וגר מחשב עם הלוח והגיר
עדיין לא ברור אם שנת הלימודים הקרובה תפתח במועד, אבל החל ממחר (ג') בערב, תוך חמש שנים לכל היותר, עשויים 128 אלף מורי ישראל להיכנס לכיתות הלימוד שלהם, עם פתיחת שנת הלימודים כשבידם תיק ובו מחשב נייד. הרעיון היה פשוט: לצייד כל מורה בישראל במחשב אישי. כל כך טריוויאלי היום בכל עסק מתחיל, אך כל כך לא טבעי במערכת החינוך. המימון הוא באמצעות תורמים שמגייסת קרן אתנה, שבראשה עומד אורי בן ארי, עד לא מכבר סמנכ"ל שיווק בחברת נס טכנולוגיות וכיום יו"ר הקרן ואחת הדמויות המרכזיות בה.
הרעיון עצמו בכלל עלה בסיטואציה אחרת, בפגישה שנערכה לפני קצת יותר משלוש שנים בין בן ארי לבין זאב בילסקי, אז עדיין ראש עיריית רעננה. בן ארי הציג בפני בילסקי טיוטה של רעיון: להכשיר בבתי הספר ברעננה ולתת להם מחשבים ניידים. רעננה היתה אמורה להיות מודל לחיקוי לערים אחרות, בסיוע של חברת נס וחברות היי-טק נוספות.
בילסקי התלהב. כעבור פחות מחודשיים נערך כינוס של כל מנהלי בתי הספר ברעננה למפגש בבית נס טכנולוגיות והתוכניות היו על הנייר. בינתיים עבר ביילסקי לסוכנות, ובן ארי החליט לקחת את הרעיון צעד אחד קדימה ולנסות לעניין את משרד החינוך ואנשי עסקים מובילים בהענקת מחשב אישי לכל מורה. כך נולד הרעיון של מחשב לכל מורה. "תחשבו רק על העובדה ש-128 אלף מורים צועדים כל בוקר לבית הספר, נכנסים לכיתה, ודבר ראשון פותחים את המחשב הנייד. זה דבר אדיר", נהג לומר אורי בן ארי בישיבות ועדות ההיגוי. אבל למרות שהרעיון כל כך פשוט וכל כך מובן מאליו, למי שמכיר את מערכת החינוך המסורבלת היה ברור שזה לא הולך להיות טיול בית ספר.
לכן בן ארי ושותפיו לרעיון עסקו בתחילה בחיבור בין משרד החינוך, הסתדרות המורים ונציגי כל הגורמים המפקחים, כדי להושיב אותם סביב שולחן אחד. למרבה המזל, החיבור הזה צלח וישיבות ועדות ההיגוי הפכו למפגשים מקצועיים, ברמה גבוהה ביותר כאשר כולם שותפים למטרה: לצייד את מורי ישראל במחשבים ניידים.
בטקס שייערך מחר בצהריים בלשכת ראש הממשלה ייחנך הפרויקט באופן רשמי. יש לציין כי אולמרט נתן את ברכתו לפרויקט כבר מתחילת דרכו, ואף העמיד את אנשיו לצורך סיוע. כמובן שגם שרת החינוך, יולי תמיר, שמשרדה שותף לכל החלק המקצועי בפרויקט, עשתה את הכל כדי לסייע, אבל עמדה על כך שהכל ייעשה בדיסקרטיות מוחלטת, וזאת כדי לא לעורר התנגדויות מיותרות. רק בכנס רעננה למדיניות היי-טק לאומית, שנערך לפני שלושה חודשים, חשפה את הרעיון לראשונה. ומאז עוקבים אחריו גורמים רבים בעניין.
בימים אלו יחל הפיילוט של חלוקת המחשבים ב-12 בתי ספר יסודיים בבאר שבע, ערד וירוחם. בתי ספר יקבלו את המחשבים מתרומות של אורט העולמית וקרן מיראז'. עד סוף שנת הלימודים הקרובה יחולקו 6,000 מחשבים. הספק שנבחר הוא כאמור פוג'יסטו סימנס וחבילת התרומה כוללת גם מימון של 112 שעות לימוד בכל הקשור למחשבים ואינטרנט, כדי להכשיר את המורים להשתמש במחשב האישי ולהפכו לכלי עבודה שלא יהיה בגדר קישוט. כל מורה שיסיים את הקורס יקבל תעודת מורה מתוקשב ובעתיד ייבדקו אפשרויות לתרגם את התעודה הזו גם לגמול כספי שיתווסף לתלוש השכר הצנום של המורים. אבל הציפייה היא שהביקוש למחשבים הניידים לא יהיה רק על רקע כספי אישי, אלא כחלק ממהפכה אמיתית שתתחולל במערכת החינוך. ברור היה מראש שאין מה לצפות מהממשלה שתממן רעיון מקורי זה.
מקורות המימון כרגע הם קרנות מהמגזר השלישי, חברות היי-טק, תורמים פרטיים וגופים שונים שנרתמו למימוש החזון. התקציב המתוכנן כרגע הוא ל-60 אלף מחשבים. בקרוב ייצא קול קורא לענף ההיי-טק ולמנכ"לי החברות של הענף, שייקרא להם לאמץ בית ספר - אחד או יותר - ולמחשב את המורים שלו באמצעות העמותה, ובכך לכסות 128 אלף מורים שעובדים כיום בישראל.
בן ארי מסביר, כי בין השיקולים בנוגע להיכן לחלק את המחשבים, נמצא גם השיקול של רצון התורם. יש תורמים וארגונים שרוצים לתרום לאזורים גיאוגרפים שונים, ולכן חייבים לכבד את רצונם, מסביר בן ארי. ההנחה היא שהפרויקט יכסה בסופו של דבר את כל בתי הספר וככול שהפרויקט יתקדם יווצר לחץ מהשטח להצטרף לפרויקט שידרבן ראשי ערים לסייע בגיוס תורמים. כבר היום יש ראשי רשויות שמחפשים תורמים על מנת להצטרף למיזם הענק הזה.
למרות כל האמור לעיל, בעמותת אתנה מקפידים לשמור על פרופיל נמוך. זאת, בין היתר, כדי לאפשר את סיום כל המהלכים ולהגיע לתחילת הפיילוט. בנוסף, יש רצון עז שלא ליצור רושם לפיו ככה תיפתרנה כל הבעיות של מערכת החינוך. "העובדה שאנשים מהתעשייה תרמו כספים, זמן וידע לא מפריעה למשרד החינוך להמשיך ולעשות את כל מה שביכולתו, כדי לשפר את רמת החינוך למען התלמידים", אומר בן ארי.
מנהלי הפרויקט מדגישים, כי "אנחנו לא מתערבים בכל יתר הדברים שצריך לעשות. אנחנו יודעים שיש פרויקטים שונים, כולל מחשב לכל ילד, אבל חשוב מאוד גם מעמדו של המורה ומיצובו. מחשב נייד הוא סטטוס, הוא מראה על כך שהמורה שייך לאותה קבוצת אוכלוסיה בישראל, שמחשב נייד הוא כלי עבודה בסיסי שלה בדיוק כמו שהגיר או הלוח הם דברים בסיסיים לכל מורה בכיתה. אנחנו לא קוראים לזרוק את הגיר ואת הלוח. אנחנו עדיין לא שם כמו שמדינות אחרות עדיין לא שם. המחשב הוא אחד הכלים שבהם המורה ישתמש כדי להעשיר את יכולת ההוראה שלו, זאת מעבר לעובדה שברור כיום כי קיים פער בולט בין התלמידים - שלרובם יש מחשב אישי בבית והם גולשים באינטרנט כל היום - לבין המורה - שעדיין תקוע עם הגיר הלוח".
"הפרויקט של אתנה מטפל במקור הידע, במורה", אומר בן ארי, "החזון של ראשי העמותה, הוא ליצור שדולה בכנסת, אשר תביא לחקיקת חוק לפיו כל מורה שיתקבל למערכת החינוך יקבל - ככלי עבודה בסיסי ביותר - מחשב נייד. לא כהטבה, לא כתמרוץ, אלא כחלק בלתי נפרד מכלי העבודה שלו: בדיוק כמו הגיר והלוח".
שורה תחתונה: הטקס הצנוע שייערך מחר בלשכת רה"מ הוא הרבה יותר מסמלי. דווקא על רקע המשבר החמור שבו מצויה כעת מערכת החינוך, דווקא על רקע העובדה שישראל עומדת בפני משבר מוחות חמור עקב קיצוצים בתקציב, דווקא על רקע העובדה שהדאגה מרמת המורים ורמת החינוך היא מוחשית מתמיד - רעיון פשוט כל כך יכול לשנות, אם לא את רמת החינוך, אז לפחות את התפאורה. ותפאורה לפעמים היא לא פחות חשובה מהנושא עצמו.
מורה שיבוא הביתה או יכנס לכיתה עם מחשב נייד ויורה לתלמידיו לחפש באתר זה או אחר מושגים או נושאים, יקפוץ בבת אחת יחד איתם כמה דורות קדימה, וכל זה בעלות - שלפי כל הדעות - כל מדינה מתוקנת הייתה יכולה לשאת בה. אבל מאחר ואנו יושבים בתוך עמנו, שבו החינוך חינם כבר מזמן הפך לנטל כספי, גם בתחום זה לא אלמן ישראל ונמצאו האנשים הטובים שהגשימו חלום קטן, לא כל כך למענם, אלא למען הדורות הבאים.