות אלא להישאר בחשיפות המתאימות ללקוח בראייה ארוכת טווח".
באילו סקטורים כדאי להתחיל לאסוף סחורה? אני שואלת. לדברי חכמי, "בשוק המניות, נוצרות הזדמנויות לטווח ארוך במניות ה-75, ואנחנו ננצל את זה. הסקטורים המומלצים לתקופה הנראית לעין היא מתחום האנרגיה, חברות צריכה בסיסית וחברות דפנסיביות עם תשואת דיבידנד גבוהה ועם מינוף לא גבוה".