בקרוב בישראל: קופת חולים חמישית
נמאס לכם מקופת החולים שלכם, ואתם לא מוצאים ברירה אחרת? אם כך, בשורה טובה - הממשלה אישרה היום הקמה של קופת חולים חמישית בישראל. הקופה תורכב מבתי חולים ציבוריים, שישתמשו בתשתיות הקיימות של בתי החולים, ויצאו גם למרפאות בקהילה. ההחלטה התקבלה במהלך דיון שערך הקבינט החברתי כלכלי בראשות שר האוצר, רוני בר-און, בו אישרו חברי הקבינט שורה של הצעות שהגיש שר האוצר במסגרת תקציב 2008.
מאז חוק ביטוח בריאות ממלכתי בשנת 1994, פועלות בישראל ארבע קופות חולים. כיום, חולשות שתי קופות החולים הגדולות ("מכבי" ו"כללית") על כ-80% מכלל השוק. באוצר חשו כי הימצאות של ארבעה מבטחים קבועים במשך זמן כה רב, פוגעת ביכולת הבידול של הקופות וביכולת התחרות בשוק.
במשרד האוצר ציינו כי כראיה לכך עומד כיום היקף המעברים בין קופות החולים על כ-1% בשנה בלבד. "היעדר תחרות בשוק פוגע בתמריצי התייעלות קופות החולים", מסר גורם בכיר במשרד האוצר, "ועלול להביא לבזבוז המשאבים הציבוריים המועברים לקופות החולים, ולפגיעה ברמת השירותים למבוטחים". את היוזמה הובילו במרכז הרפואי "שיבא". "זו תהיה קופת חולים של בתי החולים הציבוריים, שאינם נמצאים כיום במסגרת של קופות החולים הנוכחיות, ויחליטו להצטרף למיזם", מספר פרופסור שלמה נוי, סמנכ"ל למחקר ופיתוח במרכז הרפואי שיבא. "קופת החולים תעבוד תוך ניצול נכון של תשתיות בתי החולים, מה שיגביר את אפשרויות הבחירה של האזרחים". קופת החולים החדשה תידרש להציג לשר הבריאות תוכנית, אשר תבטיח את השגת מטרות הקופה בהתאם לעקרונות חוק ביטוח בריאות ממלכתי. היא תתחייב לכלול אחזקה של חברת בת מנהלת, אשר תשא בניהול והפעלה של מרכז רפואי, באמצעות שימוש יעיל בתשתיות קיימות, ומיצוי פוטנציאל כוח האדם המצוי כעת בבתי החולים הכלליים.
חלק מהתנאים להכרה בקופה יהיו: רישומם של לפחות 40 אלף מבוטחים בקופה עד תום השנה הראשונה לפעילותה, ו-130 אלף מבוטחים לפחות, עד תום השנה השלישית. כאמור, מטרה הקמת הקופה היא לעורר לתחרות שתוביל לשיפור השירות, קיצור זמני התורים לרופאים, מומחים ולניתוחים מתוכננים. בנוסף, המטרה היא ליצור מצב בו יהיה למבוטחים בקופה יותר אפשרויות בחירה בין בתי חולים.
"אם צריך תחרות אז בבקשה - קדימה תחרות" אמר היום שר הבריאות, יעקב-בן יזרי. "עכשיו תוקם ועדה במשרד הבריאות שתקבע את הכללים לקופה, ותקפיד על כך שימלאו אחר הוראות החוק. למשל, הקופה צריכה להקיף בפריסה את כל אזרחי מדינת ישראל, ולדאוג שלא תהיה אפליה של אזרחים. כך, רק אחרי שיקומו יזמים, ורק אחרי שנוודא כי הם עומדים בתנאים, תוקם הקופה. מים רבים עוד יזרמו עד שזה יקרה".
במשרד האוצר מעריכים כי מדובר במהלך של שנה עד שנה וחצי, עד אשר תאושר תוכנית ההקמה, וקופת החולים אכן תוקם. לפיכך, אם אינכם מרוצים מקופת החולים שלכם, אל תמהרו לבטל את החברות, אך גם אל תסתפקו במועט. לאתר NRG מעריב