D&B ומנהלי הרכש: מדד מנהלי הרכש עלה ביולי ב-1.6%
נמשכת ההתרחבות בפעילות היצרנית במשק הישראלי. כך עולה ממדד מנהלי הרכש שנערך על ידי חברת דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש. מדד מנהלי הרכש בחודש יולי עלה זה החודש ה-20 ברציפות ועמד על 59.2% לעומת 57.6% בחודש הקודם. מרבית רכיבי המדד מראים ביולי על המשך ההתרחבות. כלכלני המדד מעריכים כי בטווח של החודשיים הקרובים, על פי קו המגמה של המדד, ועל פי פרמטרים נוספים, תמשך מגמת ההתרחבות של המגזר היצרני בישראל.
עם זאת בטווח הארוך, מעריכים הכלכלנים כי קיימת סכנה שמשבר המשכנתאות בארה"ב יגרור האטה בשוק האמריקאי שתשפיע באופן ישיר גם על המגזר היצרני בישראל. משבר המשכנתאות בארה"ב משפיע עתה על שווקי ההון בעולם ובישראל. בארה"ב נעשים מאמצים לצמצם את ההשפעה של המשבר בשוק המשכנתאות על ידי הורדת הריבית ופעולות נוספות , אולם באם פעולות אילו לא יצליחו, והמשק האמריקאי יקלע להאטה, ההשפעה על המגזר היצרני בישראל, כמגזר מוטה ייצוא, תהיה מכרעת.
מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר רחב שעורכים B&D – דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל. המדד, המתפרסם בפורמט אחיד ברוב המדינות המתועשות, בודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד. כאשר ערך המדד נמצא מעל קו 50% הדבר מעיד על מגמת התרחבות במשק היצרני בישראל, וכאשר ערך המדד נמצא מתחת לקו ה- 50% הדבר מעיד על האטה במשק היצרני הישראלי.
בחינת רכיבי המדד בחודש יולי מראה כי כל רכיבי המדד, למעט רכיב - זמני אספקת ייבוא, העידו על התרחבות של המשק. יש לציין שהמשמעות של האטה ברכיב זמני אספקת הייבוא הוא קיצור זמני האספקה.
רכיב הביקושים המקומיים עומד ביולי על ערך של 59% , ירידה של 1.3% לעומת חודש קודם. ההתמתנות בהתרחבות של הרכיב מוסברת , בין היתר, בירידה בצריכה המקומית בתקופת החופש הגדול.
רכיב הביקושים לייצוא עומד בחודש יולי על 58.9% עלייה של 0.3% לעומת חודש קודם. רכיב תפוקות הייצור עומד בחודש יולי על ערך של 64.4% ירידה של 0.4% לעומת חודש קודם , ירידה מזערית, המושפעת, כנראה, מהשפעת החופש הגדול. רכיב התעסוקה, המעיד על העסקת עובדים במגזר היצרני בישראל עומד החודש על ערך של 62.1% לעומת 60.8% בחודש הקודם, עלייה של 1.3%. מבחינת מחיר חומרי הגלם, ערך הרכיב החודש עומד על 70.2% עלייה של 4.2%. רכיב כמות הרכישות למלאי עלה החודש ב- 10.8% . ברכיבי מלאי מוצר מוגמר ומלאי חומרי גלם נמשכת החודש מגמת ההתרחבות .
מדד מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה
המגמה המקומית היא חלק ממגמה גלובלית של התרחבות הפעילות היצרנית. מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי המשק היצרני האמריקאי והמשק היצרני האנגלי המשיכו גם ביולי להימצא במגמת התרחבות. בעוד המשק האמריקאי חלה החודש התמתנות במגמה, במשק האנגלי חלה התעצמות משמעותית במגמת ההתרחבות. המדד האמריקאי עומד ביולי על ערך של 53.8% לעומת ערך של 56.0% שנמדד בחודש הקודם, כאשר כל הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד נמצאים החודש בהתרחבות (מעל 50%). המדד האנגלי עומד על 55.7% לעומת ערך של 54.3% שנמדד בחודש הקודם, כאשר גם הרכיבים החשובים והמרכזיים של המדד ממשיכים להימצא החודש במגמת התרחבות, זהו הערך הגבוה ביותר שנמדד במהלך השלוש וחצי השנים האחרונות.