"בעוד שנה - הבחירות לרשויות המקומיות תהיינה ממוחשבות"

השר שטרית אישר לצוות מיוחד ממשרדו לקיים פיילוט של בחירות ממוחשבות כבר במהלך מערכת הבחירות הקרובה למועצות האזוריות, שתתקיים בנובמבר השנה
יוסי הטוני |

"אין סיבה שבמדינת ישראל לא תהיינה בחירות ממוחשבות, שתאפשרנה לכל אזרח, בכל מקום - להצביע בעזרת מסכי מגע, ובכך להבטיח מניעת זיופים" - כך אמר ביום ד' האחרון שר הפנים מאיר שטרית, בטקס הפרידה מסגן החשב הכללי במשרד האוצר, איציק כהן, שפרש לאחר 35 שנות שירות. לדברי שטרית, "הוריתי לאנשי משרדי לצאת לפיילוט, שייערך בקרוב בבחירות בכמה מועצות אזוריות, ולהיערך לקראת קיום בחירות ממוחשבות בבחירות לרשויות המקומיות שתתקיימנה בעוד שנה".

מיד עם היכנסו לתפקידו כשר הפנים, החל שטרית לקיים דיונים עם אנשי מקצוע, כדי לקדם כמה פרויקטים בתחום פעילות המשרד - כגון בחירות ממוחשבות, תעודת זהות דיגיטלית ודרכון ממוחשב. בנאומו אתמול אמר השר שטרית, כי הוא נחוש בדעתו להביא לידי סיום את פרויקטי תעודות הזהות הדיגיטליות והדרכון הביומטרי. השר שטרית היה ממונה על התנעת פרויקט המרכבה וממשל זמין, בתקופה שהיה שר במשרד האוצר, לצדו של בנימין נתניהו.

בישיבה מיוחדת שהתכנסה ביום ג' בלשכתו של שטרית, אישר השר לצוות מיוחד ממשרדו לקיים פיילוט לקיומן של בחירות ממוחשבות כבר במהלך מערכת הבחירות הקרובה למועצות האזוריות, שתתקיים בנובמבר השנה. הפיילוט שאישר השר שטרית יתנהל בעשרה יישובים, בהם יתבקשו המצביעים להצביע פעמיים: פעם אחת בקלפי הרגילה, בשיטה הישנה, ופעם נוספת באמצעות המחשב. הליך ההצבעה צפוי להיות פשוט: על צג מסך המחשב תופענה תמונות המועמדים, וכל מצביע יתבקש ללחוץ על הצג ולבחור את המועמד המועדף עליו. לפני סיום, וכדי לוודא שלא נפלה טעות בתהליך, יתבקש המצביע לשוב ולאשר את בחירתו.

במשרד הפנים מעריכים, כי הפיכת מערכת ההצבעה בישראל לממוחשבת, תביא לעלייה באחוז ההצבעה, כיוון שכל אזרח יוכל להצביע בכל קלפי ברחבי המדינה ולא רק בזאת הקרובה למקום מגוריו. כמו כן, שימוש במערכת מחשבים צפוי לצמצם באופן ניכר את מספר הזיופים, כיוון שתוכנת המחשב תעבוד על פי ספר הבוחרים המעודכן. בנוסף, בשיטה הממוחשבת תוצאות הבחירות תתקבלנה באופן כמעט מיידי.

"הדרך עדיין ארוכה" בברכו את כהן והצוות שעבד איתו, ציין השר שטרית, כי פרויקט המרכבה הוא אחד הפרויקטים החשובים ביותר שהממשלה ביצעה אי פעם: "כשנתבקשתי לאשר את הפרויקט בפני הממשלה, בהיקף 360 מיליון שקלים, השאלה המרכזית שעמדה בפני - היא מה החלופה? החלופה היא בזבוז כספים בפיתוח מערכות מיחשוב עצמאיות לכל משרד ומשרד. במשך שנים רבות הממשלה שרפה מיליארדי שקלים בפרויקטי מיחשוב מיותרים, בטרם הביא כהן את רעיון המרכבה".

"הדרך עדיין ארוכה", המשיך שטרית, "בתחום ממשל זמין טרם הגענו למטרה הסופית - יצירת מציאות לפיה המרחק בין האזרח הפשוט לממשלה הוא מרחק נגיעה במקלדת, ולא יותר. אנחנו עוד לא שם, אבל אני מקווה שנגיע".

כל הכותרות

השר מנה באריכות פרויקטים שביצע במשרדים השונים בהם כיהן במהלך השנים: איחוד קנסות במשרד המשפטים, העלאת הטאבו לרשת, שרת המכרזים המקוון, ואחרים - כולם פרויקטים מבוססי IT, שחסכו כספים רבים לקופה הציבורית. "יש עדיין שורה ארוכה של פרויקטים שיש עוד לעשות", אמר, "ואעשה הכל כדי לסייע במימושם: חתימה אלקטרונית, זיהוי ביומטרי, ועוד". השר מתח ביקורת קשה על שפרויקט מיחשוב גנזך המדינה טרם מומש, ובשל כך - הממשלה משלמת מיליוני שקלים בכל שנה לשכירת שטחי איחסון, "עם קרטונים שאיש אינו יודע מה קורה איתם".

טרם הגיעה ליעדה הסופי מנכ"ל משרד האוצר, ירום אריאב, אמר בטקס כי אין ספק שכהן מטביע את חותמו למשך שנים ארוכות אחרי שיפרוש. "המרכבה היא אמצעי לייעול מערכות המימשל", אמר, "היא כבר יצאה לדרך, טרם הגיעה ליעדה הסופי, ואני מאוד מקווה שלא נצטרך להוסיף לה גלגל חמישי".

נתן מאיר, מנהל הלפ"מ, גילה כי היה הבוס הראשון של כהן שקיבלו לעבודה במשרד האוצר. "איציק שירת אותנו בנאמנות ואנחנו גם נתנו לו שירות", אמר מאיר והעניק לאיציק תמונה מתוך הקמפיין הממשלתי לממשל זמין.

רותי אשכנזי, סמנכ"לית בכירה למינהל במשרד האוצר, אמרה כי כהן הצליח לבצע מהפיכה של ממש בעבודת משרדי הממשלה - ממכונות כתיבה למערכות מתוחכמות, "וכיום אף אחד לא מסוגל לחשוב כיצד אפשר היה בלי זה. כהן היה מעורב אישית בכל פרויקט ופרויקט. ערב ההצבעה בממשלה על מרכבה, צלצל אלי וביקש שאדבר עם אחותי (דליה איציק, אז שרה בממשלה) שתצביע בעדו".

השופט ומנהל בתי המשפט לשעבר, בועז אוקון, סיפר כיצד התוודע לכהן, מייד כשנכנס לתפקידו: "היינו צריכים להעלות לאוויר את פרויקט המרכבה, היו כל מיני היסוסים וחשבנו אולי לעכבו. אבל כהן ידע על הכוונה ומייד כשנכנס אלי, לבוש כהרגלו בצורה מהודרת ומכובדת אמר: 'כדי ליישם את מרכבה אני מסוגל להיכנס דרך הקירות. אף אחד לא יעצור אותי. אם צריך אעשה זאת בהנהלת בתי המשפט'... הסברתי לו שבבתי המשפט יש דלתות ואפשר להיכנס דרכן".

שותף לחזון - אבל לא לאופטימיות ח"כ מיקי איתן, אחד השותפים הראשונים של כהן במימוש חזון המיחשוב הממשלתי, הודה לו על שהוזמן לברך, למרות חילוקי הדעות האישיים ביניהם. איתן אמר כי בכף המאזניים בין הדברים החיוביים והשליליים, יש לכהן כף זכות גדולה בכל הקשור לפעילותו בפרויקטי מרכבה וממשל זמין. "לא צריך לטייח את המציאות ולצייר כאילו שהכל ורוד", סייג איתן, "אני מקבל את דברי שטרית שיש עוד הרבה מה לעשות. לטובת איציק אני מציע שינסה ללמוד גם מהכשלונות".

בהמשך התפרץ ח"כ איתן לדבריו של החשב הכללי, רו"ח ד"ר ירון זליכה, שפתח את נאומו בדברי תודה והערכה אישיים לסגנו כהן, למנהל ממשל זמין בועז דולב ולאנשיהם, "שעושים עבודה מופלאה. פרויקט המרכבה וממשל זמין עשו דברים שהיו חלוצים בכל העולם". אז התפרץ איתן ואמר "איזה דברים חלוצים? למה להגיד סתם דברים?".

זליכה ציין כי פרויקטי המיחשוב נועדו לתת שירות טוב יותר לציבור, ולכהן היה חלק חשוב בכך. "יש לכהן קסם אישי, יכולת שכנוע בלתי רגילה", אמר זליכה, "מי שלא שמע הודעה של כהן במענה קולי - שנמשכת 17 דקות, לא יכול להבין עד כה הוא מעורב אישית בכל פרויקט ופרויקט".

את הטקס חתם כהן, שלא הסתיר את התרגשותו. הוא העדיף לקרוא קטעים מפרק כ"ד מספר תהילים, ספר שבו הוא מעיין לדבריו, ארבע פעמים ביום. "לשרוד 35 שנה במשרד האוצר, לגמור קדנציה בת ארבע שנים בתפקידי הנוכחי – על הכל צריך להגיד קודם כל תודה לקדוש ברוך הוא, וגם לצוות העובדים הנאמנים שלי, צוות המרכבה, עוזרי האישיים, וכמובן לרעייתי גאולה ובני משפחתי, שבלעדיהם לא הייתי מגיע עד כאן".

לטקס הוזמנו גם מנכ"לי ספקיות ה-IT הראשיות שעובדות עם הממשלה. בטקס נצפו בין השאר, דני ימין, מנכ"ל מיקרוסופט ישראל, שהעניק לכהן שי - מערכת חלונות ויסטה, בחתימת ביל גייטס; דורון ספיר, מנכ"ל טלדור; שחר אפעל, נשיא נס ישראל; מאיר ניסנסון, מנכ"ל יבמ ישראל; חיים מזרחי, מנכ"ל תים ובכירים אחרים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה