הרכבת הקלה מתקשה לצאת לדרך: ביהמ"ש ביטל הפקעת קרקע שיועדה לבניית תחנה בת"א

ביהמ"ש לעניינים מנהליים בת"א ביטל הפקעת קרקע להקמת תחנה תת קרקעית לרכבת הקלה בתל אביב
סיון איזסקו |

בית המשפט לעניינים מנהליים בת"א (כב' השופט קובי ורדי) קיבל את עתירת בעלי הזכויות ברח' יצחק שדה בתל אביב, כנגד החלטתן של עיריית תל-אביב, הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה תל-אביב ונת"ע (חברת נתיבי תחבורה עירוניים) להפקיע חלק מהשטחים עליהם הם פועלים לצרכי ביצוע הרכבת הקלה. בהחלטתו, ביטל למעשה ביהמ"ש את החלטת הוועדה המחוזית לאישור הפקעת זיקת ההנאה במקרקעין לטובת הקמת תחנה תת קרקעית ברכבת הקלה.

בית המשפט קיבל את טענות עוה"ד עופר טויסטר ודקלה מוסרי-טל, ממשרד יגנס, טויסטר בירן ושות', כי ההחלטה להפקיע את זכויות לקוחותיהם, בדרך של הפקעת שטח המיועד ל"זיקת הנאה" היא החלטה "בלתי סבירה ובלתי מידתית שעל ביהמ"ש להתערב בה ולבטלה" .

השופט מתח ביקורת נוקבת על התנהלותה של נת"ע אשר מצד אחד, ביקשה משר האוצר להפקיע מכח סמכותו את הזכויות בטענה שלא ניתן להפקיע את הזכויות על דרך של הפקעת זיקת ההנאה בהליך תכנוני ומצד שני ביקשה לשכנע את בית המשפט כי ההליך התכנוני הוא הליך תקין וראוי.

השופט קבע כי המדובר בחברה ממשלתית ש"נהגה בהתנהגות לא ראויה שאינה עומדת בנורמות ההתנהגות הנדרשות מחברה זו" ואף ציין כי "קשה להאמין, אבל כך נוהגת רשות ציבורית, תוך "דיבור בשני קולות" ונקיטת עמדות שונות והפוכות בהליכים מקבילים".

ביהמ"ש קובע שגם אם על פי התכנית, המבנים של העותרים אמורים להיהרס בעתיד, אין מקום להקדים את המאוחר בדרך לא ראויה ולא מידתית וליצור עובדות בשטח בעזרת הליכים לא מתאימים. ביהמ"ש מציין כי לא מדובר רק בבניית מנהרה תת קרקעית העוברת מתחת למקרקעין אלא בבניית כניסה ויציאה לתחנות תת קרקעיות שלצורך כך ייהרסו מבנים קיימים של העותרים שלא יהיה ניתן לבנותם בשנית.

בנוסף, חויבו המשיבות לשלם לעותרים שכ"ט עו"ד בסך של 40,000 שקל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה