מבט מלוכסן: איטריות, אינפלציה וזיהום אוויר בסין

האם מספר הרכב שלך זוגי או אי זוגי ? מה זה משנה ? תלוי אם אתה גר בבייג'ינג. וגם על רכישה של ETF להשקעה בסין בבורסה האמריקאית
גיורא אלון |

נפתח בסיפור קטן ומעניין שממחיש ולו במעט את הפשטות ה"קומו-קפטיליסטית" של החלטות וביצוען ע"י השלטונות. האם מספר הרכב שלך זוגי או אי זוגי ? מה זה משנה ? תלוי אם אתה גר בבייג'ינג. בעוד שאצלנו מדברים על אגרות גודש בתל אביב ועוד "פטפוטים סביבתיים" בבייג'ינג מתקיים בימים אלה ניסוי אמיתי שמטרתו הרשמית לבדוק את השפעתם של שלשה מיליון הרכבים הרשומים בעיר על איכות האוויר.

במשך 4 הימים הקרובים (כולל סופ"ש שכבר עבר) יוכלו לנסוע בכבישי העיר רכבים בעלי מספר אי-זוגי בלבד בימים שישי וראשון ורכבים בעלי מספר זוגי בלבד בימים שבת ושני. קצב גידול במספר הרכבים בעיר כבר חצה את קו ה- 1000 ביום והסינים מחפשים פתרונות גם לעומסי התנועה וגם לזיהום האוויר. כמובן שבמסגרת הניסוי תוגברו באופן מהותי האוטובוסים והרכבות התחתיות ובהחלט יתכן שהמבחן הזה יהפוך להמלצה ליישום בתקופת המשחקים האולימפיים.

ובחזרה לכלכלה. כותרות סופ"ש בסין מבליטות את הערכת כלכלני ה- OECD כפי שפורסמו השבוע לפיהן סין עשויה לעקוף את ארה"ב ולהפוך ליצואנית השנייה בגודלה בעולם אחרי גרמניה. סך היצוא מתחילת 2007 כבר חצה את קו ה-500 מיליארד דולר והוא רחוק רק באחוזים בודדים מהיקף היצוא האמריקאי. אבל את כלכלני סין ממשיכה להדאיג האינפלציה והלחץ על הבנק המרכזי להעלאה נוספת של הריבית (רביעית במספר בשנה הנוכחית) גדל. בשל העלייה באינפלציה הריבית הריאלית על ההפקדות הינה שלילית והתמריץ לחיסכון לא קיים. אולם המלחמה באינפלציה יכולה לבוא גם מכיוון נוסף. בימים האחרונים פורסמו דיווחים על חקירות מצד הרשויות כנגד חברות יצרני הנודלס בחשד לקרטל ולתיאום מחירים שגרם לעליית מחירים בשיעור של עשרות אחוזים.

קולות רבים בסין נשמעים לאחרונה כנגד יצרני וספקי המזון שמעלים מחירים ללא כל אבחנה ואכן הקפיצה המשמעותית במדד יולי היתה במחירי המזון בשיעור של 15.4% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. גם ענף הנדל"ן מספק דלק למדורת האינפלציה עם עלייה של 7.5% בשנה האחרונה במחירי הדירות ב- 70 הערים הגדולות בסין. לאחרונה אישרה הממשלה הקצאה של 6 מיליארד דולר לבניית מערכת מגורים למעוטי יכולת שאמורה, ע"פ התוכניות, לספק מגורים זולים ל-10 מיליון איש עד שנת 2010.

בשוק ההון אישר הרגולוטור הסיני בשבוע שחלף את התוכנית להרחבת שוק החוזים העתידיים על מדד CSI300 הכולל מניות מסוג A תוך מתן היתר להשתתפות גופי ההשקעה הזרים המורשים. נכון להיום רק גופים סיניים רשאים לעסוק במסחר בחוזים עתידיים ובנגזרים. אין ספק כי ההחלטה עשויה לקדם פעילות נגזרים ענפה גם בסין ולשכלל את השוק. כמו כן נראה כי גם הגבלות נוספות בכל הקשור להיקף ההשקעות של גופי ההשקעה הזרים יופחתו בקרוב. שחקני המעו"ף שלנו יכולים להכין את הויזה בשגרירות הסינית בתל-אביב.

הבורסות עצמן סיימו את שבוע המסחר שחלף בירידות שערים בהשפעת הנעשה באסיה ובעולם. מדד שנחאי רשם ירידה של כ-2% בסיכום שבועי, לא רציני יחסית לנעשה בעולם, אולם ביומיים האחרונים הוא ירד ביותר מ-4%. את הירידות הובילו שני הבנקים הגדולים, בנק התעשייה ובנק סין, שניהם בבעלות הממשלה ויחד איתם 10 הבנקים הנוספים המשתייכים למדדים המובילים.

המשקיעים בישראל מכירים את ההשקעה בסין באמצעות תעודות הסל הנסחרות בבורסה בת"א אולם דרך נוספת להיצמד לשוק הסיני הינה באמצעות רכישה של ETF בבורסה האמריקאית. בחרנו להציג כאן שלושה ניירות כאלו.

סימול : PGJ מדובר ב- ETF שאיננו משקיע ישירות בסין אלא בחברות אמריקאיות שמרבית הכנסותיהן הינן ממכירות לרפובליקה הסינית. PGJ עוקב אחר מדד Halter USX China שכולל למעלה מ- 50 חברות כאלו. סימול : GXC מכשיר חדש יחסית מבית S&P ו – CityGroup . כאן ההשקעה הינה בחברות סיניות המשתייכות למדד BMI הכולל את החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר (Body mass Index).

סימול FXI: מבית iShares. FXI הוא הקרוב ביותר לתעודות הסל המוכרות בישראל (קסם ומבט). הוא עוקב אחר מדד FTSE CHINA 25 הכולל חברות סיניות הנסחרות בהונג-קונג ובשל כך מותרות לאחזקה ע"י משקיעים זרים.

השוואת ביצועים מלמדת שאין הבדלים מהותיים ביניהם. מתחילת השנה ועד אמצע יולי נרשמו עליות של כ- 25% ברוב המכשירים הללו אולם גל הירידות הנוכחי קיזז כמחצית מהתשואה הזו. בהסתכלות על השנה האחרונה רשמו PGJ ו- FXI תשואה של למעלה מ- 70%.

ההשקעה במכשירים פיננסיים הצמודים למדדים הראשיים של סין, מדד שנחאי ומדד שנז'ן וכן מדד CSI 300 עדיין לא אפשרית למשקיעים זרים.

אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או ניירות המוזכרים כאן. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה בלבד והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה