צמצום פער הריביות לטובת השקל
בעבר מדיניותו של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, באשר לפערי הריביות, הייתה השוואת שערי הריבית בין המדינות. לאחרונה, לאור הירידה ברמת המחירים, היה על הנגיד להוריד את שער הריבית השקלית לרמות נמוכות בהרבה מאלו המתקיימות בארה"ב. כיום, כאשר רמת המחירים שוב מתרוממת, בנק ישראל מנסה לשמור על יציבות המחירים, בהתאם ליעד אינפלציה של 1% עד 3% לשנה. כתוצאה מכך, הריבית עשוייה לעלות גם בחודש הבא.
היום (27/08) צפויה הכרזת הריבית החודשית. נשאלת השאלה, בכמה יעלה הנגיד את הריבית השקלית? ישנם כלכלנים המעריכים כי העלאת הריבית תהיה משמעותית, ותשתנה בחצי אחוז. ניסיון העבר מלמד כי הנגיד פישר כבר הוריד את הריבית בחצי אחוז בפעם אחת, לפני מספר חודשים, ולכן העלאה כזו אפשרית. מנגד, ישנם כלכלנים שסבורים כי העלאת שער הריבית השקלית תהיה רק ברבע אחוז. כך או כך, כל העלאת ריבית תתמוך בשקל.
מעבר לים, הודיע בשבוע שעבר נגיד הבנק הפדראלי של ארה"ב, בן ברננקה, כי יוריד את שער הריבית בחודש הבא על מנת להקל על חששות משבר האשראי. הנגיד האמריקאי כבר הוריד את שער הריבית על ההלוואות בשבוע שעבר, ולכן הצהרות אלו נשמעות רציניות מתמיד.
במידה ונגיד הבנק האמריקאי יוריד את שיעור הריבית מרמה של 5.25% לרמה של5%, ואילו נגיד בנק ישראל יעלה את שער הריבית ברבע אחוז בלבד, פער הריביות יצטמצם בחצי אחוז, לכדי 1% בלבד. צמצום פער ריביות זה יפעל לטובת השקל, ועשוי למשוך משקיעים זרים נוספים להפקיד את הונם בפקדונות שקליים.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
מאת: רפאל מנשהוף - אנליסט ואסטרטג מטבעות, פינוטק קבוצה למסחר.