בכנסת התקיים דיון בחפציבה ומי לא בא?... שר השיכון

הוועדה המיוחדת של ועדת הכספים וועדת הכלכלה דנה בהודעת הכונס של חפציבה, עו"ד שלמה שחר לבית המשפט, כי לא יהיה מנוס מפירוקה של החברה
שי פאוזנר |

כונס הנכסים הרשמי של חברת חפציבה, עו"ד שלמה שחר, גילה היום (ה') כי הבהיר לבית המשפט המחוזי שככל הנראה לא יהיה מנוס מפירוק חברת הבנייה הקורסת. את הגילוי מסר בישיבה משותפת של ועדת הכספים וועדת הכלכלה, שקיימו דיון מיוחד בהיבטים הציבוריים של התמוטטות חברת הבניה. הכונס מסר כי הכין דו"ח המפרט את תמונת המצב של קריסת החברה והוא פורסם באתר האינטרנט של משרד המשפטים. במרכז הדו"ח ניצב מימצא שלפיו חמש מאות רוכשי דירות בחברת "חפציבה", בהיקף של 300 מיליון שקל - אין להם ערבות בנקאית כלל.

במהלך סקירתו גילה עוד כונס הנכסים, כי הוצע לבנקים לבוא ולהשתתף בהשלמת יחידות הדיור אלא שחלק בלבד מהבנקים הביעו נכונות – ולפיכך ירדה ההצעה הזו מן הפרק. עוד גילה כי אמנם מתוך 7 מציעים לרכוש את "חפציבה" היה רק אחד מהמציעים בעל הצעה רצינית, אולם, הוא הציע ערבות בגובה של 35% בלבד. לפיכך, סיכם עו"ד שחר, כי האלטרנטיבה שנותרה היא ללכת לפירוק "חפציבה" והדבר הובהר לבית המשפט. במהלך דבריו ציין הכונס כי עמד במו"מ עם מייסד חברת "חפציבה" מרדכי יונה, במטרה לברר עימו אפשרויות פתרון, אולם הדבר לא יצא לפועל. מרדכי יונה דיבר עם הכונס על הקשיים הרבים למציאת פתרון, אך פגישה שנקבעה עימו לא התממשה לרגל "סיבות בריאות". "ככל הנראה משם לא תבוא הישועה", סיכם עו"ד שחר. כל זאת פירט כונס הנכסים בהדגישו כי כדי להמשיך את מצב ההקפאה נדרש מי שיממן זאת – וכרגע אין גוף המוכן לממן.

הוועדה המשותפת לוועדת הכספים ולוועדת הכלכלה עסקה במשך כשלוש שעות בהתמוטטות חברת "חפציבה", תוך שנסקרו בפניה חלקית בלבד מצוקות רוכשי הדירות. מיכל כץ, שרכשה דירה באפרת, סיפרה בקול בוכים, כי אם הרוכשים לא יקבלו סיוע מיידי הם יפלו בזרועות רשויות הרווחה. היה זה דיון שני לשתי הועדות, שקיימו בנפרד דיון קודם בשבוע החולף. בפני הועדה הופיעו רק נציגים של שני בנקים בלבד מתוך נציגי כל הבנקים שזומנו. נציגי בנק הפועלים הודיעו שהם נוטלים על עצמם אחריות לכל רוכשי הדירות שאותם מלווה הבנק. לעומת זאת לא מסר הבטחה כזאת נציג בנק לאומי. בועדה התעורר זעם רב על כך שנציגי יתר הבנקים נעדרו ולא הופיעו לישיבה על אף שקיבלו הזמנה.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ סטס מיסז'ניקוב, הודיע, בסיכום הישיבה, כי ועדת הכספים תקפיא מעתה ואילך אישור להעברות תקציביות של משרד השיכון בועדה. זאת, עקב העדרותו הבולטת של שר השיכון, זאב בוים, שאף לא טרח לשגר נציגים מטעם משרדו לישיבת הועדה המשותפת.

לדברי יו"ר ועדת הכספים "הבזיון של העדרות שר השיכון הוא גדול ולכן יוקפא אישור להעברות תקציביות מטעם משרד השיכון בועדה". כמו כן, הוסיף, נקרא משרד האוצר להקפיא הענקת רשיונות לייעוץ פנסיוני וביטוח חיים לבנקים הבינוניים והקטנים. "הבנקים לא יכולים לבוא לכנסת רק כדי לקבל זכויות, כדוגמת ייעוץ פנסיוני וביטוח חיים, אלא הם צריכים גם לתת", הבהיר יו"ר ועדת הכספים. יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ גלעד ארדן הודיע לסיכום, כי "שום חוק מטעם משרד השיכון לא יועלה לדיון בעתיד בועדת הכלכלה עקב העדרות שר השיכון".

הוא אף קרא לבנקים להגיש עד יום ב' דו"ח מצב מפורט לגבי הפרוייקטים באתרי הבנייה של "חפציבה", בהתאם לבקשות שהופנו מטעם הכונס. לסיום הבהיר ח"כ ארדן, כי הכנסת תקדם חקיקה לגבי החמרת הדין הפלילי כלפי יושבי ראש והמנכ"לים של הבנקים. "הכנסת חייבת להתאחד ולפעול כגוף מפקח כלפי הממשלה והבנקים – ורק כך תהיה יכולת לבצע את השינוי הנדרש כדי להמנע ממפולת דומה בעתיד", חתם דבריו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה