סקירת המניות השבועית בעולם

בארה"ב – התיקון נמשך, משקיעים נועזים יכולים להתחיל לאסוף מניות.
עינת סקורניק |

התיקון בשווקים נמשך כאשר הטריגר לירידה החדה ביום שישי (המדדים המובילים איבדו כ- 2.5%) היה מורכב מנתוני מאקרו חלשים מאוד (דוח תעסוקה ומדד ה- ISM לסקטור השירותים) ומסיבת עיתונאים של בית ההשקעות Bear Stearns, שניסה למתן את השפעת הורדת תחזית הדירוג של הבנק מכיוון S&P והיה אחד הגורמים להתחדשות הירידות ולסגירה השלילית של המדדים המובילים.

בסיכום שבועי צנח מדד ה- S&P500 ב- 1.8% זה שבוע שלישי ברציפות. מדד ה- Nasdaq, לראשונה מזה 10 שבועות, פיגר אחריו עם ירידה של כ- 2% ומדד ה- Dow Jones הפגין עוצמה עם ירידה מתונה של 0.6%. בסקירה הקודמת, המלצנו לחכות מעט ולא לחזור במהירות לשווקים. בתיקונים הקודמים כשהשוק השורי של השנים האחרונות עבר (פברואר 2007, מאי 2006 וספטמבר 2005) לקח לשוק תקופת זמן של בין שלושה שבועות לחודש וחצי לחזור למסלול, ולא ראינו סיבה מיוחדת לחשוב שהתיקון הנוכחי יהיה שונה במהותו. עם זאת, הירידות האחרונות, שהובילו את רמת המכפילים של מדד ה- S&P500 לשפל, הן בסביבת נקודת המינימום של התיקונים הקודמים (אשר הייתה בשלושתם דומה) ובזהירות אנחנו מעריכים כי זו נקודת כניסה נוחה למשקיעים אגרסיביים לטווח ארוך.

עונת הדוחות ממשיכה להיות טובה (הגידול הממוצע ברווח הוא כבר מעל 11% בחישוב שנתי) והורדת הריבית הצפויה הופכת את המכפילים הנמוכים ממילא לאטרקטיביים עוד יותר. בנוסף, הורדת ריבית בהמשך השנה, אם אכן תתרחש, אף תקל על המשבר בשוק הנדל"ן ובשוק ה- SubPrime. למרות האמור לעיל כניסה לשוק במועד זה אינה חפה מסיכונים, כאשר לדעתנו הסיכון העיקרי בטווח הקצר הוא הודעת הריבית הקרובה של הפד ביום שלישי. נדגיש כי בטווח הארוך יותר, קיים סיכון כי המשבר הנוכחי יתפשט מעבר לתיקון מקומי בשווקים וימשיך להשפיע על השווקים הפיננסים לאורך זמן. לפיכך, אנחנו חוזרים על המלצתנו כי למשקיעים סולידיים מומלץ לחכות לרגיעה ברמת התנודתיות בשווקים, לעלייה ברמת הוודאות, ולתחילתו של גל העליות טרם הכניסה לשוק - ולא לנסות לתפוס את נקודת המינימום. שבירה למעלה של רמת 1475 הנקודות (של מדד ה- S&P500) עשויה להיות נקודת כניסה "בטוחה" יותר. כיום המדד עומד על רמה של 1433 נקודות.

טכנולוגיה – הנסדא"ק שבר את הרצף, סקטור הטכנולוגיה, עוד לא

אמנם רצף 10 השבועות, בהם הציג מדד ה- Nasdaq ביצועים עודפים על מדד ה- S&P500, נקטע השבוע, אך סקטור הטכנולוגיה עצמו המשיך להכות את מדד ה- S&P500 כאשר סקטור טכנולוגיות המידע איבד כ- 1.6%. מהכיוון החיובי בלטה חברת Sun Microsystems, אשר בתחילת השבוע פרסמה דוחות מצוינים ותחזיות אופטימיות (המניה סיימה את השבוע עם ירידה מינורית של 0.2%). עוד בלטה לחיוב חברת Garmin, יצרנית ה- GPS הגדולה בארה"ב, אשר פרסמה דוחות מצוינים והוסיפה לערכה כמעט 24% וחברת CheckFree (עליה שבועית של כ- 20%), חברה המאפשרת תשלום אלקטרוני דרך האינטרנט, אשר נרכשה ע"י Fiserv (איבדה כ- 3.5% השבוע) בתמורה ל- 4.4 מיליארד דולר.

לשלילה בלטה חברת Apple לאחר ששמועות עקשניות בשוק דיברו על כך שהחברה מצמצת את ייצור מכשירי ה- iPhone שלה. החברה איבדה, בתום שבוע סוער ותנודתי במיוחד, כ- 8.3% מערכה. לסנטימנט השלילי במניה תרמו גם שתי תביעות שהוגשו כנגד החברה, האחת בגין הפרת פטנט לכאורה והשנייה בגין זמן הפעולה הקצר של הבטרייה במכשיר ה- iPhone.

פיננסים – ברררר, קר שם בחוץ

ה"כוכב" של השבועות האחרונים, סקטור הפיננסים, ממשיך לככב, למרבה הצער לשלילה. הכוכב הבלתי מעורער של השבוע היה כאמור בית ההשקעות Bear Stearns, אשר גרר מטה, בעקבותיו, את שאר הסקטור. בסיכום שבועי איבד הסקטור כ- 3.8%. רמות המכפילים בסקטור אמנם נמוכות ודוחות החברות הפיננסיות היו ברובם אף מעל התחזיות המוקדמות, אך המשקיעים המבוהלים מדירים רגליהם מהסקטור בעיקר בשל החשש ממה שאינו גלוי - היקף ההפסדים בשוק ה- SubPrime. החשש הגדול הוא כי ההפסדים הכבדים יובילו חברות רבות לירידה ברווחיותן בעתיד ומכאן, המכפיל הנוכחי של החברות הפיננסיות פחות מעניין את המשקיעים. זה המקום להזכיר כי אנחנו ממשיכים להמליץ על חשיפת חסר לסקטור.

כל הכותרות

אנרגיה – הצלילה נמשכת

סקטור האנרגיה הציג ביצועים גרועים עוד יותר השבוע מסקטור הפיננסים כאשר השיל כ- 4.2% מערכו. עיקר הפגיעה נגרמה כתוצאה מהערכות השוק כי המשבר יוביל לפגיעה בצמיחה ובעקבותיה לפגיעה בביקוש לנוזל השחור, אם כי גם הירידה השבועית (ראשונה לאחר 7 שבועות) של 2% במחיר החבית תרמה לא מעט. למרות הירידות הכבדות בסקטור, אנחנו מעדיפים לחכות לנקודות כניסה נוחות יותר להשקעה בסקטור.

בלטו לחיוב – יומם של הדפנסיביים

הסקטורים הדפנסיביים הקלאסיים (תשתיות, מוצרי צריכה ובריאות) בלטו השבוע לחיוב כאשר נסחרו כמעט ללא שינוי. אליהם הצטרף סקטור התקשורת אשר נסחר אף הוא כמעט ללא שינוי תוך שהוא נתמך בדוחות חיוביים של Verizon (1.8% בסיכום שבועי).

אירופה – צפויות ירידות ביום שני

שבוע של דשדושים עבר על אירופה, בעיקר בזכות העובדה שהירידות החדות בארה"ב התרחשו בשלוש השעות האחרונות ביום שישי, לאחר שהבורסות באירופה נסגרו. מאחר והשוק בארה"ב איבד מעל 2% בשלוש שעות אלו, סביר להניח כי אירופה תפתח את השבוע צבועה באדום. חשוב לציין כי השבוע נראו סימנים ממשיים להשפעה הריאלית של משבר הנדל"ן האמריקאי על אירופה. קרנות וחברות אירופאיות לא מעטות חשופות לשוק ה- SubPrime ואין שום סיבה להאמין כי הן לא יאלצו לבצע מחיקות כואבות בשל כך. קרן גידור גרמנית בהיקף של מיליארד דולר, נאלצה לעצור את משיכות הכספים ממנה לאחר שיותר מ- 10% מלקוחותיה, שהיו ככל הנראה מודאגים מחשיפה של כ- 6% של הקרן לשוק זה, ביקשו את כספם בחזרה ובנק גרמני קטן בשם IKB Deutsche Industriebank, אשר חשוף אף הוא לסקטור, צנח השבוע ביותר מ- 40%. למרות שאנו צפויים להמשיך ולראות את השלכות משבר ה-subprime גם באירופה, עדיין יש להדגיש כי סביר להניח שהנזק לגופים אירופאים יהיה מוגבל ביחס לנזק הצפוי בארה"ב. מדד ה- Dow Jones Stoxx600, המדד המרכז את 600 החברות הגדולות ביבשת, איבד השבוע כ- 0.2% מערכו תוך שהוא רושם רצף של שלושה שבועות אדומים.

אנגליה – עליות קלות בצל עונת הדוחות

עונת דוחות מוצלחת עוברת על אנגליה, כמו על רוב העולם, כאשר מרבית החברות ב- FTSE100 האנגלי מכות את התחזיות. מבין המפרסמות בלטה לחיוב חברת התעופה הבריטית הידועה, British Airways אשר הכתה בתחזיות והתחזקה בכ- 3.2% בסיכום שבועי. עוד גרר עניין הבנק השני בגודלו בממלכה,Royal Bank of Scotland (RBS) שסבל לאחרונה מחולשה בעקבות המאבק סביב רכישתו של הבנק הגדול בהולנד,ABN Amro. בסיכום שבועי התחזק הבנק בכ- 1.1% לאחר שנראה היה כי המאבק קרוב לסיומו (בניצחונה של קבוצת RBS) ולאחר שפרסם דוחות חיוביים.

גרמניה – עונת הדוחות יחסית פושרת, המשקיעים דווקא יחסית מרוצים

עונת הדוחות בגרמניה יחסית פושרת כאשר חלק מהחברות מכות במקצת את התחזיות וחלק מאכזבות. עם זאת, ההשפעה על מניות החברות המפרסמות בדר"כ מתונה כאשר בניגוד לארה"ב נראה שהמשקיעים אינם מענישים בחומרה יתרה חברות שמעט אכזבו. ה- DAX איבד השבוע כ- 0.2% מערכו. בצרפת, עונת הדוחות טובה יותר, אך המשקיעים דווקא שלחו את ה- CAC הצרפתי לירידה של כ- 0.8%.

אסיה – יום אחד חלש קלקל את כל השבוע

יום אחד חלש, במהלכו צנח מדד אסיה פסיפיק של מורגן סטנלי בכמעט 3%, "קלקל" שבוע אופטימי למדי. בסיכום שבועי איבד המדד כ- 1.1% מערכו כאשר כמו באירופה, הירידה החדה של המדדים בארה"ב מיום שישי טרם הגיעה לשווקים האסיאתיים. את הירידות הוביל ה- Nikkei225 היפני שהשיל כ- 1.8% מערכו, למרות נתוני מאקרו יחסית מעודדים (בלט לחיוב שיעור האבטלה שירד לרמה של 3.7%). את העליות ביבשת הובילה, כרגיל, סין, כאשר המדדים שם חזרו להתנפח עם עליות שנעו סביב 6%. באופן לא מפתיע בלטו לשלילה המדדים האקזוטיים והמסוכנים בוייטנאם, תאילנד והפיליפינים, כאשר המשקיעים בעולם "בורחים" מסיכון אל עבר ה- Treasuries האמריקאים הבטוחים. אוסטרליה ריכזה עניין לאחר שלמשקיעים התברר כי קרן גידור השייכת לבנק האוסטרלי Macquarie, רשמה הפסדים כבדים. המשקיעים המבוהלים שלחו את מניית הבנק לצניחה חדה של יותר מ- 10%, וירידה של 7.5% בסיכום שבועי.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

מאת: עינת סקורניק - ראש ענף מחקר שוק ההון, מערך ייעוץ בהשקעות, בנק לאומי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה