שוקי המטבעות: דרום אפריקה וברזיל במוקד
שבוע המסחר האחרון בשוקי המטבעות בעולם התנהל במגמות מעורבות. במיוחד היה מעניין לראות מגמות מעורבות בשני שווקים "חמים" מבחינת שוקי המטבעות - הראנד הדרום-אפריקאי והריאל הברזילאי.
הראנד הדרום-אפריקאי (ZAR) התחזק כנגד הדולר האמריקני (USD) בשיעור של 0.3%. הייסוף נבע מעלייה מחודשת במחיר הזהב. כידוע, נתח מרכזי מהיצוא של דרום-אפריקה הוא של זהב וכאשר מחירו עולה גדלות בהתאם הכנסות היצואנים. לפיכך, קיים קשר הדוק בין מחיר הזהב לשער החליפין USD-ZAR.
הזהב הלך והתחזק בשבועיים האחרונים משתי סיבות:
(1) הזהב ידוע כנכס בטוח בעיתות משבר, וככל הנראה המשקיעים חושבים כי זה זמן טוב לרוכשו. חלק מן המשקיעים חושש לחולשת הדולר ולפיכך הזהב מהווה תחליף מעניין לאחזקות דולריות.
(2) הכלכלה ההודית היא הצרכנית הגדולה ביותר של זהב בעולם. זאת, לא לשם עיבוד ויצוא אלא לשם שימוש פנימי ובייחוד בעונת החתונות במדינה. המשק ההודי צמח ברבע הראשון של 2007 בשיעור של 9.1% וברבע השני בשיעור של 9.3%. קצבי צמיחה אלה הציתו את ההערכות כי הביקוש של ההודים לזהב יתגבר גם הוא.
לעומת התחזקות זו של ה-ZAR בשבוע המסחר האחרון נחלש הריאל הברזילאי (BRL) כנגד ה-USD בשיעור של 1%.
המטבע הברזילאי ידוע כנהנה או כסובל באופן ישיר למדי מהתיאבון לסיכון (Risk Appetite) של המשקיעים, ולפיכך רמת המתאם בינו ובין ה-VIX היא גבוהה מאוד, וזו עוד עולה בזמנים של פאניקה, כפי שאנו עדים לה כעת. בשבוע האחרון נרשמה עלייה ברמת ה-VIX ובהתאם חל פיחות בערכו של ה- BRL כנגד ה-USD.
לפיכך, חרף הסביבה המאקרו כלכלית הטובה של המדינה, כפי שבאה לידי ביטוי בהעלאת דירוג המדינה והפחתת הריבית הצפויה השבוע, כל עוד רמת הסיכון בשווקים תיוותר גבוהה, עלול ה-BRL להציג מגמות שליליות.
בסיכום שבועי מבין המטבעות שהתחזקו כנגד ה-USD נציין את הין היפני (0.6%), הראנד הדרום-אפריקאי (0.3%) והליש"ט (0.1%). מבין המטבעות שנחלשו נציין את הדולר הניו-זילנדי (2.7%), הדולר האוסטרלי (1.1%) והריאל הברזילאי (1.0%).
שבוע המסחר הקרוב יתנהל על רקע המערבולת בשוקי הכספים, הכרזות ריבית באנגליה ובגוש האירו (צפי לאי שינוי בשני הבנקים) ותוך ציפייה לנתוני שוק העבודה של חודש יולי העלולים להמחיש את ההתפתחויות החלשות בכלכלה האמריקאית לאחרונה.
*מאת: רון אייכל, אסטרטג ראשי לשווקים הבינלאומיים, אי.בי.אי. בית-השקעות.
*הערה: אין לראות בכתבה המלצה לפעולה כלשהי.