ח"כים ערביים: לא נשחזר את כ"ט בנובמבר

בכנסת מתכננים לשחזר את ההצבעה באו"ם על תוכנית החלוקה שבעקבותיה קמה המדינה. אך הח"כים הערביים מודיעים כי הם יחרימו את האירוע. "ההחלטה הביאה לקטסטרופה לפלשתינים"
מעריב NRG |

משחזרים עד הסוף: בכ"ט בנובמבר 1947 התכנסה מועצת האו"ם והעבירה החלטה על הקמת שתי מדינות בישראל – החלטה שסללה את הדרך להקמת מדינת ישראל ב-1948. בין המדינות המתנגדות להחלטה היו, כמובן, מדינות ערב. בחגיגות ה-60 למדינה מתכננים בכנסת לשחזר את ההצבעה ההיא. הח"כים הערבים, כך מתברר הערב, מתכננים גם הם לשחזר את ההתנגדות הערבית ולהחרים את האירוע.

יו"ר הכנסת דליה איציק החליטה להזמין לשיחזור האירוע ההוא, שיתקיים ב- 29 בנובמבר באולם המליאה, את מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, כמה ראשי מדינות ואת שגרירי 33 המדינות שהצביעו בעד ההחלטה שהביאה להקמת מדינת ישראל.

"תוכנית החלוקה" שעברה לפני 60 שנה באו"ם כללה את ההחלטה על סיום המנדט הבריטי על ארץ ישראל ועל הקמת שתי מדינות - יהודית וערבית. על פי התוכנית, בידי המדינה היהודית נשאר רק חלק קטן משטחה של ארץ-ישראל המערבית, ונקבע כי ירושלים תהיה עיר בינלאומית.

תוצאות ההצבעה באו"ם הביאו לפרץ של שמחה ביישוב היהודי. רבים יצאו לרחובות לחגוג. אלא שמדינות ערב, וגם ההנהגה הלאומית של ערביי ארץ-ישראל, דחו את ההחלטה ויצאו למלחמה. כבר למחרת ההצבעה, ב-30 בנובמבר, הותקף אוטובוס יהודי ליד שדה התעופה בלוד. חמישה מנוסעיו נרצחו. מעשה זה סימן את תחילתה של מלחמת העצמאות.

חגיגה או טרגדיה? היום הבהירו חלק מהח"כים הערביים כי לא יקחו חלק בישיבה החגיגית שתשחזר את ההצבעה ההיסטורית. "אי אפשר לחגוג החלטה שמולאה באופן חלקי", אמר יו"ר סיעת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, שהבהיר כי ימליץ לחבריו להחרים את האירוע. "ליהודים קמה מדינה ועל הפלשתינים באה טרגדיה בעקבות אותה הצבעה. החלטת החלוקה שרויה במחלוקת, אבל אין מחלוקת על מה שבה בעקבותיה, כולל גירוש הפליטים הפלשתינים. אני שואל את דליה איציק - את מה בדיוק את רוצה לחגוג, אולי את גבולות החלוקה?".

חברו לסיעה, ח"כ סעיד נאפע, מחזיק בדעה דומה. "תוכנית החלוקה דיברה על הקמת שתי מדינות", הזכיר. "היות והחגיגה המתוכננת בכנסת לא באה לציין הקמת שתי מדינות, אלא לחגוג רק את הקמת המדינה היהודית, אני לא רואה עצמי לוקח בה חלק. מה שבה בעקבות החלטת החלוקה הוא קטסטרופה לעם הפלשתיני. הזכות של העם הפלשתיני למדינה נרמסה מאוחר יותר בגסות והביאה כמה חודשים לאחר אותה הצבעה לנכבה".

כל הכותרות

ח"כ טאלב א-סאנע (רע"מ-תע"ל) מצטרף לדעת חבריו. "ה-29 בנובמבר הוא תאריך טראומתי מבחינתנו", אמר. "תוכנית החלוקה היתה נכונה, אבל רק חלקית. מדינת ישראל קמה ואילו המדינה הפלשתינית עדיין לא קמה. כשתקום מדינה פלשתינית נוכל לחגוג את ההחלטה, אבל אי אפשר לחגוג רק חצי החלטה".

א-סאנע הבהיר כי יסכים להשתתף בדיון רק אם ראש הממשלה, שאמור להיות אחד הנואמים המרכזיים באירוע לצד שרת החוץ ציפי לבני ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו, יודיע פומבית כי הוא מקבל את יוזמת השלום של הליגה הערבית "ברוח תוכנית החלוקה", ויכריז על הכרה במדינה פלשתינית.

למרות המחאות של הח"כים הערבים, בכנסת נמשכות ההכנות לאירוע. בשבוע הבא ייכנס מנכ"ל הכנסת ישיבת עבודה ראשונה, ביחד עם נציגי משרד החוץ, כדי להתכונן למאורע הגדול.

לאתר NRG מעריב

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה