שוק המטבעות: התהפכות במגמות המסחר בעקבות מהלך ה- Fed

רון אייכל אסטרטג ראשי באי בי איי מעריך, כי הפחתת ריבית ה- Discount ולא הפחתה של ריבית ה- Fed Fund לא תגרום לשינוי מהותי בשווקים והמהלך בבסיסו הוא סימלי בלבד
רון אייכל |

עד ליום ו' התנהל שבוע המסחר במטבעות בעולם על רקע החשש המתגבר מפני היווצרותו של משבר אשראי בארצות-הברית והתפשטותו לעולם.

כך במהלך המסחר רשם ה- USD התחזקות רצופה למדי כנגד המטבעות המרכזיים, להוציא את הין היפני. ה- JPY התחזק כנגד ה- USD במיוחד בהשפעת שחקני האסטרטגיות במטבעות שככל הנראה קיצצו באסטרטגיות. עם ההכרזה על הפחתת ריבית ה- Discount Window התהפכה מגמת המסחר וה- USD החל להיחלש. הבנק המרכזי באמריקה כי הוא מפחית ב- 50 נ"ב את ריבית ה- Discount Window לרמה של 5.75% להלוואות למשך 30 יום שהן יקרות ב- 24 נ"ב מריבית ה- Libor הדולרית לחודש (5.51%). למהלך זה שלוש מטרות מרכזיות: (1) למנוע בעיית נזילות בשווקים, כלומר לאפשר לכל גוף פיננסי לגייס הון לטווח קצר, אם כי במחיר יקר ממחיר השוק ; (2) לייצר את ריביות ה- Libor הדולריות שעלו בימים האחרונים ; (3) להביא לרגיעה, להראות שה- Fed שולט בעניינים.

הפחתת ריבית ה- Discount ולא הפחתה של ריבית ה- Fed Fund הרשמית מצביעה על כך שב- Fed חושבים שהבעיה היא זמינות הכסף ולא מחירו. כלומר ב- Fed מעוניינים לאפשר את הנגישות לכסף, אך לא להפחית ממחירו. יתר על כן, האי-ודאות המרכזית שעל ה- Fed להתמודד איתה היא הכלכלה הריאלית ולא הצרה של הענף הפיננסי. ככל הנראה, ב- Fed גברה ההערכה כי האירועים האחרונים יתורגמו לפחות בחלקם לכלכלה הריאלית. מהלך הפחתת ריבית ה- Discount מאותת לשווקים כי הפחתת ריבית אינו המהלך הדרוש כרגע. אך, ובצדק, הסבירות כי ריבית ה- Fed Fund תופחת בפגישה הקרובה או לפחות עד סוף השנה עלתה משמעותית. כמו כן, להערכתנו, אם ב- Fed יוחלט לנקוט בגישת הפחתת הריבית זו לא תהיה 25 נ"ב בלבד, אלא 50 נב" או 75 נ"ב, בכדי לשנות את כללי המשחק באחת.

התפתחות מעניינת, כאמור, הייתה בשבוע המסחר האחרון בשוק ה- USDJPY. המטבע היפני אשר רק לפני כחודש נסחר בשער של 122 ל- USD רשם בחודש האחרון התחזקות מהירה תוך שהוא מגיע השבוע לרמת שיא של 111.62 ל- USD, ייסוף של כ- 9% בחודש. גם כאן, התהפכה מגמת המסחר. לאחר רגע ההודעה של ה- Fed החל המטבע להיחלש.

הואיל ולהערכתנו, מהלך ה- Fed הוא סמלי בעיקרו ואין בו כדי לשנות שינוי מהותי את המגמות המרכזיות בשוק הנדל"ן או הפיננסי האמריקאיים, פוטנציאל התחזקות הין היפני, בטווח הקצר, עוד עומד בעינו. עם זאת, הואיל וישנה אי בהירות לגבי ריבית ה- Fed צפוי המסחר בשוק המט"ח להישאר תזזיתי ולהיות מושפע, אולי יותר מתמיד, מכל דיווח אשר יעיד על כיוונה של הריבית.

בסיכום שבועי רק 2 מטבעות מתוך 16 מטבעות הסחר המרכזיים רשמו התחזקות כנגד ה- USD. הין היפני התחזק בשיעור של 3.52%. הדולר הטאיווני התחזק ב-0.2%. מבין המטבעות שנחלשו כנגד ה- USD נציין את הדולר הניו-זילנדי (6.4%), הדולר האוסטרלי (5.5%) והריאל הברזילאי (3.7%).

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה