ארה"ב: 18 בני אדם נעצרו בחשד שניהלו רשת בלתי חוקית להפצה של תרופות דרך האינטרנט
18 בני אדם, ובהם שלושה רופאים ושני רוקחים, מואשמים בניהול שוק שחור לסחר בתרופות, ובסעיפי אישום נוספים - בחשד שניהלו רשת בלתי חוקית להפצה של תרופות באינטרנט, בארה"ב ומחוצה לה. הרשת, שכונתה Affpower, הניבה לחשודים הכנסות של 126 מיליון דולרים ממכירה של תרופות שחייבות במרשם - על פי משרד התובע המחוזי במחוז הדרומי של קליפורניה. כתב האישום שמונה 313 סעיפים הוגש לבית המשפט ב- 27 ביולי ופורסם ביום ה' האחרון.
"המכירה הבלתי חוקית של תרופות שחייבות במרשם ברשת האינטרנט מציבה איום חמור על בריאותם של תושבי ארה"ב שזקוקים לתרופות", אמרה אליס ס. פישר, עוזרת לתובע הכללי בחטיבה הפלילית. "הנאשמים ניצלו לכאורה את הצורך בתרופות וסיפקו אותן ללא בדיקה רפואית, או לאחר בדיקה שטחית, כדי לגרוף הכנסות של מיליוני דולרים".
על פי כתב התביעה, כללו הנאשמים בפרשת Affpower שלושה רופאים, שני רוקחים, עובד אחד בבית מרקחת, מעבד של כרטיסי אשראי ושמונה אנשי אינטרנט. בין החודשים אוגוסט 2004 ויוני 2006 קיבלה הרשת לכאורה למעלה ממיליון הזמנות לתרופות שחייבות במרשם, מכל 50 המדינות של ארה"ב, וההכנסות הסתכמו ביותר מ-126 מיליון דולרים.
כתב האישום בפרשת Affpower כולל, בין השאר, סעיפים של ניהול שוק שחור וקשירת קשר לניהול שוק שחור, הפצה של חומרים שנמצאים בפיקוח וקשירת קשר להפצה של חומרים שנמצאים בפיקוח, הונאה בדואר ובתקשורת אלקטרונית וקשירת קשר לביצוע הונאה בדואר ובתקשורת אלקטרונית, קשירת קשר להלבנת כספים, הפצה של תרופות בלתי ממותגות מתוך כוונה להונות ולהוליך שולל וכן קשירת קשר להפצה של תרופות בלתי ממותגות מתוך כוונה להונות ולהוליך שולל.
"זו דוגמה נוספת לאופן בו אורבים טיפוסים מסוימים לציבור התמים ומוכרים ביודעין תרופות באינטרנט ללא קשר למצב הבריאותי של המטופל וללא שום דאגה לבריאות הציבור", על פי טרי וורמיליון מהמחלקה לחקירות של המינהל האמריקני למזון ותרופות. "הציבור האמין כי המרשמים עוברים ביקורת רפואית, וכי הבריאות נמצאת בראש מעייניהם של הנאשמים, בעוד שבמציאות הם פעלו מתוך מניעים של בצע כסף".
על פי כתב האישום, מכרו החברים ברשת Affpower תרופות מרשם שנמצאות בפיקוח, וגם כאלו שאינן בפיקוח, דרך אתרי אינטרנט רבים, ללקוחות שלא היה ברשותם מרשם. הרשת שילמה לכאורה לרופאים בעלי רישיון, ממדינות שונות בארה"ב וגם מפורטו ריקו, כדי "שיעברו ברפרוף" על תשובות לשאלונים רפואיים דרך האינטרנט, וינפיקו מרשמים על סמך תשובות אלה. בכתב האישום נטען כי הרופאים לא ביצעו שום בדיקות רפואיות או נפשיות לפני שהנפיקו את המרשמים, ולא התקיימו בשום מקרה יחסים מקובלים בין רופא למטופל. בחלק מהמקרים הונפקו מרשמים למרות שמהתשובות לשאלון עולה שהתרופות עלולות לסכן את בריאותו של ממלא השאלון.
עוד צוין בכתב האישום כי בניסיון לחמוק מרשויות האכיפה בארה"ב, מוקמו "המשרדים" של הרשת בקוסטה ריקה והשרתים הוצבו בקפריסין. התשלומים בכרטיסי אשראי עובדו באמצעות חברות ממדינות שונות, ובהן חברת RX Payment מתל אביב, חשבונות הבנק התנהלו ברחבי העולם ורואי החשבון היו מניקוסיה שבקפריסין.
בשבוע שעבר נגזרו 30 שנות מאסר על כריסטופר וויליאם סמית, בן 27, שהפעיל רשת דומה בשם Xpress Pharmacy, בבית המשפט המחוזי של מינסוטה - לאחר שהורשע במכירה בלתי חוקית של תרופות באינטרנט. סמית הורשע בחודש נובמבר האחרון בתשעה סעיפים של קשירת קשר, הפצה בלתי חוקית של תרופות, הלבנת כספים וניהול של "פעילות פלילית מתמשכת".