האם חד פלדות עדיין מסוכנת לסביבה?

בדיקות הארובה האחרונות במפעל חד פלדות נמוכות מהתקן שנקבע למפעל בתנאים ברישיון העסק, הבקשה לתביעה נגדה נמצאת עדין בתהליכי גישור
רויטל תפילין |

המשרד להגנת הסביבה, התחייב להעריך את השפעת פליטות מפעל חד פלדות, על ריכוזי המזהמים בסביבה ועל בריאות התושבים, באמצעות מודל לפיזור מזהמים.

זאת, לאחר בדיקת פתע שנערכה ביוני 2006 בארובת המפעל בעכו, שהעלתה חריגה מהתקן הקבוע ברישיון העסק של המפעל. החריגה בדיאוקסינים הייתה בשיעור של פי 10 מהתקן (1.03 ננוגרם למ"ק בקצב פליטה של 0.436 מיליגרם לשעה במקום 0.1 ננוגרם למ"ק). לשם כך, נערכה בחדש מאי 2007 סדרה של ארבע בדיקות במפעל חד פלדות בע"מ, לקביעת ריכוז וקצב פליטה של דיאוקסינים ופורנים הנפלטים מהארובה הראשית של מפעל ההתכה.

הבדיקות נערכו בארובה לאחר מערך הטיפול בגזי הפליטה, הכולל הזרקת פחם פעיל לטיפול בדיאוקסינים ובתי שקים לסינון חלקיקים. בדיקות אלה, נלקחו על ידי שתי חברות שונות ונשלחו לאנליזה למספר מעבדות. תוצאתן, נמוכות מהתקן שנקבע למפעל בתנאים ברישיון העסק,ועומדות בטווח שבין 5.7% לבין 16.8% מהתקן (0.1 ננוגרם). התקנת המתקן לטיפול בדיאוקסינים הוריד את קצב הפליטה של הדיאוקסינים פי 73.

מפעל חד פלדות מייצר מטילי פלדה מגרוטאות, אשר מהם, מייצרים ברזל בניין במפעל המשך. תהליך ההתכה בתנור קשת חשמלית הינו בעל פוטנציאל גבוה לפליטות חומרים מסוכנים לאוויר, כולל חומרים אורגאניים, מתכות ודיאוקסינים. כולם חומרים המסכנים את הבריאות וחלקם מסרטנים. למפעל ניתנו תנאים מחמירים ברישיון עסק על פי ההנחיות האירופאיות המתקדמות ביותר: התקן הגרמני TA LUFT 2002 והדירקטיבה האירופאית לטיפול בפסולת. המפעל נבדק בתדירות גבוהה, כולל בדיקות בפליטות לאוויר. בדיקות ארובה נערכות פעמיים בשנה על ידי המפעל ופעם נוספת על ידי המחוז במסגרת בדיקות פתע בארובות מפעלים.

תוצאות הבדיקה משנת 2006 גררו אחריהן הפגנות רבות ובקשה לתביעת ענק נגד המפעל, בבית המשפט המחוזי בחיפה על ידי תושבים המתגוררים באזור המפעל המזהם, אשר עומדת היו בתהליך גישור.

נתונים ראשוניים של תוצאות מודל פיזור מזהמים, שנערך על ידי המשרד להגנת הסביבה על השפעות הפליטות מהמפעל, לאחר הפעלת מתקני הטיפול בארובה, בטווח של עד 2 ק"מ מארובות המפעל מראים, כי ריכוזי המזהמים בסביבה נמוכים מערכי הייחוס הסביבתיים למתכות ודיאוקסינים, שנקבעו על ידי הועדה לקביעת ערכי ייחוס סביבתיים למזהמים כימיים באוויר, בראשותו של ד"ר שלמה אלמוג.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה