האם התנודתיות בדולר תמשך השבוע? סביר שכן
בסיכום שבועי, הדולר נחלש כנגד השקל ב-0.21%, כאשר המסחר במט"ח השבוע היה מאופיין בתנודתיות רבה, זאת בדומה למגמת המסחר בעולם. להערכת כלכלני בנק לאומי, נותני הטון במסחר בשקל-דולר היו הבנקים הזרים שהזרימו/פדו השקעות מהשוק המקומי בהתאם למגמות המסחר בשווקי העולם.
התנודתיות הרבה שרשם הדולר בעולם השבוע באה על רקע התנודתיות בהערכות המשקיעים לגבי חומרתו של משבר ה- Subprime כאשר המשקיעים שהעריכו בחלקו הראשון של השבוע כי המשבר פחות חמור, שינו את הערכתם בהמשך השבוע בעקבות פרסומים שונים שהחזירו את המשבר לכותרות.
ביום שישי פורסמו שורה של נתונים לא מחמיאים על הכלכלה הגדולה בעולם כשכמות המשרות החדשות הייתה נמוכה משמעותית מהצפי ועמדה על 92K ורמת האבטלה עלתה מ 4.5% ל 4.6% זאת על רקע המשבר החריף ביותר בשוק הדיור מזה שש עשרה שנה.
בהמשך היום, הראה סקר ISM שירותים ירידה מ 60.7 לרמה של 55.8 ,נתון זה מצביע על ירידה בתרומתו של מגזר השירותים אשר מהווה את החלק הגדול ביותר בכלכלת ארה"ב ,בהתרחבותה של הכלכלה.
בין היתר, ניתן להזכיר גם את חברת American Home Mortgage Investment שהודיעה כי היא אינה יכולה להמשיך ולממן משכנתאות לרכישת בתים מה שעלול להוביל אותה לממש נכסים וכן את ענקית הבנקאות האוסטרלית Macquarie שהזהירה כי משקיעים בשתיים מקרנות האג"ח שלה עלולים להפסיד 25% מכספם על רקע משבר ה- Subprime בארה"ב.
ומה בעתיד? בבנק לאומי מעריכים כי פעילות הזרים מורגשת כעת ביתר שאת וכל עוד זו תמשך תהיה השפעתה דומיננטית על כיוון המסחר בשקל-דולר. כמו כן, "התנודתיות והעצבנות בשווקים בעקבות החששות ממשבר ה- Subprime עשויה לתרום להמשך התנודתיות בשוק המט"ח", מסכמים בבנק.
בנק הפועלים: המגמה של התחזקות השקל כנגד הדולר צפויה להימשך
השקל נסחר השבוע במגמה מעורבת, בדומה להתפתחות המסחר במטבעות של רוב השווקים המתעוררים. העצבנות במסחר בבורסות ברחבי העולם, כולל בישראל, היוותה את הגורם המרכזי שהשפיע על המסחר בשוק המט"ח הישראלי. העלייה ברמת אי הוודאות גררה ירידה בתאבון של המשקיעים לסיכון, כולל השקעה במדינות מתפתחות. כלומר, ירידות בשוקי המניות גוררות התחזקות של הדולר מול השקל, ועליות בבורסות, תומכות בהתחזקות השקל. לכן, בסיכומו של המסחר השבוע נרשמה עלייה מתונה בלבד בשער הדולר מול השקל.
לטענת כלכלני בנק הפועלים, המסחר בדולר בשוק המט"ח הישראלי יושפע גם בתקופה הקרובה מהתפתחות המסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, מציינים בבנק כי הגורמים התומכים במגמת ההתחזקות של השקל עדיין תקפים, שכן המשקיעים הזרים צפויים להמשיך להשקיע בישראל, על רקע הציפיות כי הכלכלה המקומית תמשיך להפגין ביצועים טובים. בנוסף, בנק ישראל צפוי להמשיך ולהעלות את הריבית השקלית, במיוחד עם הדולר לא יעצור.
"לאור האמור לעיל, אנו ממליצים להחזיק רכיב מט"ח בתיק ההשקעות, בשיעור של כ- 10%, תוך פיזור למטבעות נוספים כגון האירו והליש"ט", מסכמים בבנק.
פינוטק: המשקיעים ישאו עיניים לדברי ברננקי בהכרזת הריבית ביום שלישי
מבית ההשקעות פינוטק נמסר כי עננת אי הוודאות סביב כיוונו של הזוג המשיכה לרחף גם במהלך השבוע החולף כשהשקל נסחר בטווח של 4.3000/4.3500 אל מול הדולר. הירידות החדות באחד העם בתחילת השבוע גררו מימושים מצד משקיעים זרים אשר מכרו את המטבע הישראלי שנחלש עד לרמה של 4.3500. שינוי הכיוון הזמני בבורסות ארה"ב צבע גם את שאר בורסות העולם וביניהם את אחד העם בירוק והחזיר את השקל להסחר סביב הרמות של 4.3150 בהן גם סיים את השבוע.
ביום שלישי תהיה הכרזת ריבית בארה"ב אך לטענתם של כלכלני פינוטק, שוב לא יהיה זה שיעור הריבית, אשר צפוי להיוותר ללא שינוי, שיתן את הטון אלה דברי נגיד הפד בן ברננקי. בפעמים האחרונות נקט ברננקי בגישה מרגיעה כלפי המשבר בשוק המשכנתאות המשני וציין כי אינו מתפשט לשווקים נוספים. השארותו של ברננקי בעמדה זו עשוי לתת מעט אויר לסוחרים בוול סטריט, אך שימוש בלשון חריפה יותר או התראה מפני התרחבותו של המשבר עשויה להמשיך ולטלטל את השווקים מטה בעוצמה.
כעת כשהסבירות לירידתה של הריבית בארה"ב עד לסוף השנה גוברת ולעומתה בגוש האירו מתחזקות ההערכות להעלאת ריבית נוספת, ניראה כי האירו עשוי להגיע אל עבר רמות ה 1.4000 אשר כל כך ציפו להן.
עוד נמסר, כי הימשכות הסערה והירידות בשווקי ההון מעלה את רמת אי הוודאות ופרמיית הסיכון וגורמת לשחקני ה Carry Trade לסגור את הפוזיציות ולצאת מהשוק. מהלך זה מביא להתחזקותם של מטבעות כגון היין והפרנק השוויצרי .ביום שישי ראינו את היין מתחזק עד לרמות של 118.00 ויתכן כי מגמה זו תימשך גם בשבוע הקרוב כלכלנים רבים מעריכים כי רמה של 116.00 כנגד הדולר ו 155.00 אל מול האירו הינה ריאלית ביותר עד לסוף השנה הנוכחית.
בפינוטק מעריכים כי אי היציבות בשווקי ההון מרפה את ידי המשקיעים הזרים מלהשקיע בשווקים מתפתחים כדוגמתה של ישראל ולהשקיע במוצרים סולידיים יותר כגון אג"ח של ממשלת ארה"ב.מהלך זה עשוי להביא להמשך החלשותו של השקל אף מעבר לרמות ה 4.3500. אולם תמיכה מסויימת עשוי לקבל השקל מכך שהדולר חזר להחלש בזירה הגלובלית והמשך מגמה זו עשוי לשמור את המטבע הישראלי בטווח של 4.25/4.35 .
לסיכום, אומרים בפינוטק כי הישארותו של השקל מעל רמות ה 4.3000 יחדשו את החשש מסטיה כלפי מעלה ביעד האינפלציה וילחצו את נגיד בנק ישראל להעלות שוב את הריבית במהלך החודש הקרוב. תחזיות הצמיחה החיוביות והאטרקטיביות היחסית של המשק הישראלי צפויים לעודד את הימשכות זרם ההשקעות הזרות לישראל עם שוך הסערה הנוכחית בשווקי ההון.מהלכים אלו צפויים להעניק תמיכה לשקל אל עבר רמות ה 4.2000.