מבט מלוכסן: סין תחגוג הלילה את הספירה לאחור להפיכתה למעצמה הגדולה בעולם

גיורא אלון מספר כי כך לפחות חושבים הסינים, ומביא נתונים מדהימים על המשקיע הסיני הפרטי שהתפרסמו השבוע בביג'ין. כתבה ראשונה בסדרה...
גיורא אלון |

אם חשבנו שסין מעסיקה את תשומת הלב העולמית והעיניים מופנות מזרחה יותר ויותר, אנחנו צפויים לקבל החל מהיום, ובחודשים הבאים, מנה גדולה ומכופלת מהמבט המלוכסן הזה. 1.3 מיליארד סינים שלא מפספסים הזדמנויות לחגיגות, יציינו מחר (שעון ישראל) את הספירה לאחור לאירוע הגדול של שנת 2008 ואולי של העשור כולו. הספירה לאחור אל עבר ה-8 באוגוסט 2008 בשעה 20:00 בערב (שעון בייג'ין) מתחילה בכ-60 טקסים מרשימים בבייג'ינג ובסין כולה (הספרה 8 הינה סגולה למזל בסין בשל כך שהגייתה דומה למילה "מזל").

אירועי "הספירה לאחור" שמצויינים השבוע אמורים לתת לנו מעט ממה שמצפה בעוד שנה. השיר "We are ready" שייחשף הערב בסין, אמור שלא להשאיר מקום לספק - סין מוכנה, רוצה ומתכוונת להפוך למרכז העולם, לפחות למשך שישה עשר ימים באוגוסט הבא.

אם ובלי קשר למאורע הזה, החגיגה בשווקי המניות הסיניים בעיצומה. מדד שנחאי פתח את השבוע בעליות של 1.5%, תוך שהוא מתנתק מהנעשה בעולם, שובר שיאים ומגיע אל מעבר לרמת 4,600 הנקודות. גם מדד שנז'ן, שמייצג את הבורסה הקטנה יותר, נמצא ברמות שיא. מתחילת השנה רשמו המדדים המובילים עליות בסין של כ-65% ומאז המשברון שפקד את השווקים באפריל-מאי האחרון - נרשמו שם עליות של 20%.

הרשות לניירות ערך הסינית פרסמה השבוע סקר ששופך אור, ולו במקצת, על אופיו והרגליו של המשקיע הסיני הפרטי. על פי הסקר, כ-70% מהמשקיעים מקצים כשליש מחסכונותיהם להשקעה ישירה במניות. גובה תיק המניות של כ-70% אלו הינו למעלה מחצי מיליון יואן (כ-65 אלף דולר).

עוד התגלה, כי 25% מהמשקיעים בסין מוגדרים כ"משקיעים זעירים" עם תיק של כ-10,000 דולר בלבד. למעלה מ-10% מהמשקיעים טענו, כי כל חסכונותיהם מושקעים במניות. הציפיות של המשקיע הממוצע ממשיכות להרקיע שחקים כאשר 60% מהמשקיעים מצפים לתשואה דו-ספרתית עד האולימפיאדה. ממוצע מספר חשבונות המסחר שנפתחים מידי יום מתחילת 2007 חצה את קו ה-100,000.

חגיגת "הספירה לאחור" שתחל הערב בכיכר טיינאנמן ישכיחו מעט את הדיונים והמאמרים שעסקו בבועה הפוסט-אולימפית. הדיבורים על משבר כלכלי שיבוא לאחר המשחקים עולים וחוזרים מידי פעם, אם כי האופטימיות החדשותית, מסימני ההיכר הבולטים של התקשורת בסין, לא מאפשרים לדיבורים מאין אלו לתפוס מקום ראוי.

בראיון שנערך לפני מספר ימים עם פרופ' Li Yining בעיתון הנפוץ People's Daily, טוען Yining כי החששות מהבועה הפוסט אולימפית מוגזמים. לדבריו, הגורם המרכזי לצמיחה הסינית איננו המשחקים האולימפיים אלא ההשקעה המאסיבית של המדינה בתשתיות ובטכנולוגיה והביקושים ההולכים וגדלים בשל עלייה ברמת החיים המקומית והעולמית. אלו מבטיחים המשך צמיחה גם לאחר המשחקים.

ההשפעה החיובית של האולימפיאדה, בשל השיפור הניכר במערכת הבנקאות והביטוח ובענפי התיירות והתחבורה, תהיה לדעתו גדולה הרבה יותר מן ההשפעה השלילית הנקודתית של הפרוייקטים שיסתיימו עם תום המשחקים. Yining הוסיף ואמר שהסכנות שאורבות יכולות להגיע דווקא מהגורמים הפחות "מתוקשרים", כגון המגזר החקלאי בסין, שהכנסותיו אינן גדלות בקצב מספק והביקוש הגובר למשאבים וחומרי גלם שזורמים למדינה.

בנוסף, יש לזכור את האירוע הנוסף שמצפה לנו בסין בסוף העשור. הפעם בשנחאי. קצת פחות בכותרות, אבל בכל זאת - תערוכת World Expo שתפתח ב-1 במאי 2010 ותימשך מספר חודשים, מהווה אירוע מרשים וגרנדיוזי בכל קנה מידה - עם השקעה של למעלה מ-3 מיליארד דולר. לשם השוואה באולימפיאדה הושקעו כ-2 מיליארד דולר באופן ישיר (במתקנים ובאיצטדיונים) ולמעלה מ-20 מיליארד דולר במערכות התחבורה, שדה התעופה החדש והתשתיות הטכנולוגיות.

בניגוד למשבר הנוכחי בשווקי העולם שפסח על סין, עניין עולמי אחר זוכה לתשומת לב גם בקרב הכלכלנים הסיניים והוא סכנת האינפלציה המקומית. מדד המחירים לצרכן עלה מתחילת השנה ב-3.2%, הגידול המהיר ביותר ב-3 השנים האחרונות. ריבית הבסיס של הבנק המרכזי כבר הועלתה לפני כשבועיים, בפעם השלישית השנה, לרמה של 3.33% (הפקדה) ו-6.84% (הלוואה) ויותר יותר קולות קוראים לבנק המרכזי ולממשלה להילחם באינפלציה ועכשיו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה