למי אתם מאמינים?

סקר שבדק את הרגלי הגלישה של הישראלים, גילה כי הצעירים מייחסים רמת אמינות גבוהה במיוחד למידע שהם קוראים באתרי חדשות ובלוגים באינטרנט
יהודה קונפורטס |

האינטרנט משמש אנשים רבים למטרות שונות. ככל שמהפיכת הפס הרחב מתרחבת והופכת לנגישה, מספר הגולשים הנחשף לרשת הולך וגדל. יש לכך משמעויות רבות. בישראל, כאשר 1.7 מיליון משפחות מחוברות לאינטרנט - על פי סקר הלמ"ס האחרון, לתכנים שמסתובבים ברשת יש משמעות גדלה והולכת. סקר שערך לאחרונה מכון שילוב עבור קבוצת טלדן, בדק מה מחפשים הישראלים באינטרנט, ועד כמה הם מיחסים לו חשיבות. הסקר, שנערך בקרב 506 איש, אושש הנחות יסוד שהיו קיימות קודם.

52% מכלל המשיבים לסקר, אמרו כי הכלי הראשון שהם מחפשים בו מידע מקצועי מכל סוג שהוא הינו האינטרנט, אבל 31% מהנשאלים עדיין לא סומכים לחלוטין על מדיום זה. ולכן, הם הולכים לספריה, או נעזרים בספרות מקצועית רלבנטית. 17% מהנשאלים נעזרים בתוכניות רדיו וטלוויזיה ו-13% משתמשים דרך קבע במאגרי מידע בתשלום.

אבל תמונת המצב משתנה, כאשר נשאלו המשתתפים בסקר לגבי החשיפה שלהם לאתרי חדשות ברשת. כאן - רמת האמינות שמייחסים בני הדור הצעיר לכל מילה שמופיעה בכל אתר - היא כמעט טוטאלית. הסקר מצא ש-62% מהישראלים סומכים על המידע שאליו הם נחשפים באתרי החדשות, הבלוגים ובמאגרי מידע חופשיים. כמעט שליש מהמשיבים ייחסו לחומרים שיש באתרי החדשות, רמת אמינות גבוהה ביותר.

כמו כן, נמצא מיתאם גבוה ביותר,בין בין גיל הגולשים לבין רמת האמינות שהם מייחסים למקורות שהם חשופים אליהם. הגילאים הצעירים,18-29,מייחסים רמת אמינות גבוהה ביותר (71%) , וככל שהגיל יורד, כך גם רמת האמינות יורדת מעט. אבל, עדיין, ערוצים אלו משדרים אמינות, עובדה שמלמדת הרבה על העוצמה והכוח שיש להם.

לנתון זה יש הרבה מאוד השלכות. זאת כיוון שחלק מאתרי החדשות באינטרנט, הם עדיין מוצרים שטעונים הוכחה. הם משתנים וגדלים בהתאם לרמת הרייטינג שלהם. הטכנולוגיה המאפשרת הזרמת מידע ישיר, מאינסוף מקורות בכל רגע - מדלגת על מסננים אנושיים ומכניים שנהוגים במדיומים הלא-מקוונים. ים המידע שעולה לאוויר, באינסוף אתרים, מכיל הרבה מאוד זבל, הרבה מאוד מידע לא מדוייק, והרבה מאוד מסרים שליליים.

העובדה שרמת האמינות ברשת גבוהה כל כך, מנוצלת לא רק על ידי אלו שרוצים לחלוק את חוויותיהם בבלוג, אלא גם על ידי בעלי אינטרסים לא טהורים, שמנסים לבצע את פשעיהם באמצעות הרשת.

כל הכותרות

גם אתרי החדשות, שנחשבים כבר ללגיטימיים, נוקטים ברמת סינון שאינה דומה לרמת הסינון הקיימת במדיום המודפס. התחרות הקשה והצורך לשדר באון ליין 24 שעות ביממה - מאלצות כותבים, עורכים ומו"לים, לשחרר לאוויר מסרים וטקסטים, אשר בעבר הם לא היו מוכנים לקרוא אותם. אז אומנם חופש המידע והעדר מגבלות, משרתים הרבה מאוד אינטרסים - מסחריים ולא מסחריים; אבל בסופו של דבר, אף אחד לא חושב על צרכני המידע האומללים, שאין להם את הכלים הנכונים לסנן את המידע. אין להם את היכולת להשוות. ולכן, לפחות על פי סקר זה, כמו גם סקרים אחרים שנערכו בנושא בעולם - העוצמה והכח שיש למקורות המידע האלקטרונים, היא טוטאלית. בהתחשב בנסיבות שתיארנו, זוהי עוצמה מפחידה מעט, במיוחד לגבי הדור הצעיר. חומר למחשבה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה