הפד מוריד את ריבית הניכיון ב 0.5%

הבורסות בארה"ב הקטינו ביום שישי משמעותית את ההפסדים אשר נצברו במהלך השבוע לאחר שהפד הודיע כי יוריד את ריבית הניכיון מרמה של 6.25% ל 5.75%.

ריבית הניכיון הינה הריבית אשר אותה גובה הפד מהבנקים. בפירסום לעיתונות נמסר מהבנק המרכזי של ארה"ב כי "מצבם של השווקים הפיננסים התדרדר, בנוסף, לחנק אשראי ולעליה ברמות אי הוודאות יש פוטנציאל לרסן את הצמיחה הכלכלית" אי לכך בכדי להקל על שוק האשראי הוחלט על המהלך הנוכחי של קיצוץ ריבית הניכיון. מהלך זה נסך אופטימיות בקרב המשקיעים כי משבר שוק המשכנתאות המשני בארה"ב ירוסן והווה זרז לעליות בכל המדדים המובילים.

הדולר לא איחר להגיב להכרזה ונחלש אל מול העיקריים לאחר שגברו הערכות המשקיעים כי מהלך זה של הפד מכין את הקרקע לקיצוץ הריבית, יתכן כבר בחודש ספטמבר. בשוק נישמעים קולות כי אנו אף עשויים לראות את הריבית בארה"ב יורדת בכ 0.75% עד לסוף השנה. עם התאוששותן של בורסות ארה"ב חזרו גם בורסות אירופה לעלות והניעו את המשקיעים מהדולר אשר נחשב לחוף מיבטחים בתקופות של ירידות חדות בשוקי ההון, אולם יש לזכור כי הספקולציות על הורדת ריבית מסתמכות בעיקר על המשבר הנוכחי אשר הונע בעיקרו מסיבות פסיכולוגיות ולא גובה בנתונים כלכליים משמעותיים אשר הצביעו על האטה בצמיחה העולמית. בנוסף, הלחצים האינפלציונים נותרו בעינם כשמחירי הנפט נותרים גבוהים וחלה עליה במחירי מוצרי המזון הבסיסיים. עובדות אלו ממזערות את האפשרות של קיצוץ הריבית בתקופה הקרובה, בפרט אם ניקח בחשבון את גישתו הניצית של הפד כלפי האינפלציה. במידה וימשיכו בורסות אירופה לרכב על הגל הירוק והחששות מפגיעה בצמיחה של גוש האירו יתפוגגו אנו עשויים לראות את הדולר נחלש בצורה משמעותית אל מול האירו זאת על רקע הצפיות כי הריבית בגוש תועלה בחודש ספטמבר לרמה של 4.25% .

הנתונים אשר ירכזו את מרבית תשומת לב המשקיעים בשבוע הקרוב יכללו את סקר ה ZEW בגרמניה אשר יעניק תחזית לגבי כיוונה של הכלכלה הגדולה בגוש האירו. בארה"ב אנו נקבל מדד משמעותי לפעילות התעשייתית עם פירסום הזמנת מוצרים ברי קימא. בבריטניה יפורסם התמ"ג הרבעוני אשר צפוי להצביע על צמיחה יציבה של 0.8%.

השבוע יכריז הבנק המרכזי ביפן על שיעור הריבית אשר צפוי להיוותר ללא שינוי ברמה של 0.5%. המטבע היפני היה הבולט ביותר בתנודתיותו והתחזק בעוצמה אל מול שלל המטבעות העיקריים כתוצאה מהירידות בשוקי ההון. עם העליה בתנודתיות וכתוצאה מכך בפרמיית הסיכון כשברקע נימשכות ירידות השערים בבורסות העולם סגרו שחקני Carry Trader רבים את פוזיציות המכירה כנגד היין והעלו את הביקוש למטבע היפני בחדות.

מזה תקופה ארוכה התבטאו גורמים רשמיים ביפן כנגד היקפי המסחר של שחקני ה Carry Trade והתעלמותם מהסיכון הכרוך בכך. היקפי המסחר של אותם שחקנים התבהרו על רקע מהלכו הדרסטי האחרון של היין כשהגורם העיקרי למהלך זה הינו יציאתם של שחקנים אלו מהשוק. במידה ותרד מעט התנודתיות בשוק והבורסות אכן ימשיכו לעלות אנו צפויים לראות חזרה של מסחר ה Carry Trade אשר עשוי להחליש את היין חזרה לכיוון ה 117.00 ו 160.00 אל מול הדולר והאירו בהתאמה כבר בשבוע הקרוב.

על אף שהפגין הדולר עוצמה במהלך השבוע והתחזק אל מול מרבית המטבעות הוא נחלש אל מול השקל. ניתן להסביר את כוחו של השקל בנתוני המקרו החיוביים של ישראל כגון: עודף בחשבון השותף, הגידול בצריכה הפרטית ובהשקעות וירידה באבטלה. נתונים אלו מקרינים יציבות ומאותתים כי המשק צפוי להמשיך ולצמוח בשיעור יחסית גבוה, עובדה ההופכת אותו לאטרקטיבי בעיני משקיעים זרים המעלים את הביקוש למטבע הישראלי. סיבה עיקרית נוספת הינה צפיות המשקיעים להמשך העלאות ריבית על ידי בנק ישראל. עובדה ידועה היא כי המחירים בשווקים הפיננסים מגלמים ציפיות עתידיות ומרבית ההערכות מיעדות את ריבית בנק ישראל לעלות לרמה של 4.25% עד לסוף השנה.

כל הכותרות

נתוני האינפלציה האחרונים מעניקים בסיס נוסף להערכות אלו. במידה והמגמה השלילית בבורסות העולם בשבועות האחרונים תשמור על המומנטום מיום שישי ותישאר חיובית צפוי אחד העם להיצבע גם הוא בירוק ולהעניק תמיכה נוספת לשטר הישראלי. את השבוע סגר השקל ברמה של 4.2180 אל מול הדולר פריצה של רמת ה 4.2000 עשויה להוביל את הזוג לרמה של 4.1800 בימים הקרובים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה